Květáková polívečka.
Potřebné ingredience
Květák, Brambory, 1 vejce, Mrkev , Petřžel, Zeleninový bujón - bez glutamátu : NATUR Sůl. petželová nať
Postup přípravy
Na drobno nastrouháme mrkev a petřežel, kterou na oleji osmahneme na oleji.
Poté přidámě oloupané brambory + vodu + květák, který dáme na menší kousky a petržel.nať.
Vše…
Polévka z dýně Hokaidó
Potřebné ingredience
Kousek másla (já dávám olivový olej), 1 cibule nadrobno nakrájená, 400 g dýně Hokaidó nakrájené na kostičky (bez semínek), zelenina pod svíčkovou (nastrouhaná mrkev, petržel, celer), 1 l zeleninového vývaru, prolisovaný česnek, muškátový oříšek, smetana, opražená houska
Postup přípravy
Na másle osmažíme cibulku, přidáme zeleninu pod svíčkovou, krátce orestujeme. Přidáme dýni, zalejeme vývarem a vaříme doměkka. Ochutíme česnekem a rozmixujeme ponorným mixérem.…
Velikonoční uzená polévka s kroupami
Potřebné ingredience
Asi 600g uzeného masa,10 dkg krup,1 mrkev,1/4 celeru,1 petržel,sůl.zelená petrželka,magi.
Postup přípravy
Uzené maso dáme vařit/nesolíme-někdy bývá slané dost/,přidáme zeleninu a vaříme do měkka.Nejlépe v papińáku -v něm a si 1/2 hodiny .Zvlášť do hrnce si dáme vařit propláchnuté …
♠♠♠ Slovenská fazolačka podle mojí babičky ♠♠♠
Potřebné ingredience
velké fazole (bílé nebo fialové) Nesmí být naložené nebo z konzervy,uzené maso,brambory,mrkev,celer,petržel,cibule,sladká paprika,sůl,pepř,hladká mouka,sádlo,čenek,majoránka
Postup přípravy
♥♥♥ MOJE BABIČKA BYLA SLOVENKA A TUTO POLÉVKU MĚ NAUČILA ONA JE NAPROSTO PERFEKTNÍ♥♥♥
1/ fazole si mamočím přes noc do vody pak je zvlášť uvařím a scedím
2/ uvařím si uzené…
bílá prdelačka .-)
Potřebné ingredience
kosti na vývar- kupuji v globusu, 1 mrkev, ale nemusí být, sůl , divoké koření, pepř, kroupy, 2 vajíčka
Postup přípravy
dyž už nevíte jakou .-)
v papiňáku uvařím kosti s divkým ořenáím a lžičkou soli-cca 15 min, oberu maso a vrátím zpět do vývaru, jak se začne vařit přidám propláchnuté kroupy…
Hastrmanka -výborná špentová polévka
Potřebné ingredience
1velká lžíce Perli- nebo másla, 1 cibule, 1/2 mraženého špenátu/ používám z Mochova-ochucený/, 1 kostka zeleninového masoxu, 2 str.česneku, sůl, 2,5 dcl mléka, 1/2 kelímku smetany na vaření, 2 lžíce hl.mouky
Postup přípravy
Na perle nebo másle si zpěníme cibulku nakrájenou na jemno,přidáme 2 lžíce hl.mouky a uděláme jíšku-roředíme 1 l vody-přidáme polorozmrazený špenát-1/2 kostky,masox,sůl a vaříme…
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
1 lžíce másla, 1 lžíce hl. mouky, 250g brokolice, 1dl smetany, polévkové koření, muškátový oříšek, mletý bílý pepř, sůl, 1litr vody
Postup přípravy
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, dobře rozmícháme, přidáme očištěnou brokolici a povaříme doměkka. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme…
Vločková polévka -jednoduchá
Potřebné ingredience
2 hrsti ovesných vloček,mléko,sůl,maggi
Postup přípravy
Vločky povařím ve vodě.po změknutí zaliji aspon 500ml mléka,nechám povařit,osolím.trochu maggi,nebo masox.-povařím.Když je moc hustá,přilévám mléko a povařím. Velmi rychlé a levné.
Boršč
Potřebné ingredience
Hovězí maso, kořenová zelenina ,máslo, brambory, kysané zelí ,sterilovaná řepa, zakysaná smetana ,bobkový list,rajčatový protlak sůl a podle potřeby podravka suroviny dávám od oka
Postup přípravy
Hovězí maso dáme vařit v osolené vode + bob.list , kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky osmahneme na másle přidáme raj.protlak a podlejeme vodou ,přidáme brambory na kostečky…
Polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
300 g hlívy 100 g máslo 1 petržel 2 mrkve 5-6 velkých brambor ( já dala víc děti je mají rádi) sůl, 5 kuliček celý pepř, 5 kuliček nové koření, kmín mletý
Postup přípravy
Na másle podusit hlívu, nakrájenou na kousky nebo proužky a dusit asi 10 min. Pak přidat nastrouhanou na hrubo mrkev a petržel, přidat koření l a dusit ještě 5 min,zalít vroucí…