Držková polévka
Potřebné ingredience
Hovězí držky, 2 malé cibule, máslo, sladkou papriku, hladkou mouku, majoránku, pepř, sůl, vegeta, masox, 2 stroužky česneku, 250ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
Držky propláchneme a uvaříme (v papiňáku asi tak hodinku, v hrnci asi 2 hodiny), vodu slijeme a pokuď ještě "nevoní" znova pořádně propláchneme teplou vodou. Nakrájíme na …
Rajčatová polévka s tofu
Potřebné ingredience
Rajčatové pyré,sůl.olivový olej,hl.mouka,1 zelená paprika,cukr,zeleninový masox,2 str.česneku,1 cibule,tymián,bazalka,1 kostka tofu-přírodního
Postup přípravy
Na oleji si osmažíme cibulku,přidáme asi 2 lžíce hladké mouky-uděláme si jíšku ,kterou rozředíme vodou,přidáme rajčatové pyré,sůl,zeleninový masox,trochu tymiánu ,česnek krájený…
Krémová česnečka
Potřebné ingredience
PŘÍMO NA POLÉVKU: 1 malá cibule, 4+2 stroužky česneku (řiďte se dle vaší chuti), 2 lžíce másla, 2 menší brambory, 300ml vývaru (drůbeží nebo hovězí), 400ml mléka, 100ml šlehačky, sůl a pepř, NA OZDOBU A DOCHUCENÍ: olivový olej, 3 stroužky česneku, rukola, parmazán (originálně) nebo chlebové krutony (dle manželova názoru),
Postup přípravy
Tahle báječná krémová česnečka, která není agresivní na žaludek, bohužel nepochází z mé hlavy, ani z kolekce rodinných receptů, ale z kuchařky časopisu Apetit. Je opravdu úžasná.…
Hráškový krém-se škvarkovými pagáčky
Potřebné ingredience
1 plechovka sterilovaného hrášku,1 lžíce másla,2 lžíce hl.mouky,100 ml mléka,1 zeleninový masox,sůl.petrželka
Postup přípravy
Z másla a mouky si připravíme světlou jišku-rozředíme asi 3/4 l ovdy,přidáme masox a pořádně provaříme.Pak vsypeme okapaný hrášek, přidáme mléko a povaříme asi 5 min,osolíme …
Česnečka
Potřebné ingredience
brambory, česnek,drcený kmín, majoránku, sůl, pepř, bujon, sádlo, chleba, vejce
Hrachová polévka opět od babičky :-)
Potřebné ingredience
Půl krabice předvařeného hrachu,celer,petržel,cibule,mrkev,česnek,na jíšku hl. mouka a máslo,sůl,majoránka,vývar (nejlepší je z uzeného masa)
Postup přípravy
dáme si vařit hrách společně s kořenovou zeleninou.Vaříme hodně do měkka a poté přepasírujeme hrách přes síto.Přilijeme vývar z uzeného a dáme opět vařit.Přidáme prolisovaný…
Zelňačka - žádná věda :-))
Potřebné ingredience
Brambory, zelí (já dávám steril. sladkokyselé, ale jestli máte rádi, dejte třeba kysané), klobáska nebo uzené maso- nejlépe s kostí, smetana, máslo, mouka, sůl, drcený kmín, dle chuti cukr.
Postup přípravy
Oloupané a na kostičky pokrájené brambory dáme do hrnce. Přidáme propláchnuté zelí a na drobno pokrájené uzené nebo klobásku (nebo obojí :-)) ). Zalijeme vodou, osolíme,…
Vianočná kapustnica
Potřebné ingredience
kysla kapusta 1kg, susene hriby- dve hrste, klobasa- dve nozicky ( veľmi dobrá je budapeštianska ), cibula, olej, sol, smotana na varenie 0.5l, mleta sladka paprika, trošku mletej štiplavej červenej papriky, MČK a trošku kryštálového cukru.
Postup přípravy
Hríby si namocime do horucej vody. Kapustu trochu premyjeme vodou, aby nebola velmi kysla. Klobasu nakrajame na vädšie kúsky. Cibulu nakrajame nadrobno. Na oleji spenime cibulku,…
Zelňačka
Potřebné ingredience
1x kysané zelí, 1x klobása, 2x brambora, koření (kmín do brambor, pepř celý 4x, bobkový list 2x, nové koření 2x a červená sladká paprika) a jíška
Postup přípravy
Dáme si zvlášť vařit brambory na kostičky s klobásou vcelku. Do hrnce dáme zelí i s lákem, zalijeme trochou vodu, přidáme koření a duíme tak 20-30 minut. Až jsou brambory měkké,…
Vývarová polévka s kuřecích krků
Potřebné ingredience
Kuř.krky, slepičí bujón, sůl, pepř, mrkev, cerel, petržel, pórek, hrášek, celerová nebo petrželová nať, kousek brokolice, drobení nebo nudle