Lososová krémová polévka pro labužníky
Potřebné ingredience
1 porce lososa,1 cibule,kořenová zelenina (dle toho co máte doma, např. mrkev, celer, může být i pórek),trocha hl. mouky,cca půl kelímku smetany,petrželka na ozdobu,lžíce másla,pepř, sůl
Postup přípravy
Na másle si osmahneme cibulku, přidáme kořenovou zeleninu a necháme trochu osmahnout. Poté zaprášíme moukou a zalijeme cca 1l vody, přidáme lososa nakrájeného na větší kousky …
Rybí vánoční polévka-recept po babičce
Potřebné ingredience
Rybí hlava,mlíčí a jikry-50 dkg,sůl,podravka,1 mrkev,1 petržel,1/4 celeru,kousek pórku,máslo,hladká mouka,magi,zelená petrželka,rohlík na opečení
Postup přípravy
Do vody dáme vařit rybí hlavu,když je měkká, vyndáme ji maso obereme a dáme zpět do polévky-přidáme mlíčí a jikry,osolíme a vaříme asi 20 min,pak ho trochu rozdělíme metlou…
Držková polévka
Potřebné ingredience
Hovězí držky, 2 malé cibule, máslo, sladkou papriku, hladkou mouku, majoránku, pepř, sůl, vegeta, masox, 2 stroužky česneku, 250ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
Držky propláchneme a uvaříme (v papiňáku asi tak hodinku, v hrnci asi 2 hodiny), vodu slijeme a pokuď ještě "nevoní" znova pořádně propláchneme teplou vodou. Nakrájíme na …
Rajčatová polévka s tofu
Potřebné ingredience
Rajčatové pyré,sůl.olivový olej,hl.mouka,1 zelená paprika,cukr,zeleninový masox,2 str.česneku,1 cibule,tymián,bazalka,1 kostka tofu-přírodního
Postup přípravy
Na oleji si osmažíme cibulku,přidáme asi 2 lžíce hladké mouky-uděláme si jíšku ,kterou rozředíme vodou,přidáme rajčatové pyré,sůl,zeleninový masox,trochu tymiánu ,česnek krájený…
Krémová česnečka
Potřebné ingredience
PŘÍMO NA POLÉVKU: 1 malá cibule, 4+2 stroužky česneku (řiďte se dle vaší chuti), 2 lžíce másla, 2 menší brambory, 300ml vývaru (drůbeží nebo hovězí), 400ml mléka, 100ml šlehačky, sůl a pepř, NA OZDOBU A DOCHUCENÍ: olivový olej, 3 stroužky česneku, rukola, parmazán (originálně) nebo chlebové krutony (dle manželova názoru),
Postup přípravy
Tahle báječná krémová česnečka, která není agresivní na žaludek, bohužel nepochází z mé hlavy, ani z kolekce rodinných receptů, ale z kuchařky časopisu Apetit. Je opravdu úžasná.…
Hráškový krém-se škvarkovými pagáčky
Potřebné ingredience
1 plechovka sterilovaného hrášku,1 lžíce másla,2 lžíce hl.mouky,100 ml mléka,1 zeleninový masox,sůl.petrželka
Postup přípravy
Z másla a mouky si připravíme světlou jišku-rozředíme asi 3/4 l ovdy,přidáme masox a pořádně provaříme.Pak vsypeme okapaný hrášek, přidáme mléko a povaříme asi 5 min,osolíme …
Česnečka
Potřebné ingredience
brambory, česnek,drcený kmín, majoránku, sůl, pepř, bujon, sádlo, chleba, vejce
Hrachová polévka opět od babičky :-)
Potřebné ingredience
Půl krabice předvařeného hrachu,celer,petržel,cibule,mrkev,česnek,na jíšku hl. mouka a máslo,sůl,majoránka,vývar (nejlepší je z uzeného masa)
Postup přípravy
dáme si vařit hrách společně s kořenovou zeleninou.Vaříme hodně do měkka a poté přepasírujeme hrách přes síto.Přilijeme vývar z uzeného a dáme opět vařit.Přidáme prolisovaný…
Zelňačka - žádná věda :-))
Potřebné ingredience
Brambory, zelí (já dávám steril. sladkokyselé, ale jestli máte rádi, dejte třeba kysané), klobáska nebo uzené maso- nejlépe s kostí, smetana, máslo, mouka, sůl, drcený kmín, dle chuti cukr.
Postup přípravy
Oloupané a na kostičky pokrájené brambory dáme do hrnce. Přidáme propláchnuté zelí a na drobno pokrájené uzené nebo klobásku (nebo obojí :-)) ). Zalijeme vodou, osolíme,…
Vianočná kapustnica
Potřebné ingredience
kysla kapusta 1kg, susene hriby- dve hrste, klobasa- dve nozicky ( veľmi dobrá je budapeštianska ), cibula, olej, sol, smotana na varenie 0.5l, mleta sladka paprika, trošku mletej štiplavej červenej papriky, MČK a trošku kryštálového cukru.
Postup přípravy
Hríby si namocime do horucej vody. Kapustu trochu premyjeme vodou, aby nebola velmi kysla. Klobasu nakrajame na vädšie kúsky. Cibulu nakrajame nadrobno. Na oleji spenime cibulku,…