Polévka z černých fazolí s chorizem
Potřebné ingredience
černé fazole, lahůdková cibulka, cherry rajčata, klobása chorizo, vývar (kuřecí nebo slepičí), limetka
Postup přípravy
Fazole namočit den předem do vody.
Druhý den fazole uvařit v osolené vodě do měkka (sbírat pěnu), poté slít a zachovat z nich cca 0,5 hrnku vody, ve které se vařily.
Domácí vlasové nudle
Potřebné ingredience
250 g hladké pšeničné mouky, 150 g semolinové krupice, 4 celá vejce
Postup přípravy
Mouku a semolinu vsypat do větší mísy, uprostřed udělat důlek a do něj vyklepnout všechna vejce.
Vše zpracovat v těsto - musí být jemné, pružné a nelepivé.
Těsto přikrýt…
Kyselo (z kvásku)
Potřebné ingredience
250 g kvásku (dávám žitný), 1 kg brambor, 3 cibule, velká hrst sušených hub, 1 polévková lžíce soli, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 vejce, 200 ml smetany na vaření, 2,5 l vody
Postup přípravy
Houby namočit do studené vody (cca na 2 hodiny).
Do hrnce s vodou vložit houby (i s vodou, ve které byly namočené) a přidat k nim sůl, nové koření a bobkové listy.
Muškátová dýně - krémová polévka
Potřebné ingredience
1 Muškátová dýně, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 -2 cm čerstvého zázvoru, máslo (Hera), slepičí bujón, ½ kelímku 12% smetany
Postup přípravy
Polévku je možné uvařit z jakéhokoliv druhu dýně, ale za mě je Muškátová dýně ta nej... - nádherná barva, vůně i chuť.
Dýni oloupat, vydlabat a pokrájet na kostičky.
Polévka ze zeleného hrášku (z pořadu Ano, šéfe)
Potřebné ingredience
1 stroužek česneku, 1 malá cibule, 1 tenký pórek (jen světlá část, listy ne), 1 sáček mraženého hrášku, drůbeží vývar, sůl, pepř, kousek másla na smažení, cca 100 ml smetany na vaření
Postup přípravy
Nejprve připravit vývar, nejlépe z kuřecích odřezků. (V nouzi je možné použít i bujón.)
Potom připravit zeleninu - česnek nasekat na drobno, cibuli pokrájet na kostičky a…
Polévka z kedlubny
Potřebné ingredience
2 kedlubny, 1 menší cibule, olej, mléko, těstoviny (já dávám nalámané špagety), Solčanka, petželová nať
Postup přípravy
Cibulku osmahnout na oleji a pak k ní přidat nahrubo nastrouhanou kedlubnu. Trošku osmahnout, aby kedlubna pustila šťávu. Zalít horkou vodou a vařit, dokud kedlubna není měkká.…
Slepičí polévka s rýží
Potřebné ingredience
1 slepice, 2 cibule, 3 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 listy kadeřavé kapusty, 1 tenký pórek, 1 stroužek česneku, 1⁄2 červené kapie, petrželová nať, sůl, uvařená rýže
Postup přípravy
Slepici uvařit spolu s oloupanou cibulí (vcelku) ve slané vodě do měkka. Vývar přecedit a naběračkou zvrchu odstranit přebytečný tuk. Maso obrat a pokrájet na kostičky.
Mrkev,…
Rychlá polévka z mletého masa
Potřebné ingredience
máslo (olej), mleté maso, zelenina (čerstvá nebo mražená), čerstvé zelené natě, lahůdková cibulka, Solčanka (lze nahradit Vegetou nebo jiným podobným kořením)
Postup přípravy
Na másle (nebo oleji) osmahnout maso. Až se začne rozpadat na kousíčky, přidat zeleninu a ještě trochu osmahnout. Zalít horkou vodou, přidat koření a povařit cca 15 min. Na závěr…
Frico (polévka ze zakysané smetany)
Potřebné ingredience
1,5 l vody, 600 g brambor, 1 zakysaná smetana (větší kelímek), 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 2 vejce, muškátový oříšek, sůl
Postup přípravy
Oloupané brambory pokrájet na kostičky, zalít vodou, přidat sůl a bobkový list, vařit.
Kysanou smetanu naředit vodou a rozmíchat v ní mouku.
Když jsou brambory…