Polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
400g hlívy ústřičné, sádlo, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, půl lžičky drceného pepře, 2 lžíce sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky, 2 l hovězího vývaru / bujon/, 4 stroužky česneku, lžíce majoránky, sůl.
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibulku, osolíme, aby pustila vodu, nezhnědla a nezhořkla.
Přidáme hrubě drcený pepř,, mletou papriku a mouku. Po několika vteřinách osmahnutí zalijeme…
Polévka z dýně a loupaného hrachu
Potřebné ingredience
225 g loupaného hrachu, 225 g dýně, 1,2 l vody, 25 g másla, 1 cibule najemno, 3 rajčata, loupaná a nakrájená, 1 čl estragonu, 1 čl čerstvého koriandru, 0,5 čl cumin (římský kmín, ne náš!!!), 1 kostka zeleninového vývaru (bio zeleninový nejlépe, je práškový, lépe se dávkuje a imho není nutný), práškové chili
Postup přípravy
namočit hrách přes noc, pak vařit 30 minut, v jiném hrnci zpěnit cibulku na másle, přidat dýni, rajčata, koriandr, estragon, cumin, bio zeleninový bujon, chili a přivést k varu a…
Indická polévka z červené čočky
Potřebné ingredience
1 cibule, 2 lžíce olivového oleje kari koření, ideálně madras curry, 1 tyčka skořice, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 1 litr vody, bio zeleninový vývar v prášku (ideální je vlastní kuřecí/slepičí, není-li, je bio zeleninový bez MSG nejlepší volbou), 3 brambory, 400 ml plechovka krájených rajčat, hrst až dvě červené nebo žluté loupané čočky, 1 plechovka 400ml kokosového mléka, případně sůl, zelený koriandr
Postup přípravy
Cibuli nakrájenou nadrobno osmahneme na oleji, přidáme dvě kávové lžičky madras curry a necháme chvilku zpěnit, přidáme zbytek koření a necháme na oleji rozvonět.
Zalijeme…
Knedlíčková polévka
Potřebné ingredience
mrkev, celer, petržel, trochu květáku a porku, maso na vývar, kmín, sůl, pepř, masox, čerstvá petrželka, játra vepřová nebo drůbeží: 40dkg, česnek, majoránka, máslo, vejce, strouhanka podle potřeby, domácí nudle
Postup přípravy
Naše velmi oblíbená.
Nejprve si uděláme vývar. Do papínového hrnce dáme masíčko které jste si zvolili na vývar, nejlepší je hovězí na polívku, přidáme masox, pepř,…
Boršč
Potřebné ingredience
1 velká cibule,1 lžíce oleje,300g libové vepřové plece,1 mrkev,1 petržel,1/4 celeru,250g hlávky zelí,3 str.česneku,několik kuliček celého pepře a nov.koření,bonkový list,kmín.4 brambory,1 malý rajčatový protlak,1 malou červenou řepu,sůl.ocet,cukr,1 zakysaná smetana
Postup přípravy
Cibuli zpěníme na oleji,osmahneme na ni maso nakrájené na malé kostičky-zalijeme vodou,přidáme koření (dávám do cedníčku na čaj) kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhanou,zelí kráj…
Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
3/4 kg hovězího masa (kousek i s kostí), 3 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, fazolové lusky, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bílá paprika, játrové knedlíčky (100g hovězích jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl, pepř, strouhanka na zahuštění, 1 lžíce másla), nudle (hrubá mouka, vajíčko, sůl), petrželka
Postup přípravy
Z masa, 2 mrkví, 1 petržele, kousku celeru, papriky a koření uděláme silný vývar (asi 2 a 1/2 hodiny). Vývar scedíme a maso nakrájíme na kousky. Játra rozmixujeme, přidáme…
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
1ks brokolice,asi 300g?jedna cibule,1mrkev,1brambora,kousek bazalky podle chuti,muškátový oříšek,sůl pepř
Postup přípravy
na oliv.oleji osmahneme cibuli,mrkev,bramboru,přidáme omytou nakrájenou brokolici zalijeme vodou,radeji mene,tak aby pokryla zeleninu.........a vše vaříme asi 20min.ochutíme…
Arabelčina polévka Kozí brada
Potřebné ingredience
15dkg hlávkového zelí, sůl, drcený kmín, 1 kostka masoxu, 1 smetana ke šlehání, troška hladké mouky, 2 větší brambory, kousek uzeného špeku a anglické slaniny, sůl , ocet
Postup přípravy
Do hrnce s vodou a kostkou masoxu dáme vařit na kousky nakrájené brambory a hlávkové zelí. Přidáme drcený kmín.Až je vše měkké, přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně a povaříme 15 …
Francouzská cibulačka
Potřebné ingredience
slepičí nebo zeleninový vývar, sůl, pepř, čerstvý tymián, tři velké cibule, mouka, bílý vinný ocet, bílé víno, máslo, bíle bagety, tuhý sýr dle chuti
Postup přípravy
Ahoj holky,
mám zde jednoduchý, jak připravit klasickou francouzskou cibulačku. Na rozpáleném másle zprudka tři minuty osmahneme nakrájenou cibuli na půlměsíčky. Kombinuji…
Krémová kuřecí polévka se sýrem
Potřebné ingredience
500g kuřete (kostry, křídla,...), celý pepř, sůl, 500g mrkve, 500g brambor, 200g taveného sýru, mletý pepř, petrželová nebo celerová nať
Postup přípravy
Z kuřete uděláme silný vývar (asi 2 hodiny vaříme pomalým varem). Přecedíme, maso obereme. Do vývaru přidáme nakrájené brambory a mrkev, vaříme doměkka. Část zeleniny si…