Jemná hrášková polévka
Potřebné ingredience
1 sáček mraženého hrášku,1 velká brambora,1 smetanu na vaření,sůl,pepř,stroužek česneku,toustový chléb na hvězdičky
Postup přípravy
Z hrášku odebereme asi 4 lžíce a dáme je do misky-zalijeme je studenou vodou a necháme povolit.Ostatní hrášek a oloupanou a pokrájenou bramboru dáme do hrnce zalijeme vodu aby…
Uzená polévka, polévka z uzeného masa
Potřebné ingredience
Uzené maso nebo stehna (já dala obojí-uzenou krkovici a 2 stehna),mrkev (2ks),celer,petržel, vajíčko,na vývar-cibule,česnek,nové koření,celý pepř,bobkový list,sůl,strouhání-1vajíčko,hrubá mouka, tekuté koření do polévky,petrželka.
Postup přípravy
Uzené maso nebo stehna vložit do studené vody,přidat půlku cibule ,česnek 2str.,přidávám i petrželovou nať,když mám,bobkový list,nové koření,pepř,sůl,mrkev,petržel,celer ,vařím v…
Žampionová polévka
Potřebné ingredience
600g čerstvých žampionů, 1 zeleninový bujón, pepř, 1 smetana, jíška z mouky a másla (nebo instantní), sůl
Postup přípravy
Kousky žampionů vaříme ve vodě se solí a bujónem doměkka. Poté rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme a zahustíme jíškou.
Špenátová polévka
Potřebné ingredience
listový špenát (pytlík čerstvého či pytlík zmraženého zn. Findus, Ardo), stroužek česneku, zakysaná smetana, 1 bio zeleninový bujon, mořská či himalájská sůl, máslo
Postup přípravy
Na kousku másla orestujeme špenát, přidáme nahrubo nasekaný česnek, kostku bio zeleninového bujonu, zalijeme 700 ml horké vody. Povaříme než špenát změkne. Za pomoci tyčového…
Slovenská kyselica
Potřebné ingredience
4 brambory,30 dkg anglin.slaniny,1 klobásu paprikovou,1 sladká smetana,1 pytel kysaného zelí,sůl,pepř,sladká paprika,ostrá paprika,voda,2 masox,4 žampiony,kmín,
Postup přípravy
do vetšího hrnce dáme 4 brambory na menší kousky,pokrajenou klobásu,na kostičky anglickou slaninu,1 kysané zelí.vodu, nakrajené žampiony ,masox,sůl,pepř,kmín,trochu sladké papriky…
Nejlepsi cuketova polevka na svete!!!
Potřebné ingredience
1 cibule 2 velke lz. masla 3 mensi baby zelene cuketky 4 stredni brambory 1 lz horcice 1 slepici masox 1 kysanou smetanu hrst dobreho strouhaneho syra
Postup přípravy
Na masle zpenime cibulku a orestujeme. Az zesklovati pridame horcici a mirne prorestujeme.
Pridame nakrajenou cuketu a brambory na kosticky, dochutime soli a peprem, zalejeme…
Králičí játrové knedlíčky
Potřebné ingredience
Játra 120 g, máslo 20 g, vejce 1 ks, strouhanka 60 g, česnek 2 stroužky, pepř, sůl, majoránka, může být zelená nať pro barevnost
POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY
Potřebné ingredience
HRST ČERVENÉ ČOČKY, VELKÁ CIBULE, ŠPALDOVÉ VLOČKY (MOHOU BÝT OBYČ. OVESNÉ), VEJCE, SŮL
Postup přípravy
VELKOU HRST Č. ČOČKY PROPRÁCHNEME PŘES CEDNÍK A PŘIDÁME DO HRNCE SPOLU S NAKRÁJENOU CIBULÍ (JÁ DÁVÁM PŮLMĚSÍČKY - VAŘENÁ CIBULE NÁM NEVADÍ, POKUD NĚKDO NEMÁ RÁD, NAKRÁJEJTE NA…
Zdravá polévka z červené čočky
Potřebné ingredience
1 polévková lžíce olivového oleje 2 cibule, jemně nasekané 2 kousky řapíkatého celeru, oloupané a jemně nasekané 2 mrkve, jemně nakrájené 2 stroužky česneku, rozdrcené 2 kávové lžičky kari koření 150g červené čočky 1.4 litru zeleninového vývaru (3 kostky zeleninového bujónu v 1,5l horké vody jsou ok) 120ml rajčatové šťávy špetka soli, pepře
Postup přípravy
Rozehřejte olej v hrnci na střední teplotu, přidejte cibuli, celer a mrkev. Vařte za stálého míchání asi 5 minut, nebo až je cibule měkká a sklovitá.
Přidejte česnek a kari…
Babiččina houbová polévka-lepší není
Potřebné ingredience
Sušené hřiby a namočené ve vodě,máslo,hl.mouku,kmín,bujon,,brambory,voda,mrkev.Hříbečků dávám hodně
Postup přípravy
Na másle si osmahnu na kostky nakrájené brambory,kmín,nahrubo nastoruhanou mrkev, přidám namočené hřibky i s vodu,bujon a vařím vše doměkka.Udělám si zasmažku s másla a mouky a…