Dýňová krémová polévka
Potřebné ingredience
1 menší dýně (asi 800g), sůl, pepř, muškátový květ (asi 1/4 lžičky), sušený tymián (asi 1/2 lžičky), 1 šlehačka, dýňová semínka, 1 lžíce másla
Postup přípravy
Dýni omyjeme, nakrájíme na kousky (neloupeme) a chvíli restujeme na másle. Přilijeme vodu (aby byla jen mírně nad dýní), přidáme sůl, pepř, květ a tymián, necháme vařit do měkka.…
Žampionová polévka
Potřebné ingredience
600g čerstvých žampionů, 1 zeleninový bujón, pepř, 1 smetana, jíška z mouky a másla (nebo instantní), sůl
Postup přípravy
Kousky žampionů vaříme ve vodě se solí a bujónem doměkka. Poté rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme a zahustíme jíškou.
Polévka s vločkovo-vaječnou zavářkou
Potřebné ingredience
500g kuřecího masa na polévku, 3 mrkve, 3 petržele, další zelenina podle chuti, 100g vloček, 2 vejce, sůl, pepř
Postup přípravy
Z masa, 2 mrkví a 2 petrželí, soli a pepře uděláme vývar. Přecedíme, maso obereme. Vločky smícháme s vejci, mírně osolíme a necháme asi 5 min. stát. Do vývaru dáme zeleninu, maso…
Polévka s vaječnou jíškou
Potřebné ingredience
80g másla (nebo 1/2 olivového oleje a 1/2 másla), 4 vrchovaté lžíce hladké mouky, vegeta, sůl, 2 mrkve, 1 petržel, mražená kukuřice, trocha kmínu, 1 -2 vejce, pepř, ev. petrželka
Postup přípravy
Z tuku a mouky uděláme jíšku, přidáme mírně osolená vejce a necháme srazit. Přilijeme vodu, přidáme nakrájenou zeleninu, kukuřici a okořeníme. Necháme vařit do změknutí zeleniny.…
Frankfurtská polévka
Potřebné ingredience
asi 3 nožičky párků, 1 lžíce másla, 1 lžíce sádla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 lžíce papriky, pepř, sůl, 1 brambora, hrsta petrželky, 1 bujón, 100 - 150ml mléka, 1 stroužek česneku
Postup přípravy
Z másla, sádla a mouky uděláme jíšku, zalijeme ji studenou vodou, přidáme papriku, pepř, bujón, česnek, bramboru na malé kousy a necháme provařit. Asi po 10 min. přidáme párek…
Mrkvová polévka se zázvorem
Potřebné ingredience
3 mrkve, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 bio bujón zeleninový, 3cm zázvoru, sůl, pepř, 1 vejce, petrželka, 2 lžíce krupice
Postup přípravy
Mrkev a zázvor nastrouháme najemno, osmahneme na tuku. Po chvíli přidáme i krupici a orestujeme ji. Zalijeme vodou, přidáme bujón a necháme vařit. Ke konci přidáme vajíčko a…
Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
3/4 kg hovězího masa (kousek i s kostí), 3 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, fazolové lusky, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bílá paprika, játrové knedlíčky (100g hovězích jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl, pepř, strouhanka na zahuštění, 1 lžíce másla), nudle (hrubá mouka, vajíčko, sůl), petrželka
Postup přípravy
Z masa, 2 mrkví, 1 petržele, kousku celeru, papriky a koření uděláme silný vývar (asi 2 a 1/2 hodiny). Vývar scedíme a maso nakrájíme na kousky. Játra rozmixujeme, přidáme…
Krémová kuřecí polévka se sýrem
Potřebné ingredience
500g kuřete (kostry, křídla,...), celý pepř, sůl, 500g mrkve, 500g brambor, 200g taveného sýru, mletý pepř, petrželová nebo celerová nať
Postup přípravy
Z kuřete uděláme silný vývar (asi 2 hodiny vaříme pomalým varem). Přecedíme, maso obereme. Do vývaru přidáme nakrájené brambory a mrkev, vaříme doměkka. Část zeleniny si…
Thajský kokosový krém
Potřebné ingredience
1 vetší mrkev, 1 červená nebo žlutá paprika, 50g zázvoru, 1 chilli paprička, 2 lžíce olivového oleje, 400ml kokosového mléka, 200ml smetany, 300ml vody, sůl, koriandr, rýžové nudle
Postup přípravy
Zeleninu nakrájíme na slabé nudličky, orestujeme na oleji. Asi po 5 - 8 min. přidáme tekutiny a vaříme 5 min. Ochutíme solí a koriandrem. Nudle uvaříme zvlášť a podáváme nudle…
Bramboračka
Potřebné ingredience
4 brambory, 2 menší mrkve, 1 miska vařených krup, 1 petržel, 2 - 3 stroužky česneku, čerstvá majoránka, pepř, sůl, houbový bujón, sušené houby, 3 lžíce másla, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Houby namočíme do studené vody asi na hodinu, poté v té samé vodě uvaříme. Po 20 min. přidáme nakrájenou zeleninu a brambory, prolisovaný česnek, bujón, osolíme, opepříme a…