Cizrnová polévka
Potřebné ingredience
3 menší mrkve, 1/2 malého celeru, 200g suché cizrny (předem namočené), sůl, pepř, majoránka, 1 stroužek česneku, 300 - 400g vývaru
Postup přípravy
Namočenou cizrnu slijeme a uvaříme ve vývaru s česnekem. Poté přidáme kousky mrkve a celeru, ochutíme solí a majoránkou a vaříme doměkka. Poté část polévky rozmixujeme a vrátíme…
Kroupová polévka se sušenými houbami
Potřebné ingredience
80g krup, 20 - 30g sušených hub, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, majoránka, 2 stroužky česneku, 3/4- 1l vývaru, petrželka, event. 1 brambora
Postup přípravy
Kroupy namočíme den předem, houby namočíme asi na hodinu. Kroupy slijeme a přidáme k namočeným houbám (ty nesléváme!), zalijeme vývarem, přidáme koření a prolisovaný česnek.…
Čočková polévka se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
Suroviny 300 g čočky 2 brambory 1 cibule 100 g zakysané smetany 4 kvalitní tenké párky lžíce sádla hladká mouka 1/2 lžičky mleté papriky sůl pepř ocet cukr
Postup přípravy
Propláchnutou čočku si namočíme den předem. Druhý den ji uvaříme ve stejné vodě, když je poloměkká přidáme nakrájené brambory a vaříme doměkka.
Na malém kousku sádla…
Krémová bramborová
Potřebné ingredience
1 malá mrkev, kousek celeru, 2 velké brambory, 3/4 - 1 l vývaru, 1 stroužek česneku, lžíce majoránky, sůl, pepř, asi 50ml šlehačky, rýžový olej
Postup přípravy
Na oleji orestujeme mrkev a celer, přidáme brambory. Zalijeme vývarem, přidáme koření a osolíme. vaříme doměkka. Nakonec rozmixujeme a přilijeme šlehačku.
Polévka s lahůdkovým droždím
Potřebné ingredience
mrkev, petržel, řapíkatý celer, cuketa, asi 1 l vývaru, růžičková kapusta, velká hrst rýže, hrst kukuřice, sůl, 2 - 3 lžíce lahůdkového droždí, naklíčená čočka k podávání
Postup přípravy
Ve vývaru začneme vařit mrkev a petržel, po chvíli přidáme rýži a kapustu a nakonec kukuřici, celer a cuketu. Vaříme do změknutí, poté přidáme droždí. Na talíři posypeme…
Podkrkonošské kyselo
Potřebné ingredience
kyselo - 4 polévkové lžíce houby brambory koření - sůl, kmín máslo vejce - tolik, kolik bude strávníků cibule zelená petrželová nať, pažitka
Postup přípravy
Kvásek (stačí tak čtyři lžíce) rozmíchejte v hrnku vlažné vody, nejlépe večer předem. Do misky vlažné vody namočte hrst sušených hub. Než se nasáknou, uvařte brambory ve slupce,…
Petrželová polévka
Potřebné ingredience
4 větší petržele (cca 400g), sůl, pepř, 750ml vývaru, 1 stroužek česneku, přepuštěné máslo, lžička kari, kokosové mléko
Postup přípravy
Na másle orestujeme kousky petržele, přidáme kari a přepůlený česnek. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme a přilijeme kokosové mléko (dáme celou tuhou…
Rychlá fazolová ze sterilovaných fazolí
Potřebné ingredience
1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu, 2 mrkve, kousek petržele, kousek celeru, 2 stroužky česneku, cibule, brambory, petrželová nať, sádlo, hladká mouka, sůl, celý pepř
Postup přípravy
Do kastrolu dám očištěnou mrkev, kousek petržele a celeru, cibulu a česnek. Zeleninu nechám v celku.
Zaliju vodou, osolím, přidám celý pepř a nechám vařit dokud zelenina…
Krémová česneková
Potřebné ingredience
2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce přepuštěného másla, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka, 750ml vývaru, 1 šlehačka
Postup přípravy
Na másle orestujeme lehce česnek, přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme koření a sůl, prošleháme a vaříme asi 15min. Nakonec přidáme šlehačku.
Frankfurská jemná polévka
Potřebné ingredience
5 nožiček frankfurkských párků, 1 větší cibule, 2 lžíce sádla, 3 větší brambory, 1 kostka masox, 3 lžičky sladké mleté papriky, hl. mouka, česnek, pepř, petrželová nať, sůl
Postup přípravy
Na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zlatova. Hrnec po té odstavíme z přímého ohně a vmícháme sladkou papriku s hl. moukou. Vzniklou červenou zásmažku zalijeme 2l vody…