Fazolová polévka z papiňáku ... když si je zapomenete…
Potřebné ingredience
Postup přípravy
Není to můj nápad, vyčetla jsem to někde na netu, takže se tímto autorovi omlouvám. Pokud zapomenete přes noc namočit fazole, není nic ztraceno. Fazole nasypte do papiňáku,…
Valašská kyselica
Potřebné ingredience
350 g kysaného zelí ( i s vodou, v případě potřeby - kyselost - naředíme vodou, cca 0,5l) 200 g valašské klobásky či kousek uzeného masa 300 g nakrájených brambor 250 ml smetany (z nouze se dá použít i mléko) 60 g hladké mouky 4 bobkové listy 7 kuliček celého pepře 3 kuličky nového koření sůl špetka mletého pepře hrst sušených hub (jen pro milovníky, není nutné)
Postup přípravy
Brambory uvaříme zvlášť. Má to snadný důvod, s kyselým zelím se nikdy dobře neuvaří a zůstanou tvrdé!
Kysané zelí vymačkáme a překrájíme na menší kousky. Vodu ze zelí slijeme…
Hovězí vývar s polévkovým strouháním
Potřebné ingredience
hovězí na polévku mražená zelenina sůl,bobkový list,pár kuliček celého pepře na strouhání: 150g hrubé mouky,1vajíčko,trochu vody
Postup přípravy
Nejprve dáme vařit maso ve vodě společně s kořením.
Mezitím si připravíme zavářku - z mouky a vajíčka vytvoříme tvrdší těsto (aby se dobře strouhalo),a nastrouháme na velkém…
Frankfurtská polévka
Potřebné ingredience
2 nožičky párků 1 cibule 5 brambor kousek másla 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce červené papriky 1 bujon 1 lžička sušeného česneku pepř,sůl petrželka
Postup přípravy
Na oleji a kousku másla osmahneme na jemno pokrájenou cibulku,přidáme 2 lžíce vrchovaté hladké mouky
a osmahneme jíšku,přisypeme sladkou papriku promícháme a za stálého míchání…
Bílá zelňačka
Potřebné ingredience
1 malá sklenice kysaného zelí 5 brambor 1 bujon 200g uzené krkovice 1 cibule 1 bobkový list 3 kuličky nového koření 3 kuličky pepře 1 kelímek smetana 31-33% kmín,cukr,sůl
Postup přípravy
Cibulku pokrájíme na drobno a dáme na olej osmahnout přidáme na kostičky pokrájené
uzené a krátce orestujeme.
Zelí scedíme a vymačkáme přebytečnou šťávu (neoplachujeme)
Dvojpapriková polévka s kysanou smetanou
Potřebné ingredience
2 červené kapie, 2 žluté kapie, zeleninový bujón, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 2 malé lžičky tymiánu, 2 bobkové listy, sůl a pepř, čerstvá pažitka, kysaná smetana.
Postup přípravy
Žluté a červené kapie dáme vařit do dvou různých hrnců společně s půlkou cibule, stroužkem česneku, bobkovým listem, lžičkou tymiánu, osolené a opepřené dle chuti. Když jsou…
Hustá cizrnovo-bramborová polévka
Potřebné ingredience
Cibule, česnek, červená paprika sladká, cizrna, brambory, pórek, bujon nebo v kostce, petrželka, majoránka, sůl, pepř, máslo, olej
Postup přípravy
Cibulku nakrájet na jemno, česnek rozmáčknu plochou nože a pak nakrájím na jemno. Do hrnce trochu másla a malinko olivového oleje, na to cibulku, pak česnek, opražit, zasypat…
Arabelčin brokolicový krém s krutonkama a opečenýma…
Potřebné ingredience
500g brokolice, 500ml vody, sůl, 1 stroužek česneku, půl cibule, troška másla, 1 zeleninový bujon od Knorru, 100ml smetany.
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibuli nadrobno a česnek na plátky.Po chvilce přidáme nakrájený košťál z brokolice, zalijeme vodou a vaříme 5 minut. Poté přidáme zbytek brokolicových růžiček,…
Knedlíčky do polévky z míchaných vajíček
Potřebné ingredience
3 vejce 2 mladé cibulky strouhanka sůl pepř 1 lžíce másla petrželka
Postup přípravy
Na másle podusíme bílé části cibulek, přidáme dvě rozšlehaná vejce a uděláme klasická míchaná vajíčka. Necháme vychladnout a přidáme 1 syrové vejce, jemně pokrájenou cibulkovou…
Fazolová blča z Oltecu“ aneb Fazolová polévka ze…
Potřebné ingredience
Suroviny: 250 g drobných bílých fazolí 2 plátky domácího uzeného masa 1 velká cibule, mrkev, čerstvá bazalka, sádlo sůl, pepř, zeleninový bujón, ocet, majoránka 6 stroužků česneku, nové koření, bobkový list
Postup přípravy
Postup
Fazole propláchneme a necháme namočené pokud možno do druhého dne. V hrnci si rozpálíme jednu velkou lžíci vepřového sádla a opečeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme…