Indiánská polévka - dětmi milovaná
Potřebné ingredience
1 brambora,2 mrkve,hrst kukuřice a hrášku,malá cibulka nebo šalotka,Kuřecí nebo zeleninový vývar(ne z kostky), cca 3 lžíce kuskusu,množství lze upravit podle počtu strávníků
Postup přípravy
Na másle orestujeme cibulku,přidáme na kostičky nakrájenou bramboru,na kolečka mrkev,hrášek a kukuřici a krátce orestujeme.Zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut,až je zelenina…
Medově mrkvová polévka
Potřebné ingredience
2 lžíce másla, 1 pórek, 400 g mrkve + několik koleček na ozdobu, 1 lžíce medu, 1 bobkový list, 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř
Postup přípravy
Máslo rozpustíme v širším hrnci, přidáme pórek nakrájený na kolečka a chvíli opékáme. Potom vsypeme nahrubo nastrouhanou mrkev, přidáme med, bobkový list a opékáme další dvě…
HRACHOVKA jak jí dělám já
Potřebné ingredience
2plechovky hrášku v konzervě ve slaném nálevu,sůl,pepř,klobása,rohlík na opečení,trocha česneku a majoránky,může být zeleninový bujon,ale neni nutný
Postup přípravy
hrášek si nejdříve rozmixujeme a dolijeme vodou na požadovanou hustotu , nalijeme do hrnce,přivedeme k varu,přidáme majoránku.dávám tak jednu lžíci a česnek tak 4stroužky a…
MŮJ KUŘECÍ KALDOUN
Potřebné ingredience
Kuřecí ořez zelenina - mrkev, celer, petržel, hrášek, květák, cibule - nemusí být vejce
Postup přípravy
Na troše oleje osmahneme zeleninu na kostičky až je zlatavá. Pak dáme do kastrolu ořez kůží dolů a osmahneme ještě kuře. Zalijeme horkou vodou, dáme petrželovou nať nebo libeček…
Chlodnik - studená řepná polévka
Potřebné ingredience
1 litr kefíru, podmáslí a nebo acidofilního mléko, 500g červená řepy, 1 okurka salátovka, čerstvý kopr, zakysaná smetana, sůl, pepř, nové koření, cukr, hořčice 4 vejce 4 brambory
Postup přípravy
Syrovou řepu oloupáme, pokud máme řepy i s listím, tak to nasekáme na hrubo. Zalijeme litrem vody, osolíme, přidáme pár kuliček pepře, nového koření a bobkový list.
Rychlá krupicová polévka
Potřebné ingredience
kousek másla, 2 polévkové lžíce krupice, 1 zeleninový bujon - nemusí být, 1 na hrubo nastrouhaná mrkev, 1 vajíčko, zelená petrželka
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme kousek másla a přidáme dětskou krupici, osmahneme, přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev a zalijeme zeleninovým bujónem /popř. vodou a přidáme kostku bujónu/,…
Italská fazolová s rajčaty
Potřebné ingredience
0,5 kg bílé fazole, 1/2 konzervy drcených rajčat, plátek uzené slaniny, menší cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu, bio masový bujon, sůl, široké nudle, 2 krajíčky toustového chleba.
Postup přípravy
Předem namočené fazole uvaříme zvlášť v hrnci do měkka. V druhém hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, poté nakrájenou cibuli a česnek na…
MRKVOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
4 ksmrkev 1 kostka zeleninový bujon 1 kelímek smetana 4 ks brambory mletý černý pepř 1 l horká voda 2 lžíce máslo 2 lžíce světlá jíška sůl koření dle chuti (nové koření,polévkové koření)
Postup přípravy
Připravíme si větší hrnec a rozehřejeme v něm máslo. Poté přidáme nastrouhané větší mrkve a chvíli restujeme. Asi tak 10 minut na mírném ohni.
Pak mrkev zalijeme horkou…
Chřestová krémová polévka
Potřebné ingredience
5-6 stonků bílého chřestu, máslo, hladká mouka, sůl, bílý pepř, smetana nebo smetana ke šlehání, osmažená houska, pažitka nebo jiné bylinky
Postup přípravy
Chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme spodní cca 1/3 stonku. Dáme vařit asi na 10 minut do mírně osolené vody. Když je uvařený, odkrojíme hlavičky a zbytek nakrájíme na větší…
Kuřecí polévka s nočky
Potřebné ingredience
Kuřecí drůbky(hřbety),kořenovou zeleninu(nebo mraženou Mochovskou-krájenou najemno),sůl,1 kuřecí masox,trochu kari,zelenou petrželku Na nočky:1 vejce,80 g dětské krupičky(3-4 lžíce),sůl
Postup přípravy
Očistěné drůbky uvaříme v osolené vodě doměkka.Pak je vyndáme-polévku scedíme ,přidáme masox a zeleninu a vaříme do změknutí zeleniny.Maso obereme,nakrájíme a vrátíme do olévky…