Skvělá smetanová zelná / zelňačka s fazolemi
Potřebné ingredience
1/2 hlavy zelí (nebo cca 250-300 g kysaného zelí), sůl, kousek másla, 1 litr masoxu nebo zeleninového vývaru, brambory, 250 ml smetany na vaření (Rama) - lze nahradit mlékem, 250 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, plechovka červených fazolí, 1 noha klobásky nebo anglická slanina
Postup přípravy
Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, přidáme do vývaru, přivedeme do varu a přidáme máslo. Vaříme doměkka. Pokud máme kysané zelí, tak ho před vařením pořádně umyju, aby pak…
Dýňová polévka - ne každému chutná,ale u nás nikdy…
Potřebné ingredience
1dýně - 1,5kg(po oloupání a odstranění semínek má 1kg ) 2cibule,4-5stroužků česneku,sůl,pepř,muškátový květ,smetana ke šlehání 31% , 2lžíce hladké mouky,1-2lžíce citronové šťávy,60g másla , 3bobkové listy,1,5l zeleninového vývaru ( já doporučuji spíše kuřecí,má to lepší chut a nemusíte tak dochucovat)4lžíce zakysané smetany,2lžíce cukru
Postup přípravy
očistíme dýni,někdo krájí se slupkou,ale já raději slupku odstraňuji , vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky
na másle osmahneme do zlatova cibuli , přidáme kostky dýně a…
SUŠENÉ NATĚ NA ZIMU
Potřebné ingredience
Zeleninové natě - petrželová, celerová, libeček, pórková nať
Postup přípravy
Zeleninové natě omýt, hrubě nakrájet nebo natrhat, dát do sušičky. Po usušení dáme natě do mixeru - rozmixujeme, přes cedník osejeme od hrubých částí. Dáme do suché sklenice.…
VONIČKY DO POLÉVKY NA ZIMU
Potřebné ingredience
zeleninové natě - petrželová nať, cibulová nať, libeček, celerová nať, nepoužitá nať z pórku + režný provázek
Postup přípravy
Natě omyjeme, rozdělíme do snopečků a režnou nití pevně svážeme. Dáme do sáčků a zamrazíme na zimu.
Uzená polévka se smetanou
Potřebné ingredience
uzené maso, mrkev, cibule, brambory, zakysaná smetana,bujón,máslo,mouka hl.,pepř, libeček nebo petrželka
Postup přípravy
Maso uvaříme do měkka( nejlépe vepřové uzené ocásky) a do hotového vývaru přidáme na kostičky nakrájené brambory a povaříme taktéž do měkka. Kdo má rád vývar silnější přidá kostku…
Zelňačka
Potřebné ingredience
Zelí v sáčku, cibule, klobása, mletá sladká i pálivá paprika, sůl, pepř, kmín, bobkový list, brambory, smetana
Postup přípravy
Na oleji osmažíme cibuli, vložíme pokrájené zelí, zalijeme vodou, nebo vývarem, přidáme bobkový list, kmín, sladkou papriku a necháme dusit. Mezi tím si zvlášť uvařím brambory a…
Lehký zeleninový boršč
Potřebné ingredience
3 brambory,2 řepy (asi 30dkg),1/4 hlávky zelí(30 dkg).1 cibule,2 mrkve,máslo,malý rajčatový protlak,1 zeleninový masox,sůl,cukr,zakysaná smetana
Postup přípravy
Očištěnou řepu uvaříme do měkka-vyndáme si ji a do vývaru dáme vařit brambory oloupané a nakrájené na kostičky-vaříme asi 10 minut,mezi tím si nakrouháme najemno zelí a přidáme k…
Cuketová polévka
Potřebné ingredience
- cibule - středně velká cuketa nakrájená na kostičky - 1 velký brambor nakrájený na kostičky - 1 velká mrkev nakrájená na kostičky - nať z petržele a celeru - sůl - smetana - špetku muškátového oříšku
Postup přípravy
na oleji zesklovatět cibulku
- přidat:
- středně velkou cuketu nakrájenou na kostičky
- 1 velký brambor nakrájený na kostičky
- 1 velkou mrkev nakrájenou na…
Cuketovo-porková polévka
Potřebné ingredience
máslo cuketa pórek (malá mrkev) jahelné vločky sůl, muškátový květ vařené brambory - asi 3ks
Postup přípravy
Rozehřejeme máslo, na něj dáme na kostičky nakrájenou cuketu a nakrájený pórek (může a nemusí být malý kousek mrkve). Chvíli smažíme, pak podlijeme vodou a dusíme. Vsypeme hrst…
Pivní gulášová polévka s uzeninou
Potřebné ingredience
1 klobása, 1 párek, 1 velká brambora, 2 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, 1 masox, sůl, pepř, majoránka, 150ml piva, 1 lžíce papriky
Postup přípravy
Na oleji osmahneme česnek a kousky uzeniny, přidáme papriku, mouku a zasmažíme. Přilijeme asi 1 litr vody, přidáme bujón a kostky brambor, necháme vařit 15min. Poté přidáme…