Kuřecí vývar s masem a nudlemi, z kuřecích krků levné
Potřebné ingredience
1 cibule, 3 mrkve, 1/3 celeru, petržel, kuřecí krky, 1 brambor, sůl, voda.
Postup přípravy
Na másle/olivovém oleji orestujeme krky, na kostičky nakrájenou mrkev a ostatní zeleninu.
Zalijeme studenou vodou (Čím méně vody, tím bude silnější, záleží kolik máme kuřcích…
Slavnostní krémová květáčková polévenka podle Janinky
Potřebné ingredience
1 cibule 2 stroužky česneku 1 PL olivového oleje 1/3 z celého květáku 1 mkrve na kolečka 2 hrsti ovesných vloček 1 PL krupičky Sůl Pepř 1 ČL – petrželky, podravky 1 litr vývaru (z brambor)
Postup přípravy
1. Osmahnu cibuli, česnek, květák, mrkev, vločky na olivovém oleji až cibulka zesklovatí.
2. Zaliju vývarem a přidám krupičku a koření.
3. Vařím do změknutí mrkve.
4.…
Minestronka podle Janinky
Potřebné ingredience
1 cibule 1 mrkev Lžíce olivového oleje Sáček mražené zeleniny Stroužek česneku Lžíce soli, špetka pepře 2 lžíce krupičky 1 vajíčko (nemusí být) Cca 1 litr vody Plátky sýra (eidam, gouda) Petrželka na posypání Příprava přibližně půl hodinky
Postup přípravy
Ve středním hrnci si rozehřeji olivový olej.
Nasekám si nadrobno cibulku a vložím do hrnce s rozpáleným olejem a na nejnižším stupni restuji.
Na kostičky nakrájenou mrkvičku…
Rajská polévenka s medem a skořicí podle Janinky
Potřebné ingredience
1 cibule Polovina rajčatového pyré z krabičky Zeleninový vývar (použila jsem vodu z brambor) 1 PL celozrnné mouky 2,5 PL Olivový olej Hrst rýže 2 hrsti ovesných vloček 2 bobkové listy 1 ČL skořice 3 ČL medu nebo dle chuti 1 ČL soli 2 ČL sojové omáčky Malinko pepře Petrželka na ozdobení Příprava přibližně 40 minut varu
Postup přípravy
Nadrobno nakrájím cibuli a osmahnu ji do průhledna v menším hrnci na olivovém oleji společně s rýží a vločkami.
Jakmile zesklovatí zasypu moukou – olej musí probublávat a…
Krémová mrkvičková polévka podle Janinky
Potřebné ingredience
1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 větší mrkve, 3 menší brambory, 1PL olivového leje, 1 PL celozrnné mouky 1,5 litr vody, ¼ kostky zeleninového bujonu, 2 PL krupice, Hrst ovesných vloček, Koření: 1-2 ČL soli, 2 ČL sušeného česneku, , 1 čl petrželky, 0,5-1 čl podravky, 1 čl papriky červené, Řeřiccha na ozdobení, Příprava přibližně 40 minut varu
Postup přípravy
Nadrobno nakrájím cibuli, mrkev, brambory a osmahnu ve středním hrnci na olivovém oleji společně s celým česnekem. Míchám cca. 20 minut. Poté zasypu celozrnnou moukou a ještě…
Čočková polévenka - krémová podle Janinky
Potřebné ingredience
200g čočky (cca 1/5 sáčku) 1 bobkový list 2-3 stroužky česneku 1 cibule Půlka petržele (kořen) 1 větší mrkev 20 kapek citronové šťávy 3 ČL soli 3x mlýnkem otočit pepř 1 ČL majoránky, 1 ČL drcenný kmín 1 větší brambor 1 PL oliv oleje Hrst ovesných vloček 1,5 litru vody 3 hodiny namočit čočku předem Příprava přibližně 45 minut varu
Postup přípravy
1. 3 hodiny předem nechám namočit čočku ve studené vodě – zvětší se. Nechám okapat na cedníku.
2. Na sporák dám střední hrnec s 1 PL oleje, ale nezapínám ještě
3. Na prkénku…
Hříbková - štědrovečerní - ta moje
Potřebné ingredience
½ hrnečku hříbků namočit den předem, 2 střední bramory, 1 mrkev, ¼ z půlky celeru, trošička zelí (čínské), 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 ČL drceného kmínu, 3 ČL soli, 2 x zatočit mlýnkem na pepř, 2 kuřecí křídla nebo ořezky nebo kosti. Příprava přibližně 40 minut varu
Postup přípravy
1. Nejdřve nadrobno nakrájím cibulku a dám do hrnce s 1 PL olivového oleje a s 1 stoužkem česneku zesklovatět.\r\n2. Mezitím si na malinkaté kostičky nakrájím brambory a zelí na…
Česnečka z lásky podle Janinky
Potřebné ingredience
1,3 litru vody (1 litr a 3 dcl) 4 brambory nakrájené na malinkaté kostičky 1 menší mrkev nastrouhaná najemno Kousek celeru nastrouhaného najemno Kousek cibule na drobné kostičky Plátek másla 5 stroužků česneku 1 vajíčko ¼ bujonu (použila jsem zeleninový) ½ čl majoránky a drceného kmínu, 3 ČL soli, 3x pepř 1 plátek chleba kousek eidamu 30%. Příprava přibližně 20 minut
Postup přípravy
Na plátku másla osmahnu kostičky chleba, jakmile jsou osmahlé, dám je bokem.
Ve středním hrnci rozehřeji kousek másla a nechám v něm zesklovatět cibuli. Přidám brambor,…
Valašská kyselička z kysaného zelí
Potřebné ingredience
Půl 100 g balení 12 % smetany, 1 PL hladké mouky, polovička z 500 g sklenice kysaného zelí, 3 brambory, bobkový list, hrst hříbků, plátek másla, půlka bujonu (použila jsem zeleninový - šlo by i bez něj), sůl, pepř, 1 ČL červené papriky, asi 3 ČL drceného kmínu, 2 PL třtinového cukru, 1,5 - 2 litry vody.
Postup přípravy
1) Properu kysané zelí a na menší kostičky si nakrájím brambory.
2) V hrnci na másle osmahnu zelí s bramborem a zaliji vařící vodou, přidám hříbky, bobkový list, bujón a 1 ČL…