Celerová polévka s nivou
Potřebné ingredience
200g celeru, 1 cibule,100g nivy,60g másla, pepř ,sůl, petrželka
Postup přípravy
Celer si očistíme ,cibuli oloupeme od slupky.Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme na tenké plátky celeru, zalijme 1 litrem vody a vaříme do změknutí. Přidáme 3/4 nivy a…
Žmolková polévka - jednoduchá
Potřebné ingredience
2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky,1 vejce, 1 mrkev,1 petržel, kousek celeru ,zeleninový vývar 1a 1/4 litru ( může být ze zeleninového bujonu), zelená petrželka
Postup přípravy
Z másla a mouky si připravíme jíšku, do ní vyklepneme vajíčko a ihned zamícháme ,až vzniknou " žmolky". Pak směs zalijeme vývarem, do kterého přidáme jemně nastrouhanou …
Novoroční čočkový hrnec
Potřebné ingredience
250 g čočky,300 g hovězího masa,3 velké brambory1/2 balení mražené zeleniny,2 větší cibule,100g slaniny , sůl, pepř, majoránka, česnek
Postup přípravy
Čočku propláchneme , zalijeme studenou vodou a necháme asi hodinu bobtnat. Hovězí maso,sůl,1/2 cibule dáme do papiňáku a uvaříme do měkka. Pak necháme vychladnout a nakrájíme na…
Vánoční hrášková polévka
Potřebné ingredience
400g mraženého hrášku,1 cibule,máslo,3/4 l kuřecího vývaru,1 smetana na vaření,1 kostičku taveného sýra, sůl, bílý pepř,petrželka,4 plátky toastového chleba
Postup přípravy
Cibuli nadrobno nakrájíme a na másle necháme zesklovatět, přisypeme propláchnutý hrášek , přilijeme vývar a vaříme asi 15 minut . Pak polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a tavený…
Mrkvová polévka s fenyklem
Potřebné ingredience
5 středně velkých mrkví, 1 fenykl, 1 litr zeleninového vývaru(případně z kostky),1 cibule,máslo 1 lžíce,sůl,pepř,trochu zázvoru, 1/4 lžičky koriandrových semínek,zakysaná smetana
Postup přípravy
Očistíme si mrkev nakrájíme ji na menší kousky,Fenykl ,též očistíme a nakrájíme , horní lístečky si necháme na ozdbu polévky (vypadají ,jako kopr) a ještě si nadrobno pokrájíme…
Poctivá bramboračka
Potřebné ingredience
500g brambor, 3 mrkve, 2 petržele,1/2 menšího celeru, 1 cibule,70g másla,4 stroužky česneku,2 lžíce hladké mouky,2 hrsti sušených hub,drcený kmín, sůl,pepř,majoránka,špetka muškátového oříšku,zelená petrželka (nebo libeček)
Postup přípravy
Brambory ,mrkev,celer,petržel, cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky.Ve větším hrnci na másle zpěníme cibuli a prolisovaný česnek,po chvilce přidáme zeleninu a restujeme dokud…
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
500 g kuřecích krků na vývar,50g másla a 20g hladké mouky na jíšku, asi 300g kořenové zeleniny(mrkev, celer, petržel)1 cibule,1/2 lžičky drceného kmínu, sůl, pepř, muškátový oříšek,1 bobkový list,200 ml smetany na vaření, zelená petrželka Na knedlíčky,300 g drůbežích jater,1 rohlík,1 žloutek,3 str. česneku ,sůl , pepř , muškátový oříšek, majoránky, strouhanka
Postup přípravy
Kuřecí krky si dáme vařit do většího hrnce, přidáme kmín ,cibuli, bobkový list a osolíme-uvaříme do měkka. Pak scedíme . Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku . Do…
Jemná zelná polévka z francouzké kuchyně
Potřebné ingredience
500g kysaného zelí, 2 středně velké brambory,40g slaniny. 2 frankfurtské párky,30g sušených hub,4 lžíce smetany ke šlehání,2 vrchovaté lžíce strouhaného sýra, zelenou petrželku,1 bobkový list,3 kuličky jalovce ,sůl ,pepř, špetka cukru
Postup přípravy
Zelí scedíme ,pokrájíme, dáme do hrnce, přidáme očištěné a na kousky nakrájené brambory, podrcené houby, na kostičky nakrájenou slaninu ,kuličky jalovce, bobkový list, osolíme ,…
Polévka z červené řepy a sterilovaných fazolí
Potřebné ingredience
500g červené řepy,1 plechovka sterilovaných fazolí ,2 šalotky, 1 červená paprika,1 rajče,2litry zeleninového vývaru,3 lžíce olivového oleje,1/2 lžičky kmínu,sůl,trochu cukru na dochucení,trochu citronové šťávy,bylinky: tymián,petrželka-jak kdo má rád,hustá kysaná smetana na ozdobu
Postup přípravy
Ve větším hrnci zpěníme na oleji nadrobno pokrájenou šalotku,přidáme na kostky nakrájenou očištěnou červenou řepu,zalijeme polovinou vývaru,osolíme ,přidáme kmín a vaříme do…
Brokolicová krémová polévka
Potřebné ingredience
1 brokolice, 2 lžíce másla,2 lžíce hl. mouky, sůl ,pepř, muškátový květ, bílý jogurt,1 rohlík na kostičky nakrájený, olej na opečení kostiček rohlíku
Postup přípravy
Z brokolice odřízneme tvrdý košťál -rozdělíme si jí na růžičky a dáme vařit do osolené vody, uvaříme ji do měkka. Část růžiček si dáme stranou na ozdobu. V jiném hrnci si…