Francouzská cibulačka
Potřebné ingredience
300 g moravského uzeného 1000 g cibule máslo strouhaný eidam nebo cihla plechovka žampionů tavený smetanový sýr sůl pepř 2 ks toustového chleba nebo 4 krajíčky veky
Postup přípravy
Na másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme na kostičky pokrájené uzené maso. Zalijeme asi 1a1/2 litrem vody a vaříme tak dlouho, dokud není cibule měkká. Do…
Kuřecí polévka
Potřebné ingredience
čtvrtka kuřete 1 cibule česnek mletý pepř 150 g pórku 1/2 květák 1 kedlubna 2 mrkve 1 petržel 1/2 celeru petržel kudrnka zeleninové koření mletý zázvor
Postup přípravy
Čtvrtku kuřete společně se zeleninou a polévkovým kořením vložíme do studené vody a přivedeme k varu.
Vývar přecedíme, maso obereme, zeleninu nakrájíme a vložíme do vývaru.…
Francouzská cibulačka se sýrovou bagetou
Potřebné ingredience
250 g cibule 60 g sádla nebo oleje 100 g tvrdého sýra 100 g veky nebo bagety 30 g másla 600 ml vývaru 50 ml bílého vína, sůl, drcený pepř, mletý kmín provensálské koření, petrželová nať (4 porce, 15 minut
Postup přípravy
Na hrubší kolečka nebo měsíčky pokrájenou cibuli nejprve zprudka opékejte na tuku. Když se cibule začne opékat, zalijte ji bílým vínem a vzápětí horkým vývarem, přidejte koření a…
Sýrová polévka s křupinkami
Potřebné ingredience
200 g smetanového taveného sýra 150 g tvrdého sýra 400 ml mléka,150 ml smetany sůl, kopr, 100 g čerstvé papriky Na křupinky: 1 vejce 50 g hladké mouky, 20 g škrobové moučky 50 ml mléka sůl, hrubě mletý pepř, olej na smažení (4 porce, 20 minut)
Postup přípravy
V teplém mléce nechte rozpustit tavený sýr a nastrouhaný tvrdý sýr. Potom za stálého míchání přiveďte k varu. Podle chuti sýru polévku osolte, přivoňte posekaným koprem a nakonec…
Cibulová polévka s taštičkami a nivou
Potřebné ingredience
100 g hladké mouky 100 g másla 400 g cibule 2000 ml zeleninového vývaru 200 ml bílého vína 100 ml smetany sůl, bílý pepř 200 g sýru niva 1 plát listové těsta 1 vejce
Postup přípravy
Na másle orestujeme cibuli, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme vínem a vývarem. Osolíme, opepříme a nakonec zjemníme smetanou.
Z listového těsta pomocí…
Dědova polévka a smažená sýrová kolečka
Potřebné ingredience
100 g másla 50 g hrubé mouky 50 g krupice 2 vejce 1 mrkev sůl polévkové koření nové koření hřebíček bobkový list zelená petrželka Sýrová kolečka: 200 g eidamu 2 vejce 100 g strouhanky sůl, olej
Postup přípravy
Z tuku, mouky a krupice připravíme jíšku. Přidáme vejce a necháme ho srazit. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a strouhanou mrkev. Vaříme asi 15 min. Dochutíme polévkovým…
Pórková polévka s masovými knedlíčky
Potřebné ingredience
400 g krkovice 1 střední pórek 1 vejce skleněné čínské nudle česnekový olej 2 pol. lžíce zázvoru kostka bujónu (vývar) sůl, bílý pepř
Postup přípravy
Krkovici umeleme, ochutíme solí, pepřem a zázvorem. Přidáme vejce, promísíme a vypracujeme 7 masových koulí, které vložíme spolu s kostkou bujónu do cca 2 litrů vroucí vody.
…