Hokaido polívka
Potřebné ingredience
dýně hokaido, bujon, cibule, olivový olej, sladká smetana, sul, muškátový oříšek, skořice, na zdobení dýňový olej a semínka
Postup přípravy
dýni neloupeme, jen zbavím mekkého vnitřku, nakrájíme, dáme na plech pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby péct...
v hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme…
Recept na "Pravou jihočeskou kulajdu"
Potřebné ingredience
2hrsti čerstvých hub 6 větších brambor špetka kmínu nové koření černý pepř (po třech kuličkách) 2 bobkové listy hrnek smetany 2 lžíce hladké mouky 1 až 2 lžíce octa 4 čerstvá vejce sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě,(vody nedávejte příliš, polévka by měla…
Dýňová polévka
Potřebné ingredience
4 šálky dužiny z dýně (čerstvé nebo sterilované) - je to půl malé dýně (o velikosti míče) 2 lžíce margarínu nebo másla 2 malé nakrájené cibule 1stvol nakrájeného zeleného celeru 1 střední nakrájená a oloupaná brambora 2 šálky drůbežího vývaru (nebo z kostky masoxu) 1 šálek sterilovaných rajčat (1 malá plechovka) 1 šálek mléka 1/4 lžičky čerstvého nebo sušeného tymiánu špetka mletého pepře 1 malý bobkový list sůl citronová šťáva zelená petrželka opečené chlebové kostky (krutony) 1 bílý jogurt
Postup přípravy
Dužinu dýně (bez semínek) nakrájíme na kostičky, povaříme v malém množství vody a rozmačkáme nebo rozmixujeme. Na mírném ohni rozpustíme margarín, přidáme nakrájenou cibuli,…
Minestrone (italská polévka)
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 plechovka krájených rajčat Valfrutta (v létě čerstvá 4-5), 1 stroužek česneku, 1 slepičí bio bujón, 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu (nebo 2 hrsti uvařené zvlášť), sůl,pepř, hrst bazalky, 1 lžička bazalkového pesta (nemusí být), ev. cukr
Postup přípravy
Na oleji osmažíme kostky mrkve a celý stroužek česneku (asi 2min.), poté zalijeme 1/2 l vody, vyndáme česnek, přidáme bujón a vaříme asi 5min. Poté přidáme kousky celeru a vaříme…
DÝŇOVÁ POLÉVKA S KOKOSOVÝM MLÉKEM NA ZAHŘÁTÍ
Potřebné ingredience
1 dýně hokaido - k sehnání INTERSPAR za přijatelnou cenu :-) , 1/2 curry pasty červené , 1,5 l horké vody, 2 lžíce polévkové lžíce - alnatura polévkové koření / DM / vegetariánsk zeleninová alternativa pro vývar , 1 kokosové mléko event. smetana na šlehání, 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
Doporučuji všechný přísady nachystat před vařením, kroky pak jdou rychle za sebou, hlavně by se mohla pálit curry pasta.
Dýni hokaido loupu, vím, že se to nemusí, ale přeci jen…
Čínska ostro-kyslá polievka po slovensky
Potřebné ingredience
kuracie mäso (môžu byt krídla, prsia alebo stehná ),mrkva,zeler,pór,kurací bujón,cesnak,zázvor,huby judášove ucho,tofu,čili papričky,sladká čili omáčka,sójová omáčka tmavá,ustricová omáčka ,sezamový olej,ryžový ocot 3 %,kukuričný škrob,vajíčko,rezance
Postup přípravy
Ja varím tejto polievky tak 3-4 litre,aby ste vedeli kolko čoho asi som použila.Ja som vývar pripravovala v tlakovom hrnci,dala som asi 3 kuracie krídla a nejaké kosti z…
Úžasná krémová pórková polévka s bramborami a vajíčkem
Potřebné ingredience
300g očištěného pórku, 1,2 l drůbežího vývaru, 1 PL dětské krupičky, 2 vejce, špetka muškátového květu, 100 ml smetany (33%), 1 PL másla, sůl, 2 brambory
Postup přípravy
pórek nakrájíme na gtenká kolečka a na mírněm ohni jej pomalu orestujeme na másle tak, aby pórek pustil vodu, lehce se dusil a změkl. Přidáme muškátový květ, osolíme a zalijeme…
Hokaido polévka
Potřebné ingredience
- dýně hokaido (1-2 střední dýně hokaido) - olivový olej - bazalka - kari - sůl - 1 -2 lžíce kysané smetany
Postup přípravy
Dýni si očístím e a nakrájíme na menší kousky (nejlépe na kostky). uvaříme ve slané vodě, poté dýni oddělíme od vody kterou si ponecháme a dýni ručním mixérem rozmixujeme. V…
FALEŠNÁ DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
Potřebné ingredience
800 g hlívy ústřičné, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 5 lžic oleje, majoránka, sladká paprika, pálivá paprika, pepř, sůl
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme a na oleji necháme zlátnout. Hlívu omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Potom ji přidáme k cibuli a necháme chvíli dusit za stálého míchání. Osolíme, opepříme…
JUVARLAKIA-masove gulicky v citronovo-vajickovom sose
Potřebné ingredience
Rozmyslala som co dnes varit a tak ma napadla tato polievocka,idealna na chladne dni,aj ked tu zatial take nemame,ale nevadi.Tu v Grecku sa to jedava ako hlavne jedlo,je to hustejsia polievka,zasyti az az. Potrebujeme 500g miesaneho mleteho masa,1 vajicko,za hrst ryze do masovych guliek a 1/2 salky este do vody uvarit,1 stredne velka cibula nakrajana a rozmixovana, petrzlenova vnat-nadrobno nasekana,voda,olivovy olej,sol.moze byt aj vegeta,cerstvo namlete cierne korenie na sos potrebujeme 1 vajicko,1 citron,kopor/nemusi byt/
Postup přípravy
Z masa,rozmixovanej cibule(z polovicky az 3/4),ryze,petrzlenu a troska olivoveho oleja,soli,cierneho korenia si urobime mensie gulky.Do velkeho hrnca 3litroveho si dame do 3/4…