Polévka s řapíkatým celerem.
Potřebné ingredience
1 cibuli, 5 stonků řapíkatého celeru, 1 litr zeleninového vývaru, 4 lžíce oleje, bagetu, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 200 ml smetany, sůl a pepř.
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji nechte zpěnit. Přidejte pokrájený řapíkatý celer, nechte zesklovatět, a poté polévkový základ zalijte vývarem. Nechte asi patnáct minut…
Zelná polévka
Potřebné ingredience
Kysané zelí, nejlépe domácí - 0,5 kg, 3 střední brambory, 1 větší cibule, omastek-nejlepší je sádlo, sůl, pepř, kousek mrkve, vývar (já dala pouze vodu + kostku bujonu), lžička sladké papriky
Postup přípravy
Zelí trochu vymačkáme (aby polévka nebyla příliš kyselá), překrájíme na menší kousky. Do hrnce dáme vařitnadrobno nakrájené brambory-vařit do poloměkka, pak přidat nakrájené zelí.…
Rajská polévka u nás velmi oblíbená !!! bez zahušťovaní
Potřebné ingredience
rajský protlak (kupuji v lidlu ve skle - 200g),cibulka na jemno,pár lžic olivového či slunečnicového oleje cca 5-7 lžic,červená sladká paprika,voda,sušená majoránka,bujon zeleninový kdo chce nebo vegeta či podravka (ja vegeta natural),dvě kávové lžičky cukru,hrst rýže,pepř,zakysaná smetana nebo eidam na malé kostičky.
Postup přípravy
Do hrnce dáme nakrájenou cibulku na jemno a olej a necháme dozlatova opražit,pak zaprášime sladkou paprikou cca půl kávové lžičky a zalijeme vodou tak do 3/4 hrnce (nějaký středně…
cuketová polévka
Potřebné ingredience
1 cuketa, 2 větší mrkve, 4 brambory, 180ml zakysané smetany, 1 kostka bujonu, 1 čajová lžička soli.
Postup přípravy
Cuketu oloupeme, rozřízeneme podélně na 4 části a vyřízeneme prostředek s jadýrky. Poté nakrájíme na kostičky. Mrkev a brambory očistíme a nakrájíme na kostičky. Vše dáme do hrnce…
Žampiónová polévka
Potřebné ingredience
10 až 15 kusů žampiónů(dle velikosti),cibule ,plátek másla,2 až4 ks brambor(používám místo mouky na zahuštění),zeleninový vývar nebo zavařenou kořenovou zeleninu,sůl,pepř,bobkový list,kopr,smetanu
Postup přípravy
Žampióny nakrájíme(2-3 žampióny si necháme v celku)s cibulkou na kostky a spolu osmahneme na másle do růžova.Zalejeme vodou a přidáme nakrájené na kostky brambory a bobkový list…
Australská polévka-pikantní
Potřebné ingredience
1 kuře,2-3 cibule,česnek,olej na smažení,koření-chilli,sladká i pálivá paprika,rajský protlak,kuřecí vývar z 1 bujonu,hladká mouka,snítka petržele,sůl,pepř
Postup přípravy
Dám si vařit celé kuře, plus bujon,osolím.Na pánvi,na oleji, osmažím cibuli na kolečka, do sklovata,prolisuju do toho 6 stroužků česneku,přidám koření chilli,sladkou i pálivou…
Chlebová polévka
Potřebné ingredience
5 krajíců chleba, 1 kostička Masoxu, 1 vajíčko, špetka kmínu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 smetana, plátek másla, trocha Vegety či Podravky na dochucení, může být i různá zelenina (celer, mrkev, petržel, pórek...)...rozpis asi na 3 litry
Postup přípravy
Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli a přidám zeleninu (nemusím). Orestuji a přihodím chléb nakrájený na kostičky, zaliji vodou a nechám vařit asi 10 minut. Přidám masox, kmín a…
Krémová zeleninová polévka s krutony
Potřebné ingredience
1/2 cibule, olej, sušené polévkové bylinky, voda, zeleninový bujon, 2 mrkve, 1/2 celeru, čtvrtka květáku, 3 menší brambory, 1/2 pórku, troška mražené kukuřice, troška mraženého listového špenátu, 1 zakysaná smetana Krutony - starší chléb, olej ( dělala jsem na chilli oleji s česnekem)
Postup přípravy
Pokrájíme cibuli a na oleji ji zpěníme. Ostatní zeleninu nakrájíme na menší kousky a přidáme ke zpěněné cibulce, zalejeme vodou, přisypeme polévkové bylinky a přidáme zeleninový…
Hovězí polévka s vaječným kapáním
Potřebné ingredience
Hovězí žebro asi 1/2 kg,1 cibule,1 mrkev,1/4 celeru,1 str.česneku,1 petržel,sůl,8 kuliček pepře,1 bob.list,4 kuličky nov.koření,libeček Na kapání:1 vejce,2 lžičky hl.mouky,1 lžička mléka,sůl
Postup přípravy
Maso omyjeme,zalijeme vodou ,přidáme koření a očištěnou zeleninu,osolíme a dáme vařit-nejlépe do papiňáku asi na 45 min.Vývar přecedíme,maso a zeleninu nakrájíme na kostičky a…
Pórková polévka
Potřebné ingredience
dětská krupička pórek drůbeží vývar vejce smetana
Postup přípravy
Uděláme vývar. Pórek osmahneme na másle, aby změkl a pustil šťávu. Zalijeme vývarem, přidáme lžičku dětské krupičky, vajíčko a 33% smetanu. Dochutíme dle potřeby.