Správková slepičí podle babičky s noky
Potřebné ingredience
1/2 větší slepice,mrkev,petržel,1/4 celeru,masox,sůl,5 str .česneku,10dkg másla,2-3lžíce hl.mouky,3 vejce,petrželka
Postup přípravy
Slepici uvaříme doměkka,pak maso obereme a pokrájíme na kousky(kůži vyhodíme).Do vývaru přidáme pokrájenou, nebo nastrouhanou zeleninu a dáme vařit.Připravíme si noky: rozpusíme…
Rychlovka s krupičkovou zásmažkou
Potřebné ingredience
kousek másla, krupička (cca lžíce), zelenina (nastrouhaná čerstvá či zmražená na nudličky), bujón bez glutamátu, 1 vejce, voda, petrželka či pažitka na ozdobu.
Postup přípravy
Do hrnce na polévku dáme kousek másla jako na jíšku, jen místo jíšky použijeme krupičku. Chviličku mícháme, přidáme rozšlehané vejce (já do něj přidávám podravku, či pažitku,…
Bílá polévka
Potřebné ingredience
10 dkg másla 3 lžíce hladké mouky půl litru vody cca 1/4 l mléka 3 menší brambory 3 natvrdo vařená vejce pažitka
Postup přípravy
Z cca 10 dkg másla a tří lžic mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou, osolíme, přidáme trošku kmínu a 3 na malé kostičky nakrájené brambory. Uvaříme do měkka.…
Pórková krémová polévka se smetanou-luxusní!!!
Potřebné ingredience
Pórek-aspoň 300g, brambory-cca 5 středních, vývar nebo bujón,smetana, sůl, pepř, pažitka, kousek másla.
Postup přípravy
Zelené části pórku odkrojit, umyté zalít vývarem (asi půllitrem) může být z kostky a povařit cca 15 minut. Bílé části pokrájet na plátky a orestovat na másle, jakmile zesklovatí,…
Selská polévka s nudlema+++
Potřebné ingredience
1-2 lžíce sádla na smažení,hladká mouka 2 lžíce,20 dkg sterilovaných žampionů,pepř mletý,4 lžíce mléka,petrželka nebo pažitka,polévkové koření,vývar z kostí nebo voda,sůl,máslo na smažení žampionů.
Postup přípravy
Z tuku a hladké mouky připravíme světlou zásmažku,za neustálého míchání jí zalijem vlažným vývarem nebo vodou a přidáme pepř ,sůl pozvolna vaříme asi 20 minut. Ke konci varu…
Tak trochu jiná ČESNEČKA od Lucinky s nastrouhanou…
Potřebné ingredience
cibule,slanina nebo šunka,olej,bujon,2-3 brambory,majoránka,česnek,vajíčko,voda,sůl,pepř
Postup přípravy
Na oleji lehce osmažíme cibulku se slaninkou(šunkou)
Přidáme vodu,bujon,já používám masox,sůl a peř.
Oloupeme 2-3 brambory a nastrouháme je,přidáme do polévky.
Přidáme…
Kmínová s vajíčkem
Potřebné ingredience
Sádlo, kmín, brambory, vajíčko, hladká mouka, sůl, pórek.
Postup přípravy
Na sádle krátce opečeme kmín a pórek, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Přidáme brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Nakonec zašleháme vejce.
Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
Vývar: kuřecí skelet s křídly, kousek mrkve, kousek petržele, kousek mrkve, 2 bobklové listy, 3 nové koření, 5 celé pepře, sůl Knedlíčky: 200g kuřecích jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, špetka soli, špetka majoránky, strouhanka na zahuštění, 1 PL petrželové natě mrkev, petržel, květák, vařené nudle
Postup přípravy
Ze všech uvedených surovin uvaříme vývar, scedíme, maso obereme. Játra nakrájíme na kousky, přidáme ostatní suroviny. Do vývaru dáme čerstvou zeleninu, vaříme do změknutí, přidáme…
Fazolová polévka - trochu jinak
Potřebné ingredience
rajský protlak, konzerva fazolí (nebo vlastní, namočené, předvařené),špaldové vločky, mořská řasa NORI ,česnek, kořen,í event. rýžová mouka na zahuštění
Postup přípravy
1. na olivovém oleji, másle nebo rostlinném tuku orestuji špaldové vločky, po chvíli přidám rajský protlak (malý), opět zarestuji a zaliju vařící vodou
2. přidám konzervu s…
čínská kuřecí polévka
Potřebné ingredience
1 ks skeletu,80g kukuřice,80g hrášku,2 ks mrkve,1 lžíci solamylu,1 balíček rýžových nudlí,2 lžíce sojové omáčky,1 porek,sůl,pepř,2 l vody
Postup přípravy
Do hrnce vložíme kuřecí skelet,zeleninu a vodu,vařit asi cca40 min.Mezi tím dát vařit rýžové nudle dle návodu a necháme pak odstát.Skelet vyndáme,maso obereme a nakrájíme na malé…