Polévka z červené čočky se sušenými rajčaty
Potřebné ingredience
červená čočka, mrkev - nastrouhaná na hrubo, cibule - na jemno, sušená rajčata - nakrájená na jemno, koření dle chuti - sůl, majoránka, oregano, bazalka apod. slunečnicová semínka
Postup přípravy
Velmi rychlá polévka, za 20 minut můžete podávat!!! Tak trochu zdravá makrobiotika a děti ji milují.
Čočku, mrkev a syrovou cibuli dáme do vroucí, jemně osolené vody.…
Mrkvová polévka se zázvorem
Potřebné ingredience
500g mrkve, 1 větší cibule, 500ml zeleninového vývaru, 250ml smetany, 3cm čerstvého zázvoru, 50g másla, sůl, bílý pepř, olej
Postup přípravy
!!! Chce to domácí mrkev, nebo alespoň tu, co se prodává s natí !!!
1) Mrkev omyjte a nakrájejte na kolečka (neloupat), cibuli nadrobno a zázvor na menší kostičky.
2) Na…
Okurkovo-mátová polévka (studená)
Potřebné ingredience
500g okurek (ideálně polní), 100g řeckého jogurtu, 0,5 hrnku mátových listů, 1 jarní cibulka, 1 stroužek česneku, citron, sůl, bílý pepř
Postup přípravy
1) Okurky oloupejte a nakrájejte na větší kousky (tak, aby je zvládl mixér).
2) Do nádoby vhodné k mixování nalijte jogurt, nasypejte nakrájené okurky, přidejte několikrát…
Litevská růžová řepná polévka (studená)
Potřebné ingredience
3 větší červené řepy, 500ml kefíru, 1 okurka, 2 vejce, petrželka, kopr, zakysaná smetana, sůl, pepř
Postup přípravy
1) Červenou řepu oloupejte a uvařte doměkka. (Vařím cca 1,5 hodiny... trvá jí to.) Ke konci vaření přihoďte vejce a uvařte je natvrdo.
2) Řepu nechte vychladnout, následně ji…
**Vynikající hráškový krém (vhodné i jako dětská sytá…
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby potřebujeme: *3 menší oloupané a najemno nastrouhané brambory* *250g sladkého čerstvého,nebo mraženého hrášku* *3/4 l zeleninového vývaru, nebo vodu + bujón bez glutamanu (zeleninový,ale může být i kuřecí)* *150ml smetany na šlehání* *sůl* *čerstvě ml.pepř* *slunečnicový olej + kousek másla* *čerstvá,nebo sušená majoránka* *stroužek česneku* *cibule*
Postup přípravy
1) Na oleji a trošce másla si zesklovatíme cibuli, potom přidáme nastrouhané brambory a vařečkou mícháme cca minutu,aby se hmota nepřipálila. Potom vsypeme hrášek (cca 50g si dáme…
Polévka z červené čočky s bramborem
Potřebné ingredience
červená čočka-asi 100-150 gr-já mám loupanou půlenou,ta se nenamáčí a je hned uvařená,1 malá cibule,máslo,olej,2 brambory,směs mrkev,celer petržel nahrubo nastrouhané,1 str.česneku/sušený,špetka majoránky,zelená petrželka,vývar/voda,sůl,pepř.
Letní polévka s rajčaty a cizrnou
Potřebné ingredience
Olivový olej velká cibule 2 mrkve celer (lépe řapíkatý celer) rajčátka uzrála na sluníčku (spařená a oloupaná) 2 lžíce rajčatového protlaku Vývar zeleninový (nebo kostka) 1 plechovka konzervované cizrny petrželka římský kmín kuskus
Postup přípravy
Na oleji osmahneme cibulku, na kostky pokrájenou mrkev, na plátky celer.
Přidejte římský kmín asi 1 lžičku
Přidejte ostatní suroviny kromě kuskusu a vařte 30 minut
Po té…
Polévka z dýně hokaido
Potřebné ingredience
1/2 dýně hokaido, 1 větší brambora, 2 mrkve, kousek celeru a petržele, koření do polévky (možno i jednu kostku zeleninového bujónu), sůl, muškátový oříšek, kousek másla a hladké mouky na jíšku
Postup přípravy
Dám si vařit 1 - 1 1/2 litru vody do varné konvice :-) Dýni umyju a nakrájím na kostky (i se slupkou), brambory a kořenovou zeleninu oškrábu a také nakrájím na kostky. Udělám…
Luxusní dýňová polévka,která fakt zahřeje
Potřebné ingredience
1 dýně, jakákoliv, 1-2 jablka, 2 brambory, plátky citronu neb limety kousek másla,cibule,česnek,lžička kari,zázvor čerstvý neb mletý,zeleninový bujon,sůl,pepř smetanu (nejlépe cuccina-rostlinná-mají ji ve zdravé výživě a třeba v albertu, jak jsou orientální věci,je to žlutá krabička, neb nějakou hustší na vaření...jak chcete)
Postup přípravy
Takže ženy, množství všeho záleží na velikosti dýně, a přísady jak kdo má rád. Zázvoru čerstvého stačí kousek, cca 2-3 cm-nastrouhat.
1. Oloupeme dýni (hokaido se neloupe neb…
Zelna polevka ze Slovenska
Potřebné ingredience
Pulka hlavkoveho zeli,veprova zebirka,sul,kmin,troska papriky,rajsky protlak,brambory
Postup přípravy
Dame varit veprove kosti s masem,kdyz se uvari pridame pokrajene zeli,sul,kmin,papriku,brambory a nechame varit..Po uvareni zahustime a pridame rajsky protlak.Dochutime octem a…