Půlnoční silvestrovská polévka
Potřebné ingredience
50 g uzeného masa, 1 cibule, 1 feferonka, lžička sladké papriky, 2 žampiony, 2 stroužky česneku, 2 kostky bujonu, toastový chléb, plátky sýra, 2 žloutky, 1 lžička ostrého kečupu
Postup přípravy
Na cibulce orestujeme žampiony, uzené maso, červené papričky. Zaprášíme sladkou paprikou a zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu, česnek a kečup. Necháme provařit a nakonec…
Vánoční rybí polívka
Potřebné ingredience
1 kapr (všechno kromě masa na řízky)
70 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 g másla
30 g hladké mouky
1/8 l sladké smetany
sůl
petrželka
vlašské ořechy
rozinky
Postup přípravy
Hlavy zbavíme očí a žáber, dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list. Uvařený vývar procedíme.
Mezitím: na másle osmahneme…
Silvestrovská zelňačka
Potřebné ingredience
1 kg kysaného zelí,
1/2 kg uzeného kolena,
1/2 kg plecka,
3 nožky klobásy,(může být ostřejší)
2 cibule,
6 str. česneku,
hrst sušených hub,
10 ks pepře,
6 ks nového koření,
2 ks bobkového listu,
3 ks hřebíčku,
1 lžíce sladké papriky,
1/2 žičky pálivé papriky,
3 dl mléka -nebo kysané smetany,
2 lžíce hladké mouky.
Postup přípravy
Pokrájené zelí,zpařené houby,pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek zalijeme 2 l vody a dáme vařit. Přidáme všechno celé koření. Jakmile začne polévka vařit, přidáme koleno a…
Polévka z králíka se žloutkem a žemlovými knedlíčky
Potřebné ingredience
• Hlava, nožky a žebra z králíka
• Kousek mrkve, celeru, petržele, kapusty a cibule
• 2 zrnka pepře
• 1 zrnko nového koření
• 1dl mléka
• 1 žloutek z čerstvého vejce
• Asi 1.4 l vody
• Pažitka
• Sůl
• Masox
• Žemlové knedlíčky:
- 1 žemle
- Asi 4 lžíce mléka
- 20g másla
- 1 vejce
- 2 až 3 lžíce strouhanky
- Sůl
- Pepř
- Muškátový květ
- Petrželka
Postup přípravy
1. Králičí hlavu a ostatní části dobře omyjte, vše spařte vařící vodou, opláchněte ve studené vodě, vložte do odměřeného množství studené vody, osolte, přidejte pepř a nové koření…
Kuřecí polévka
Potřebné ingredience
1 menší kuře,
sůl,
celý pepř,
1 bobkový list,
1 cibule,
1 pórek,
1 řapíkatý celer,
60 g dlouhozrnné rýže,
2 vejce,
štava z 1 citronu,
1/2 svazku petrželky
Postup přípravy
1. Kuře omyjeme a vložíme do hrnce s vodou. Osolíme, přidáme celý pepř, bobkový list a oloupanou cibuli. Vaříme na mírném ohni asi 1 hod.
2. Očištěný pórek a řapík celeru…
Novoroční záchranná polévka
Potřebné ingredience
Šálek nasekaného pečeného nebo vařeného masa,
1 l silného vývaru,
3 stroužky česneku,
2 lžíce másla,
1 vejce,
2 lžíce strouhanky, sůl.
Postup přípravy
Oříšek másla utřeme s vejcem a přidáme nadrobno nakrájené maso a strouhanku nepatrně navlhčenou vývarem. Osolíme a tvarujeme malé knedlíčky. Zavaříme je do vývaru a přidáme máslo…
Čočková polévka
Potřebné ingredience
čočka,cibule,sádlo,olej ,hladká mouka,párek,masox,majoránka,pepř,
Postup přípravy
Přebereme a namočíme čočku alespoň na dvě hodiny...nejlépe přez noc....nemusí se pak tak dlouho vařit...vaříme do měka ve vodě ve které se máčela čočka ....
Než se nám uvaří…
RYBÍ POLÉVKA Z KAPŘÍCH VNITŘNOSTÍ ZADĚLÁVANÁ
Potřebné ingredience
1,75 litru vody, kapří hlava (bez žáber a očí), ocasní partie, jikry nebo mlíčí popř. obojí, 100 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 30 g cibule, 20 g másla, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 5 zrnek pepře, lžíce octa, na jíšku: 60 g másla, 50 g hladké mouky, na zjemnění: 1/8 litru smetany, 1 žloutek, vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené a petrželka
Postup přípravy
Rozpůlenou kapří hlavu a ocasní partii očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bobkový list, tymián, asi 30 minut povaříme a procedíme. Maso…
STAROČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA
Potřebné ingredience
vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry), 2 dcl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře, 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky
sůl, asi 2 litry vody, 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele, 1 bobkový list. 12 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky), nebo 80 g hrubé krupice a 40 g másla
Postup přípravy
Oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. do měkka. Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané…