Hrášková polévka s mátou - vynikající:-)
Potřebné ingredience
4 lžíce másla4 šalotky (nahradím 2 cibulemi, aby to přibližně odpovídalo množství 4 šalotek)4 hrnky čerstvého nebo zmraženého hrášku625ml kuřecího vývaru (může být z kostky nebo z prášku)2 větší snítky máty (já dávám sušenou, koupenou v obchodě jako koření)625ml mlékašpetka cukru (nemí nutné, já nedávám)sůl, pepřna zdobení smetana a malá snítka máty (já nedávám)
Postup přípravy
V kastrolu osmažíme na másle šalotku (cibuli), až zeskovatí. Přidáme hrášek, vývar a snítky máty a pod poklicí vaříme na mírném plameni až je hrášek měkký. Polévku necháme maličko…
Krémová polévka se šalotkou - jemná
Potřebné ingredience
2 lžíce másla
140g šalotky + 1 malá cibule (já dávám klasickou cibuli + 1 navíc)
230 g oloupaných brambor
750ml kuřecího vývaru (může být z kostky nebo z prášku)
375ml smetany (jak vám vyjde obsah kelímku, můžete klidně dát 250ml a dolít to trochou mléka nebo ničím)
sůl, pepř
2 lžíce citronové šťávy
nasekaná šalotka nebo pažitka na zdobení (já nedávám)
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejeme máslo,, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a šalotku, kastrol přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme asi 10min. Pak přidáme na kostičky nakrájené…
Zelňačka - výborná, hustá a sytá:-)
Potřebné ingredience
1,5l vody (dávám trošku víc, tak 1,75-2l) 150g kyselého zelí (dávám víc, tak 200-250g) 2 brambory 2 klobásy (já dávám ostravskou) 2dcl zakysané smetany kousek másla hrst mouky (asi 1 vrchovatou polévkovou lžíci) 1 lžička kmínu trochu octa (asi 1-2 polévkové lžíce, podle chuti) 1 lžička mleté sladké papriky (dávám víc) sůl
Postup přípravy
Zelí pokrájíme na kratší kousky, dáme ho do hrnce s vodou, přidáme kmín, sůl a brambory nakrájené na kostičky a povaříme do měkka. Pak přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme…
ZELŇAČKA
Potřebné ingredience
uzená žebírka
pálivá klobása
kysané zelí
brambory
sušené, mražené nebo čerstvé houby
cibule
hl. mouka
sádlo
bobkový list, sůl, cukr, pepř, sladká paprika, kmín
smetana
Postup přípravy
Dáme si uvařit žebírka. Maso obereme. Vývar schováme.
Na sádle zpěníme cibulku. Přidáme maso a klobásu na kolečka nebo půlkolečka a houby (máme-li sušené, tak je předem…
OSTROKYSLA POLIEVKA
Potřebné ingredience
slepačí vývar, tofu, (alebo kuracie mäso), 200 g judašovo ucho, bambusové výhonky, mrkva, 1x vajco, solamyl, ocot, sojova omačka, čili papričky
Postup přípravy
do slepačieho vývaru nakrajame na malé kocky mrkvu , sojové mäso, bambusove vyhonky, čili papričku(podľa chuti) a judášove ucho. necháme vrieť asi tak 5-10minút -pridáme ocot…
Rychlá polévka z mletého masa
Potřebné ingredience
20dkg mletého masa, zeleninový bujon, 1 vejce.
Postup přípravy
V litru studené vody ( musí být studená) rozdrobíme mleté maso , přidáme zeleninový bujon, může být i jiný, také můžeme přidat zeleninu a necháme 10 minut vařit. Ke konci…
*** BABIČČINA ZELENINA *** (mletá zelenina se solí -…
Potřebné ingredience
UVEDENÁ HMOTNOST ZELENINY JIŽ V OČIŠTĚNÉM STAVU:
2kg mrkve, 1kg cibule, 1kg kořenové petržele, 1kg celeru, 3-4 pórky(podle velikosti), petržel kudrnka, řapíkatý celer, listy libečku, sůl.
Postup přípravy
!!!! Je potřeba si dopředu připravit pořádně vymyté a suché zavařovací sklenice(cca 8-10ks) !!!
Čerstvou zeleninu důkladně očistíme a semeleme na masovém mlýnku(zkoušela…
Cibulačka
Potřebné ingredience
3 cibule kousek másla vývar hl. mouka tvrdý sýr toustový chleba sůl, pepř bílé víno
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka. Orestujeme, přidáme hl. mouku, opečeme, zalijeme vývarem. Osolíme,opepříme. Necháme vařit. Ke konci přidáme trochu bílého vína.
BROKOLICOVÁ POLÉVKA(KVĚTÁKOVÁ)
Potřebné ingredience
brokolice,mrkev,sůl,máslo,hl.mouka,troška mlíka,vejce
Postup přípravy
Do hrnce dám vařit na růžičky rozebranou brokolici,šťakl okrájím,na kostičky ho taky přidám,na kostky okrájenou mrkvičku(může být i brambor pro větší sytost),povařit doměkka se…
Cibulačka pro děti
Potřebné ingredience
2 cibule, 20 dkg hl. mouky, 20g másla, 1/2 hrnku mléka, 1 žloutek, sůl, opečený chleba
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme a povaříme ve vodě. Máslovou jíšku rozředíme cibulovým vývarem s prolisovanou cibulí a vaříme. Nakonec přilijeme žloutek v mléce. Podáváme s opečeným chlebem.
…