Dršťková polévka z hlívy ústřičné - rychlovka
Potřebné ingredience
500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1 lžíci sádla, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, hovězí bujón, jíšku, majoránku, česnek.
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a chvíli podusíme. Poté přidáme papriku, zamícháme a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Osolíme, opepříme a přidáme…
Mrkvičková polévka nejen pro zajíčky
Potřebné ingredience
4ks mrkve
100g másla
1 cibule
sůl, muškátový květ mletý
3/4 l vody
hl. mouka na zahuštění, případně jíška
Postup přípravy
Mrkvičku si omyjeme, očistíme, natrouháme na hrubo, cibuli na krájíme na drobno, kterou si zpěníme na másle, přidáme mrkvičku necháme jí chvilenku restovat aby pustila šťávu,…
Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci
Potřebné ingredience
hrášková polévka
500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
100 g cibule
20 g česneku
40 g mouky
1,5 l mléka
100 g másla
sůl
bílý pepř
Postup přípravy
Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci - 6 porcí
1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a vše společně zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem.
2. 10 minut…
Italská RAJSKÁ polévka s bazalkou - jako z pizzerie :)
Potřebné ingredience
500 g čerstvých rajčat, 250 g loupaných sterilovaných rajčat (např. Valfruta), cca 60 g rajského protlaku, 1 malá bílá nebo červená paprika, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, bazalka (nejlépe čerstvá), 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř
Postup přípravy
Pokud chcete uvařit polévku jako pravý italský kuchař, jste na správné adrese :)
Nejprve spaříme rajčata vařící vodou a oloupeme slupku, rozkrojíme napůl, vydlabeme všechna…
Čočková polévka se zelím
Potřebné ingredience
100 g čočky,
100 g kysaného zelí,
40 g slaniny nebo uzeného nabo anglické,
2 lžíce hladké mouky,
1 cibule.
100 ml sladké smetany
1,5 l vody
Postup přípravy
Namočenou čočku uvaříme do poloměkka,přidáme zelí,které slejeme, a dovaříme.
Osolíme a zahustíme tmavou jiškou,připravenou z nakrájené slaniny,mouky a cibule.
Nakonec…
Gurmánská pórková polévka
Potřebné ingredience
co nejdelší světlá část pórku - nakrájet na kolečka. ***
kousek másla ***
vývar nebo voda a sůl, solčanka či jiné oblíbené dochucovadlo ***
hladká mouka na zahuštění ***
sklenička smetany na vaření ***
Postup přípravy
Někdy místo na oběd chodíme z práce jenom na polévku do jedné moc fajn restaurace. Na "Francouzskou cibulačku s modrým sýrem". Nedalo mi to a musela jsem si ji tuhle udělat i doma…
Kedlubnová polévka nejen pro mrňouse:-)
Potřebné ingredience
větší kedlubna,dva brambory,petrželka,kmín,máslo,krupička,sůl,zakysaná smetana
Postup přípravy
Na troše másla osmahnu trochu dětské krupičky,podleju vodou,vodu osolím,okmínuji,přidám na strouhanou(né uplně na jemno) kedlubnu a povařím,poté vložím na kostky nakrájené…
PETRŽELOVÝ KRÉM SE ŽAMPIONY
Potřebné ingredience
1 cibule
2 svazečky petrželové nati
100 g žampionů
25 g másla
1 PL hladké mouky
1/2 l drůbežího vývaru
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
1/4 l smetany ke šlehání
2 PL nastrouhaného eidamu
4 žloutky
Postup přípravy
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky
2. Petrželovou nať omyjeme a jemně nasekáme
3. Žampiony očistíme a rozkrojíme na plátky
4. Směs těchto surovin osmahneme…
BORŠČ
Potřebné ingredience
1 ½ l vody
1/4 kg hovězího masa
1/2 kg vepřového masa
20 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer)
20 dkg červené řepy
20 dkg hlávkového zelí
5 dkg tuku
5 dkg mouky
1/8 l kyselé smetany
sůl
Postup přípravy
1. Maso nakrájíme na kostky a vaříme v osolené vodě téměř doměkka
2. Pak přidáme zlatou jíšku
3. Dále přidáme na kousky nakrájenou zeleninu a na nudličky nakrájené zelí
4…
Květáková polévka..........báječná,recept od babičky.
Potřebné ingredience
1 litr vody,250 g květáku (může být i mražený), 40 g hl. mouky, 30 g másla, sůl, majoránka, nové koření, brabory.
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a připravíme jišku,kt.zředíme vodou. Přidáme omytý květák(rozebraný na růžičky) a vaříme 20min…