FAZOLDA
Potřebné ingredience
fazole bud konzervované ty červené (ne s protlakem) 2 plechovky nebo nechat namočit normalní fazoly
kořenová zelenina
masox
podravku
jíšku
Postup přípravy
Fazole dáme vařit se zeleninou nakrájenou podle sebe,přidáme koření,sul,bobkový list nové koření,trochu kmínu,a vařime do měka.jak bude vše měké zaděláme jíškou.
Zvlášt si…
Boršč
Potřebné ingredience
1 mrkev,1 petržel,kousek celeru, 2-3 brambory, porek, 1 větší cibule, vše nakrájíme na kostičky, 1,5l-2l zeleninového vývaru nebo vývar z uzených kostí-je to lepší chuť,2hrstky sterilizovaného zelí,2 paprikové klobásy,sůl,pepř,majoránka,podravka,2stroužky česneku,kmín,instantní jíška
Postup přípravy
Orestujeme cibulku,přidáme pokrájenou zeleninu podlijeme vývarem a dusíme. Až je zelenina měkčí přidáme propláchnuté zelí a zase podlijem.Když je vše měkké zahustíme jíškou…
Také už nevíte co z ředkviček??? Udělejte báječnou…
Potřebné ingredience
1cibulku, 1strouzek cesneku, sladkou papriku, masox nebo solcanku, trosinku hl. mouky,3 svazecky redkvicek, 60g ovesnych vlocek, majoranku, sul, troska oleje
Postup přípravy
Nejprve si omyjeme redkvicky a nastrouheme na struhadle (ta nejhnusnejsi prace na tomto receptu) :O)
Cibulku najemno nakrajime a zpenime na oleji do ruzova, pridame cestnek,…
Dršťková polévka z hlívy ústřičné - rychlovka
Potřebné ingredience
500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1 lžíci sádla, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, hovězí bujón, jíšku, majoránku, česnek.
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a chvíli podusíme. Poté přidáme papriku, zamícháme a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Osolíme, opepříme a přidáme…
Mrkvičková polévka nejen pro zajíčky
Potřebné ingredience
4ks mrkve
100g másla
1 cibule
sůl, muškátový květ mletý
3/4 l vody
hl. mouka na zahuštění, případně jíška
Postup přípravy
Mrkvičku si omyjeme, očistíme, natrouháme na hrubo, cibuli na krájíme na drobno, kterou si zpěníme na másle, přidáme mrkvičku necháme jí chvilenku restovat aby pustila šťávu,…
Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci
Potřebné ingredience
hrášková polévka
500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
100 g cibule
20 g česneku
40 g mouky
1,5 l mléka
100 g másla
sůl
bílý pepř
Postup přípravy
Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci - 6 porcí
1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a vše společně zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem.
2. 10 minut…
Italská RAJSKÁ polévka s bazalkou - jako z pizzerie :)
Potřebné ingredience
500 g čerstvých rajčat, 250 g loupaných sterilovaných rajčat (např. Valfruta), cca 60 g rajského protlaku, 1 malá bílá nebo červená paprika, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, bazalka (nejlépe čerstvá), 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř
Postup přípravy
Pokud chcete uvařit polévku jako pravý italský kuchař, jste na správné adrese :)
Nejprve spaříme rajčata vařící vodou a oloupeme slupku, rozkrojíme napůl, vydlabeme všechna…
Čočková polévka se zelím
Potřebné ingredience
100 g čočky,
100 g kysaného zelí,
40 g slaniny nebo uzeného nabo anglické,
2 lžíce hladké mouky,
1 cibule.
100 ml sladké smetany
1,5 l vody
Postup přípravy
Namočenou čočku uvaříme do poloměkka,přidáme zelí,které slejeme, a dovaříme.
Osolíme a zahustíme tmavou jiškou,připravenou z nakrájené slaniny,mouky a cibule.
Nakonec…
Gurmánská pórková polévka
Potřebné ingredience
co nejdelší světlá část pórku - nakrájet na kolečka. ***
kousek másla ***
vývar nebo voda a sůl, solčanka či jiné oblíbené dochucovadlo ***
hladká mouka na zahuštění ***
sklenička smetany na vaření ***
Postup přípravy
Někdy místo na oběd chodíme z práce jenom na polévku do jedné moc fajn restaurace. Na "Francouzskou cibulačku s modrým sýrem". Nedalo mi to a musela jsem si ji tuhle udělat i doma…
Kedlubnová polévka nejen pro mrňouse:-)
Potřebné ingredience
větší kedlubna,dva brambory,petrželka,kmín,máslo,krupička,sůl,zakysaná smetana
Postup přípravy
Na troše másla osmahnu trochu dětské krupičky,podleju vodou,vodu osolím,okmínuji,přidám na strouhanou(né uplně na jemno) kedlubnu a povařím,poté vložím na kostky nakrájené…