vynikající minutová polívečka, když doma nic není,…
Potřebné ingredience
olej, cibulka, hrst ovesných vloček, 2-3 lžíce krupice, 1 vajíčko, 1 litr vody, bujon, sůl, petrželka
Postup přípravy
Na oleji usmažíme cibulku, přidáme vločky a krupici a opražíme dozlatova. Potom přidáme vajíčko, zamícháme a přidáme litr vařící vody, přidáme bujon, petželku, já doma naštěstí…
Krémová kedlubnová polévka
Potřebné ingredience
Kedlubny,máslo,hl.mouka,zeleninový bujon v kostce,sůl,pepř,zelená petrželka.
Postup přípravy
Z másla a mouky připravíme jíšku,zalijeme studenou vodou,přidáme bujon a povaříme asi 20min.Mezitím si nastrouháme na hrubším struhadle kedlubny.Pak je přidáme do polévky,osolíme…
Kapustová polévka III
Potřebné ingredience
uezené maso
kořenová zelenina
brambory
kapusta
kmín, sůl, bio zeleninový bujon, cukr, pepř
světlá jíška
Postup přípravy
Uvaříme si uzené maso. Vyndáme, nakrájíme na kousky. Do vývaru dáme vařit kapustu nakrájenou nadrobno. Přidáme kořenovou zeleninu, maso. Koření. Ke konci brambory a uděláme jíšku…
Hrstková polévka
Potřebné ingredience
Polévková směs luštěnin - mají ji ve zdravé výživě - 1 naběračka suché směsi, mražená zelenina - mrkev, hrášek, kukuřice, 3/4 l vody, zeleninový vývar, majoránka, máslo, pažitka nebo petrželka, solčanka
Postup přípravy
Luštěninovou směs zalejeme vodou, přidáme zeleninu (někdy dávám i malou cibulku a stroužek česneku) a bujónovou kostku a vaříme než je všechno měkké. Přidáme kousek másla…
BORŠČ
Potřebné ingredience
uzená žebra,nebo něco jiného uzeného,kousek vepřového,nebo kousek hovězího masa,rajský protlak,kořenová zelenina,cibule,čerstvá červená řepa,zelí,brambory,máslo,ocet,cukr,sůl,zakysaná smetana,podravka a pod.
Postup přípravy
Uvaříme si maso,mezitím na másle osmahnout cibuli,kořenovou zeleninu,přidat protlat a nechat spojit.Zalít vývarem a vařit.Červenou řepu nakrájet na kostičky zvlášť na másle…
Polévka z nivy
Potřebné ingredience
2 lžíce oleje,1cibule,100-200g slaniny,3 vrchovaté lžíce hladké mouky,masox,150-200g nivy,1 lžička česneku,1 kelímek kysané smetany
Postup přípravy
Na oleji zpěníme cibulku a na kostičky nakrájenou slaninu.Přisypeme hl.mouku,zalijeme vodou a přidáme masox,nivu pokrájenou na kostičky a česnek.
Necháme povařit přidáme…
Pravý ruský boršč
Potřebné ingredience
Hovězí maso cca 1/2 kila, uzená obíračka cca 3/4 - 1 kilo, čerstvé zelí, brambory, kořenová zelenina, cibule, červená řepa, rajčatový protlak, sůl, nové koření, pepř celý, bobkový list, ocet, cukr, kysaná smetana.
Postup přípravy
Nejprve uvaříme hovězí maso vcelku s uzenou obíračkou, solí, novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem do měkka, chce to skoro 2 hodiny. Na oleji osmahneme na cibulce…
Zeleninová polévka s pohankou (našich dětí oblíbená :…
Potřebné ingredience
300 kořenové zeleniny, 2 lžíce rajčatového protlaku, kousek cibule, 20 g tuku, 30 g pohanky, kousek bujónu v kostce, 4 lžíce strouhaného sýra, petrželka, sůl, cca 8 dl vody
Postup přípravy
Pohanku propláchneme studenou vodou, spaříme vařící vodou, vsypeme do trochu horké vody, osolíme a uvaříme téměř do měkka. Cibuli nakrájíme na drobno, zpěníme na tuku, přidáme…
Báječná fazolačka
Potřebné ingredience
100 g velkých bílých fazolí (dávám malé), 1,5 l masového nebo zeleninového vývaru, 1 bobkový list, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 polévková lžíce hladké mouky, 100 g kořenové zeleniny, sůl, 1 klobása, 1 pol.lžíce oleje na opečení klobásy, 1-2 stroužky česneku, polévkové koření, petrželka
Postup přípravy
1. Předem namočené fazole zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a uvaříme je téměř do měkka.
2. Nakrájenou slaninu rozškvaříme, na ní osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli,…
FAZOLDA
Potřebné ingredience
fazole bud konzervované ty červené (ne s protlakem) 2 plechovky nebo nechat namočit normalní fazoly
kořenová zelenina
masox
podravku
jíšku
Postup přípravy
Fazole dáme vařit se zeleninou nakrájenou podle sebe,přidáme koření,sul,bobkový list nové koření,trochu kmínu,a vařime do měka.jak bude vše měké zaděláme jíškou.
Zvlášt si…