Čínská pórková polévka
Potřebné ingredience
olej * 1 cibule na kolečka nebo půlkolečka * 2 lžíce hrubé mouky * 2 vejce * 25 cm pórku nakrájený na nudličky * 1,5 litru vývar z kostky (slepičí, zeleninový) * sójová omáčka - 3 lžíce
Postup přípravy
na oleji osmažíme cibuli, přidáme hrubou mouku a rozkvedlaná vejce, mícháme, až se vytvoří míchanice, zalijeme vývarem a zamícháme. Přidáme pórek a vaříme cca 10 minut. Dochutíme…
Sýrová polévka
Potřebné ingredience
olej + máslo * hl. mouka * 2 smetanita nebo jiné velké tavené sýry (např. i šunkový) * voda * vývar z kostky (ne masox) * mléko * brambory * vegeta
Postup přípravy
na másle a oleji osmažíme mouku, přidáme tavené sýry a mícháme, dokud se nerozpustí, zalijeme 3/4 litru vody s vývarem a 3/4 l mléka, přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme…
Český boršč
Potřebné ingredience
2 cibule * sádlo * kořenová zelenina * rajský protlak * bílé zelí syrové * kmín * 5 bobkový list * 5 nové koření * maso - 1/2kg vepřové nebo hovězí (může být i mleté - to předem opečeme) * 2 kostky vývaru - např. masox + hovězí kostka * klobása * brambory * červená řepa * česnek * 2 litry vody * zakysaná smetana
Postup přípravy
na sádle zpěnit nadrobno krájenou cibuli, rajský protlak a osmahnout. přidat na kostky krájenou kořenovou zeleninu, na kostky nakrájené (opečené) maso. chvíli smažíme, zalijeme…
Zlatá rajská polévka
Potřebné ingredience
2 cm másla * 1 drobně pokrájená cibule * 1 - 2 pokrájené stroužky česneku * 1 velká mrkev pokrájená na kostky nebo nahrubo nastrouhaná * řapíkatý celer nebo kousek normálního celeru nadrobno nastrouhaného, stačí i nať * 1/2 konzervy rajčat nebo 4 čerstvá oloupaná rajčata + lžíce rajského protlaku * 1,5 litru vývaru (zeleninový, drůbeží) * 1 lžíce nevařené rýže * 1/2 lžíce worchesteru * pepř * tymián * tabasko (nemusí být)
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibuli a česnek, přidáme mrkev a celer. Podlejeme troškou vody a vaříme cca 5 minut, až mrkev změkne. pak přidáme rajčata, vývar, rýži, protlak, worchester, pepř,…
Savojská bramborová polévka s mrkví
Potřebné ingredience
3 velké mrkve nastrouhané najemno * 1 cibule nebo pórek * máslo * 1 lžíce hladké mouky * 3 větší brambory nakrájené na kostky * 1,5 litru vývaru (zeleninový, kuřecí, z kostky, ale ne masox) * sůl, pepř, muškátový oříšek, majoránka
Postup přípravy
na másle osmahneme nadrobno krájenou cibuli nebo pórek, přidáme mrkev, posypeme moukou a pak zalijeme vývarem. do něj přidáme brambory a majoránku a necháme 15-20 minut provařit.…
Drožďová polévka s pórkem a ovesnými vločkami + obměny…
Potřebné ingredience
20 cm pórku nebo větší cibule * 50 g másla (s olejem to není ono) * 1 kostka droždí * 2 lžíce hladké mouky * 1 litr vývaru zeleninového NEBO litr vody + kořenová zelenina cca 200g nastrouhaná * může být i řapíkatý celer * 4 lžíce ovesných vloček * vegeta nebo solčanka nebo libeček
Postup přípravy
pórek nakrájíme na tenká kolečka (nebo cibuli nadrobno) a osmahneme na másle, zasypeme dvěma lžícemi hladké mouky a rozdrobeným droždím a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Pak…