MRVANCE - rychlá polévka, která lze použít i jako…
Potřebné ingredience
mléko, voda, hrubá mouka, vejce, anglická slanina (nebo uzený bůček, nebo jenom slanina bez kůže), sůl
Postup přípravy
Mléko s vodou (poměr 1:1) dáme vařit. Z vajíčka a hrubé mouky si uděláme tzv. drobky (něco jako nočky akorát jsou tuhé). Nasypeme do vařící se "směsi". Uškvaříme anglickou a…
Krůtí polévka
Potřebné ingredience
krůtí kostra
krůtí křídla
kořenová zelenina,
česnek
cibule
porek
nové koření, celý pepř, sůl, petrželka
vajíčko
dětská krupička
voda
Postup přípravy
Vše dáme do studené vody a necháme tahem vařit několik hodin. Doléváme vodu. Přecedíme.
Maso obereme. Do polévky nakrájíme zeleninu, můžeme dát novou a ne tu vyvařenou. Porek…
Bramboračka
Potřebné ingredience
. brabmory, zelenina ze zahrádky, nebo mražená zelenina, žampiony nebo houby,slanina,hl. mouka, kmín ,pepř, sůl nebo vegeta,zelené bylinky nat z celeru,petržele.majoránka sušená.
Postup přípravy
Brambory a zeleninu dáme na menší kousky vařit do vody, přidáme žampiony a koření, povaříme do změknutí, uděláme jíšku na slanině ,vlejeme do polévky a krátce povaříme,nakonec…
Houbová
Potřebné ingredience
houby
brambory
smetana
máslo
cibule
hl. mouka
sůl, pepř, kmín, ocet, kopr
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibulku, na to dáme houby, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme sůl, pepř, kmín. Vaříme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Zjemníme…
Cuketová polévka
Potřebné ingredience
30g másla, 1střední cibule, 1 malá cuketa, 2 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujonu, 1 l vody, 250ml smetany
Postup přípravy
Na másle opečeme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou cuketu a česnek a opékáme 2-3min. Zalijeme vodou, přidáme bujon. Vaříme nezakryté cca 10min. Nakonec vmícháme smetanu.
…
Mrkvová polévka
Potřebné ingredience
200g mrkve, 30g tuku, 30g hl.mouky, 50g těstovin do polévky, sůl, mletý pepř, petrželka, trochu vegety kari, cca 1l vody
Postup přípravy
Mrkev nakrájíme na kolečka (já strouhám nahrubo), polovinu podusíme na tuku, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a vaříme 10min. Přidáme zbytek mrkve a vaříme 5…
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
1 růžička brokolice (150-200g), 1 lžíce másla nebo rostl.tuku, 1 lžíce hl. mouky, 1 balíček taveného sýra, petrželka,sůl, 1,25l vody
Postup přípravy
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou a dobře rozmícháme. Přidáme očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici, osolíme a povaříme. Nakonec polévku zjemníme…
Žampionová
Potřebné ingredience
žampiony
cibule
máslo
kmín
tavený sýr
brambory
smetana
hl. mouka
sůl, pepř
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibulku, na to dáme na plátky nakrájené žampiony, podusíme. Přidáme kmín, sůl, pepř. Zalijeme vodou. Přidáme tavené sýry (dobré, pálivější, je to se sýry pilli…
Polévka z červené čočky
Potřebné ingredience
cibule, červená čočka, mrkev, pár brambor, kostka zeleninového bujonu nebo polévkové koření (Solčanka apod.), smetana, pepř, sůl, olej
Postup přípravy
Cibuli nasekáme na drobno a zpěníme na oleji.
Přidáme obranou a propláchnutou čočku, lhece osmahneme, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme.
Dolejme potřebné množství…
Boršč
Potřebné ingredience
60 dkg hovězího nebo vepřového masa, 60 dkg hlávkového zelí, 1 sklenice červené řepy, 1 malý rajský protlak, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, 2 l vody, 1 velká cibule, 20 kořenové zeleniny
Postup přípravy
Maso na cibuli osmažíme. Pak přidáme ostatní přísady a vše vaříme do měka. Zavaříme máslovou jíškou a při podávání na talíř přidáme také smetanu.