VICHYSSOISE - báječná francouzská pórková polévka
Potřebné ingredience
3 lžíce másla na osmažení + 1 lžíce na dokončení, 3 pórky - bílá a světle zelená část (trochu světle zelené části uchovejte na ozdobu) 2-3 brambory - oloupané a nakrájené na kousky, 1,2l zeleninového vývaru, sůl či podravka na dochucení, 200ml smetany ke šlehání, opečená bageta k podávání
Postup přípravy
- pórky zbavte poškozených a vnějších listů, rozkrojte je podélně dobře propláchněte - zvlášť v místech, kde se listy začínají oddělovat (aby v nich nezůstal žádný písek) Pak je…
BRAMBORAČKA trochu jinak..... :-)
Potřebné ingredience
*500g brambor
*20g hl.mouky
*125ml mléka
*žloutek
*strouhaný sýr
*sůl
*pepř
*bylinky
Postup přípravy
Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě. Uvařené scedíme a vodu si ponecháme. Brambory rozmačkáme s moukou na jemnou kaši,kterou poředíme odstavenou…
kuřecí polévka z tlakáče fofrpolevka
Potřebné ingredience
olej, cibule, křecí prsíčko, solčanka, česnek, zelenina , zavářka- nudličky mušličky písmenka či kulička
Postup přípravy
zretujeme cibulku do skolvata, přidáme pokrájená prsíčka na kostičky , okminujeme , orestujeme dál a přidáme solčanku, podle chuti, zalijeme bud vývarem měla jsme z dýně:) nebo i…
květákovo-mrkvová polévka
Potřebné ingredience
máslo,mrkev,květák,vegeta,kmín,majoránka,jíška
Postup přípravy
Na másle zpěníme nahrubo nastrouhanou mrkev,až pustí šťávu.Přidáme růžičky květáku a zalijeme vodu.Přidáme koření,vegetu.nakonec zahustíme jíškou.
HRAŠULAJDA BOMBA!!!!!!!
Potřebné ingredience
HRÁCH...MŮŽE BÝT I STERILOVANÝ...
ČESNEK
PEPŘ,
SŮL,
MAJORÁNKA,
MÁSLO,
MOUKA,
CHLEBA
Postup přípravy
HRÁŠEK DÁME DO PAPINÁKU...PŘIDÁME SŮL,PEPŘ,MAJORÁNKU,ČESNEK..
VAŘÍM TAK ČTVRT HODINKY A ROZMUXUJI...
UDĚLÁM SI JÍŽKU Z MÁSLA A MOUKY...
HRAŠULAJDU ZAUSTÍM JÍŽKOU...
Květáková poleévka
Potřebné ingredience
400 g květáku, 1 1/4 l vody, 40 g tuku, 40 g hladké mouky,1/2 masoxu, špetka mušk.květu, sůl,petrželka, žemle, tuk na osmažení
Postup přípravy
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě téměř do měkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku a zředíme ji prochladlým vývarem z květáku, dobře našleháme a vaříme 3/4 hodiny…
brokolicový krém, aneb polévka i pro odpůrce brokolice
Potřebné ingredience
1 brokoška, 2-3 cibule, olej, máslo, podravka ( solčanka pro děti ), 1/2 kelímku smetany ke šlehání
Postup přípravy
orestujeme cibulku na másle a oleji, pak přihodíme na růžičky obranou brokolici bez košťálů, orestujeme, podlijeme vodou a dusíme úplně do měkka, vodu necháme hodně vydusit a…
Luštěninová polévka s pohankou - i pro děti
Potřebné ingredience
vařená čočka nebo bílé fazole /možno i obojí/
1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
1 cibule /menší/, olej, 1 polévková lžíce hladké mouky
hrst pohanky /lámanky/
2 menší brambory
voda
pepř, sůl, majoránka
Postup přípravy
Na oleji osmahneme cibulku. přidáme mouku, přilejeme cca 0,5l vody, osolíme, opepříme. Pak přidáváme uvařené luštěniny, nakrájenou kořenovou zeleninu, nakrájené brambory a vaříme…
Česnečka
Potřebné ingredience
vývar z uzených žeber nebo kolena
česnek
brambory
majoránka
kmín, sůl, pepř
vajíčko
Postup přípravy
Vývar přecedíme, dáme do něj vařit brambory na malé kostičky, obrané maso. Přidáme sůl, pepř, majoránku a kmín. Prolisujeme česnek a rozkvedláme vajíčko.
Rychlá sýrová česnečka !!!
Potřebné ingredience
nějaký vývar či bujón (nejlepší je klasický masox nebo kuřecí vývar), 2-3 tavené trojúhleníčky, vajíčko, 2-4 stroužky česneku, houska či rohlík na osmažení nebo chleba na topinky
Postup přípravy
1) Uvaříme si vývar nebo bujón - nejrychlejší je do hrnce dát vodu, do toho 2 kostky masoxu a za 5 minut je hotovo
2) do hotového vývaru dáme rozpustit 2-3 trojúhelníčky…