Kulajda
Potřebné ingredience
5 brambor,4 vejce,nové koření,solčanka,1 cibule,4 bobkový listy,5 kuliček nového koření,1 šlehačka,na zahuštění kukuřičný škrob(nebo to co používáte,na co jste zvyklý)
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nakrájíme a dáme vařit spolu s kořením a oloupanou cibulí vcelku,když jsou měkké odebereme kuličky koření,bobkové listy a cibuli,přidáme šlehačku a rozlepneme…
Jednoduchá rajská polévka
Potřebné ingredience
1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru z kostky, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 150 g rajčatového protlaku, cukr, sůl, 6 lžic vařené rýže (těstovin), 2 lžíce nakrájených loupaných rajčat
Postup přípravy
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut. Poté přidáme rajčatový protlak a za občasného míchání…
Drožďovka...
Potřebné ingredience
2 kostky droždí,4 střední brambory,vegeta,cibule střední,olej,majoránka,petrželová nať,
Postup přípravy
Na oleji osmažím nadrobno pokrájenou cibulku.Přidám rozdrvené droždí a zaliju- za míchání kvedlačkou -vařící vodou.Brambory nastrouhám nahrubo,přidám k polívce,dochutím vegetou…
Celerová polévka !Nevěříte? zkuste!
Potřebné ingredience
celer,cibule,bujón SLEPIČÍ,masox,kys.smetana,brambor,slanina.sůl,pepř,osmaž.houska
Postup přípravy
Vyškvaříme slaninu,přisypeme na jemno nakr.cibuli a zpražíme,poté přisypeme na jemno nastrouhaný celer a necháme chvíli opražit.Zalejeme vodou,osolíme,opepříme,přidáme bujón,masox…
Fazolačka z Moravy
Potřebné ingredience
Fazole,cibule,slanina,česnek,klobása,nové koření,masox,pepř nemletý,bobkový list,brambor,kys.smetana
Postup přípravy
Fazole si namočíme den předem do dostatečného množství vody.Vodu slejeme a dáme vařit fazole v čisté vodě s bobkovým listem,novým kořením a celým pepřem do změknutí,V jiném hrnci…
Pórková rychlovka:-D
Potřebné ingredience
olej,pórek,mrkev,sůl,voda,vejce,starší rohlík,bujón,sušená jíška
Postup přípravy
Na oleji jemně zpěníme dobře omytý a na kousky nakrájený pórek a na jemno nastrouhanou mrkvičku.Osolíme a zalejeme vodou,přihodíme slepičí bujón a mícháme do varu.Povaříme 15min a…
Kulajda
Potřebné ingredience
1 litr mikyšky nebo podmáslí, 1 litr mléka, 4-5 větších brambor, kmín, polévkové koření, kopr (nejlépe čerstvý nebo sušený) 4 vejce, polévková lžíce hladké mouky.
Postup přípravy
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky a dáme vařit s kmínem a polévkovým kořením v cca 3/4 l vody. Mikyšku rozšlehám s mlékem, moukou a vejci (na rozdíl od české…
Špenátová polévka - z listového špenátu
Potřebné ingredience
listový špenát
jarní cibulka
máslo
česnek
smetana nebo mléko
sůl
jíška
vajíčko
Postup přípravy
Špenát si spaříme ve vroucí vodě a můžeme přidat špetku sody nebo prášku do pečiva, aby zůstal hezky zelený.
Vedle v kastrůlku zpěníme na másle jarní cibulku na drobná kolečka.…
KAPUSTNICA z Moravy
Potřebné ingredience
2 větší brambory, 1 hrst hub (buď z mrazáku nebo sušených a předem namočených), 1 větší hrst kysaného zelí (nebo 1/2 balíčku kupovaného kysaného zelí), 2 větší klobásy, 1 zakysaná smetana, kmín, sůl, pepř, mléko, 1 lžička sladké papriky, máslo, hladká mouka, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře, 2 menší bobkové listy
Postup přípravy
Brambory na kostičky dáme vařit s kmínem a solí do vroucí vody (kdo má rád, dá bujón). Po 10 minutách přidáme houby a vaříme dalších 10 minut. Potom přidáme nakrájené kysané zelí…
bramborová polevka od mé babičky
Potřebné ingredience
hodně brambor,
sůl,červená paprika,cibule,voda,sádlo,majoránka.
Postup přípravy
na sádle spěníme cibulku ,přidáme čevenou papriku -zamícháme a přidáme vodu a brambory nakrájená na kolečka a osolíme,a uvaříme do měkka.ke konci nanadame majoránku a je to hotové…