Moravská fazolovice
Potřebné ingredience
Bílá drobnější fazole,uzené maso (žebírko apd)kořenová zelenina,brambory,cibule, česnek,majoránka,zelená petržel,pepř a sůl.- Hladkou mouku a trochu sádla na jíšku.
Postup přípravy
Fazoli,namočíme přes noc a v té samé vodě vaříme i s uzenými žebry do měkka.Během vaření přidáme kořenovou zeleninu a ke konci vaření brambory na kostky.Žebra vyjmeme,obereme…
Brokolicová
Potřebné ingredience
500g brokolice
1mrkev
1 velký brambor
150ml smetany
1 vejce
zeleninový bujón, troška másla
Postup přípravy
Brokolici rozdělenou na růžičky povaříme ve vodě s jednou kostkou zeleninového bujónu. Mrkev si nastrouháme nahrubo, půlku brambory si nakrájíme na malé kostičky, druhou půlu si…
Polévka z hlavkoveho salatu od me tety
Potřebné ingredience
Potřebuje hlavkovy salat
mléko
smetanu
Postup přípravy
Dame si vařit do hrnce vodku přidanme sůl křidame listy salatu sparime 5 minut povařit scedime ,přecezene listy nakrajime pripravime si jišku z masla a mouky zalijeme vodou…
Květáková polévka
Potřebné ingredience
Květák,brambory,vejce,mléko,sůl,pepř,masox,ocet,jíška
Postup přípravy
Květák nakrájíme na malé kousky,brambory na kostky,zalijeme vodou a dáme vařit,osolíme,opepříme a přidáme kostku masoxu.Vaříme do změknutí,potom zahustíme jíškou a zalijeme…
Zeleninová polévka
Potřebné ingredience
2 mrkve,3 brambory,1 petržel,hl.mouka,máslo,hrášek,petrželová nať,sůl
Postup přípravy
Oškrabeme mrkev, brambory a petržel a nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo, na máslo vsypeme mrkev a petržel a smažíme tak 4-5 minut, až mrkvička lehce zkaramelizuje…
***KEDLUBNOVÁ POLÉVKA***
Potřebné ingredience
brambory, kedlubna, cibule, šunka nakrájená na kostičky, máslo, vývar, hl.mouka, polévkové koření (Podravka atd.), žloutek, smetana na vaření
Nepíši přesné množství, protože každá jsme zvyklá vařit jiné množství a i já vařím většinou jen podle oka a chuti.
Postup přípravy
Omyté brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme kedlubnu a nakrájíme na menší hranolky. Oloupeme cibuli a nakrájíme najemno. V hrnci rozpustíme máslo…
Kotlík Tommy
Potřebné ingredience
* 400 g předního hovězího nebo kližky * 0,5 l vývaru *50 g slaniny * olej * 2 menší cibule * 2 stroužky česneku * 100 g kořenové zeleniny ( celer,mrkev,petržel )* 70 g červených fazolí ( předem namočených ) * 100 g fazolových lusků ( dávám i ster. hrášek bondule )* 200 g brambor * sůl * celý černý pepř * mletá sladká paprika
Postup přípravy
Nahrubo nakrájenou cibuli restujeme na oleji,dokud nezačne hnědnout.Přidáme na kostky nahrájené hovězí maso,kostičky slaniny,papriku,namočené červené fazole,osolíme,opepříme…
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
brokolice,2 větší mrkve,125 gr hery,hl.m.,těstoviny(jakékoli tvary),sladká smetana,žloutek,vegeta(bujon)
Postup přípravy
Rozpustíme heru,mezitím očistíme a nastrouháme mrkev na jemno nebo na hrubo(kdo jak má rád),orestujeme,pak zaprášíme moukou a podlijeme vodou(pokud se vytvoří hrudky nevadí,dají…
ULTRARYCHLÁ A VÝBORNÁ FAZOLOVÁ
Potřebné ingredience
1 konzerva červených fazolí v slaném nálevu
kousek másla
trošku sl. papriky
kousek nakrájené slaniny, špeku
mouka
1/2 bobkového listu
1/2 bujonu
sůl
Postup přípravy
Na másle osmažím anglickou, přidat hl. mouku tak 1 pol. lžíci, udělat světlou jíšku a poprášit sl. paprikou, zalít vodou, rozmíchat a přidat scezené červené fazole, 1/2 kostky…
Pórkovo-bramborový krém !
Potřebné ingredience
Pórek,brambory,mrkev,máslo,smetana,majoránka,česnek,bujon(slepičí nebo pro děti BIO),sůl.
Postup přípravy
Zeleninu očistíme a nakrájíme, brambory a mrkev zalijeme studenou vodou,přidáme bujon a uvaříme do měkka.
Pórek orestujeme na másle,podlijeme trochu vodou a krátce podusíme …