Květákový krém
Potřebné ingredience
1 menší květák, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari, 1 - 1,5l vývaru (ev. vody), 1 lžíce másla, 1 zakysaná smetana
Postup přípravy
Květák orestujeme na másle, přidáme koření a zalijeme vývarem (aby byl květák mírně ponořený). Vaříme doměkka. Poté odlijeme trochu vývaru, ve kterém rozmícháme smetanu, zbytek…
Pórková "malovaná" polévka
Potřebné ingredience
Brambory, pórek, ½ kostky masoxu, hladká mouka, sádlo, mléko
Postup přípravy
Na sádle ( pro tyto účely je lepší než olej ) necháme zesklovatět na půl kolečka nakrájený pórek, zalijeme malým množstvím vody, přidáme sůl, na malé kostičky nakrájené brambory…
polévka z mědvědího česneku
Potřebné ingredience
Brambory, mrkev, cibule, medvědí česnek, sůl, smetana, vývar
Postup přípravy
Střední cibuli zpěníme na oleji, přidáme tak 4 brambory na kostičky, 2 svazky pokrájeného medvědího česneku a 1 malou mrkev.Zalijeme tak 1,5 litrem zeleninového vývaru nebo…
Květáková polévka s rozmarýnovými krutony
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1.5 lžíce rozmarýnových lístků, 1 květák, 500 ml mléka, 500–600 ml kuřecího vývaru, 200 gramů asi den starého chleba, 80 ml smetany, sůl, pepř, 100 gramů sýru s modrou plísní.
Postup přípravy
Polovinu oleje rozpalte v hrnci, vmíchejte cibuli a 5 minut ji opékejte. Přidejte česnek a polovinu rozmarýnu a nechte 1 minutu opékat. Poté vmíchejte květák, krátce opečte a…
Kapání do polévky
Potřebné ingredience
1 vejce, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce vody, špetka soli
Postup přípravy
Do hrnku rozklepneme vejce, osolíme, přidáme vodu a mouku, vše nakonec vidličkou rozšleháme na těstíčko.
Do vroucí polévky (hotové) ho lijeme přes hrubé struhadlo. Já si…
Brokolicový krém
Potřebné ingredience
máslo, cibule, hladká mouka, 500 g brokolice, smetana na šlehání, muškátový květ, 1 stroužek česneku, sůl, na sýrové krutony: plátky toustového chleba, plátkový sýr, olivový olej
Postup přípravy
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, za stálého míchání zasmahneme mouku, zalijeme vodou, vložíme na kousky nakrájený košťál, trochu osolíme a vaříme cca 20 minut. Pak přidáme…
Zeleninová polévka s jahelnou zavářkou
Potřebné ingredience
50 g jáhel 3 lžíce olivového oleje 300 g zeleniny (cibule, mrkev, pórek, brokolice) 2 stroužky česneku 1 lžička soli 1/2 lžičky mletého kmínu 1/2 lžičky sladké papriky 1 kostka zeleninového bujonu
Postup přípravy
Jáhly několikrát propláchneme a necháme okapat na cedníku. V hlubším hrnci si rozpálíme olivový olej, přidáme očištěnou zeleninu včetně česneku, nakrájenou na stejné kousky a…
Povzbuzující celerová
Potřebné ingredience
1 litr zeleninového vývaru, 1 menší celer, máslo a hladkou mouku na jíšku, sůl, pepř. 1 lžíci paprikové vegety, trošku čili koření( nemusí být) vařené vejce
Postup přípravy
Připravíme si asi ze 2 lžic másla a hladké mouky jíšku-zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme najemno nastrouhaný celer a vaříme asi 20 minut. Polévku dochutíme kořením .Na talíři…
brokolicová polévka dekuji NEROVI
Potřebné ingredience
Ingredience •500 g brokolice •200 g karotky •50 g cibule •2 stroužky česneku •4 PL smetany ke šlehání •1 l drůbežího vývaru •olivový olej •citronová šťáva •sůl •pepř
Postup přípravy
Postup
Brokolici a karotku uvaříme v páře do měkka. Cibuli a česnek rozsekáme na drobno a zpěníme na olivovém oleji. Přidáme uvařenou zeleninu a zalijeme horkým…
Zelnačka-bonella.cz
Potřebné ingredience
Suroviny: 1000 g uzených vepřových žebírek, 2 l vody, 400 g brambor, 500 g kysaného zelí, 50 g hladké mouky, sůl, drcený kmín, kysaná smetana, zelená petrželka.
Postup přípravy
Příprava: Uzená žebírka opereme, dáme do studené vody a přivedeme k varu. Když je maso měkké, scedíme vývar a maso zbavíme kostí. Část vývaru nalijeme na překrájené zelí a na…