Hrstková polévka
Potřebné ingredience
olej, 1 mrkev, 2 hrsti žlutého hráchu, 2hrsti čočky, můžete i 1 hrst pohanky lámanky, 1 vejce, sůl, vegeta či masox na dochucení, mletý pepř (podle toho zda (ne)máte pro děti..)
Postup přípravy
Na oleji orestujeme mrkvičku nastrouhanou na největším struhadle. Zalijeme vodou, přidáme masox, nebo vegetu či sůl, jak jste zvyklí chutit. Přidáme opláchnutou čočku a hrách …
Drožďová polévka II.
Potřebné ingredience
olej, 1 mrkev, 1 kostka droždí, dětská krupice, 2 celá vejce, voda, masox či vegeta či sůl na dochucení......špetka drceného kmínu...
DRŠTKOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
Predvarene drstky, sadlo, cibule, hladka mouka, sladka paprika, mlety kmin, kostka hoveziho bujonu, cerny per, majoranka, cesnek, sul, polevkove koreni, porek.
Postup přípravy
Na sadle osmahneme pokrajenou cibulku,zaprasime hl.moukou a sladkou paprikou.Na to dame predvarene drstky a jeste chvilenku oprazime.Zalejeme vodou,pridame kostku hoveziho bujonu…
DOMÁCÍ PLASTELÍNA
Potřebné ingredience
2hrnky(300g)hladké mouky,1/2hrnku soli,1hrnek vody(250ml).2lžičky oleje a jedlou barvu na obarvení.Glicerin pokud máte jen pár kapek je to jen aby byla pružnější.
Postup přípravy
mouku sůl a glicerin dáme do větší misky a to vše smícháme,pak přidáme olej a vodu....a vypracujeme hmotu.Pak barvíme podle potřeby jakou chceme.hmotu uzavřeme v kelímcích s víky.…
Mléčná polévka
Potřebné ingredience
0,5l mléka, nudle, sůl, vegetu, 1trojůhelníček taveného sýra, pažitku.
Postup přípravy
Nalejeme mléko do hrnce a až začne vařit nasymepeme do něj nudle, osolíme, dáme vegetu a povaříme až jsou nudle hotové, přidáme sýr(já dala s příchutí šunky) a vaříme za stálého…
Ukrajinský boršč
Potřebné ingredience
Předem upozorňuji, že množství surovin je „od oka“, boršč musí být hustý. Maso na bujon (nejlépe hovězí ale může být i třeba skopové, vepřové apod.), jednu větší červenou řepu, ¼ menší hlavy bílého zelí, dvě střední mrkve, jedná cibule, čtyři středně velké brambory, den dopředu namočené fazole (pokud někdo nemá rád, možno vynechat), houby (také nemusí být), bobkový list, pepř celý, sůl, tuk na smažení, 1 rajský protlak nebo cca 100ml kečupu, ocet, cukr, Masox, česnek, zakysaná smetana. Čerstvou červenou řepu můžeme nahradit řepou naloženou ve sladkokyselém nálevu, v tomto případě cukr a ocet vynecháme.
Postup přípravy
Z masa a koření uvaříme vývar. Po uvaření scedíme, vyndáme maso a ve vývaru uvaříme fazole, až budou poloměkké. Mezitím na hlubší pánvi rozehřejeme tuk a na něm necháme…
Bramborovo-sýrový krém
Potřebné ingredience
Bramborová kaše, mléko (můžeme kombinovat s vodou), tavený sýr (nejlépe nízkotučný ), Podravka nebo jiná dochucovací směs (příp. bujón), hladká mouka, opečená houska.
Postup přípravy
Bramborovou kaši, která nám zbyla třeba od večeře, rozředíme mlékem a vodou, vaříme, přidáme tavený sýr, ochutíme kořenící směsí nebo bujónem a povaříme. Pokud máme polévku příliš…
Vývar s kuřecími knedlíčky
Potřebné ingredience
1x kuřecí čtvrtka, mrkev, petržel, celer, masox majoránka cibule česnek sůl vajíčko strouhanka
Postup přípravy
Uvaříme klasický vývar z kuřecí čtvrtky a kořenové zeleniny. Až bude maso měkké, obereme ho a dáme do mísy. Přidáme vajíčko, asi půl cibule na jemno nakrájenou a nastrouhaný…
Naše kulajda
Potřebné ingredience
2 brambory,1 mrkev, 2 lžíce krupice, cibule, houby (čerstvé nebo mražené nebo sušené),kousek másla, hladká mouka, 1 vejce natvrdo, 1 šlehačka,vegeta, petrželka
Postup přípravy
Do 1,5 l vody nakrájíme brabory na kostky,mrkev na jemno nastrouháme,přidáme krupici,osolíme a dáme vařit. V kastrolku na másle osmahneme cibuli,přidáme houby,dusíme,zaprášíme…
Rychlá kyselica
Potřebné ingredience
brambory, bujón, kmín, houby ve sladkokyselém nálevu, zakysaná smetana
Postup přípravy
Brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit do vody s kostkou bujonu a kmínkem, až jsou brambory měkké přilijeme celou skleničku zavařených hub ve sladkokyselém nálevu, přivedeme k…