cizrnová polévka
Potřebné ingredience
500g cizrny, 1 střední cibule, 2-3 mrkve, 1 střední petržel, 1/2 celere, 1 větší klobásku, sladkou papriku, sůl, pepř, kostička drůbežího bujónu, jíška - ( cibulka, česnek, sl.paprika) s hladkou moukou
Postup přípravy
Přes noc si namočíme cizrnu, já jí kupuji v naturalu, nebo i v obchoďáku.
zpěním cibulku s paprikou, přidám namočenou cizrnu, přidám sůl, pepř, kostku drůbežího bujónu,…
Špenátová s vajíčkem
Potřebné ingredience
listy čerstvého špenátu, 3 střední brambory, cibulka, 5 vajíček na tvrdo, hladká mouka, olej, sůl či bujón
Postup přípravy
Ve vodě si zvlášť uvaříme brambory a zvlášť špenát (množství podle chuti, my dáváme hooodně - třičtvrtě sáčku z Hypernovy a vodu podle množství polévky). Uvařený špenát (i s vodou…
Gulášovka - výýýborná !
Potřebné ingredience
cca 1/4kg mletého masíčka,1větší cibule,4brambory,lžička mleté papriky,1malý rajský protlak,2lžíce hladké mouky,3stroužky česneku,2lžičky majoránky,sádlo,pepř,sůl nebo vegetu
Postup přípravy
Na sádle si do zlatova osmahneme pokrájenou cibulku,přidáme sl.papriku,rajský protlak,na drobné kostky pokrájené brambory,mleté masko,osolíme a restujeme.Pak přidáme hl.mouku a…
POLÉVKA S NOČKY Z MLETÉHO MASA
Potřebné ingredience
Mrkev, cele, petržel, mleté maso, bujón zeleninový a kuřecí, pepř, koření na mleté maso,sůl Nudle do polívky,
Postup přípravy
Zeleninu očistíme,omyjeme, postrouháme na větším struhadle,dáme do hrnce dáme vodu přidáme bujóny a dáme vařit.
Mleté maso opepříme okořeníme kořením na mleté maso (nebo…
TAŤKOVA VELIKONOČNÍ KAPUSTNICA
Potřebné ingredience
hovězí maso,klobás,kysaní zelí,brambory,mrkev,žampiony,nové koření,slanina,zelená nať z pórku,sůl,sladká paprika,hl.mouka a smetana.
Postup přípravy
vše na větší kousky nakrájíme a hodíme vařit do papiňáku.pak jen zahustíme hl.moukou rozmíchanou ve smetaně a dochutíme.
dobrou chuť
Minestrone
Potřebné ingredience
olivový olej, 1 středně velká cibule, 2 stroužky česneku, 250 g oškrábaných brambor, 150 g mrkve na kolečka, 125 g řapíkatého celeru (já používám klasický celer nakrájený na kostičky), konzerva loupaných sekaných rajčat, konzerva sterilovaných bílých nebo červených fazolí, 2 kostky bujonu Knorox, sůl, pepř, nasekaná petrželka.
Postup přípravy
Na olej vložíme cibuli nakrájenou na půlkolečka, až zesklovatí přidáme prolisovaný česnek, chvíli zarestujeme, dáme pozor aby nezhořkl. Pak přidáme brambory na kostičky, mrkev,…
Kulajda - rychlá a výborná
Potřebné ingredience
Brambory(asi tak 4 velké), kmín, sůl, vegeta, 1 smetana, 1-2 lžíce hl.mouky, mléko, tavený sýr
Postup přípravy
Na malé kostičky nakrájené brambory (asi tak 1cm) dám vařit do vody, ochutím solí a kmínem. Rozmíchám smetanu, tavený sýr(může být i ochucený šunkový nebo žampiónový, nebo…
Hanina polívka s fintou :-))
Potřebné ingredience
polévková zelenina ( co máte doma- celer, mrkev, petržel, brokolice, porek...) , máslo, dětská krupička, kari, sůl, vejce
Postup přípravy
V hrnci na másle osmažíme zeleninu - nejlépe nastrouhanou, podlijeme vodou, osolíme, přidáme bujon a trošku podravky a vaříme. Mezitím si v malé pánvičce nebo hrnku rozehřejeme…
Nejlepší fazolová polévka na světě
Potřebné ingredience
1 hrnek velkých fazolí (u nás jim říkáme švábi) 3/4 hrnku středních fazolí čtyři střední brambory 1 větší cibule 10dkg špeku 3 vrchovaté lžíce hladké mouky 2 smetany na šlehání sůl, pepř, ocet
Postup přípravy
Rozepíšu to na šestilitrový papiňák, my to jinak ani nevaříme, protože je hned pryč a ještě se o ni doma bijeme.
Fazole nasypu do hrnce, zaliju vodou (tak do půlky hrnce),…
JARNÍ POLÍVEČKA s drůbež.krky
Potřebné ingredience
já použila mrkev,petržel,cibuli,květák,česnek,kudrnku,brambory,máslo,kuřecí krky,sůl,podravku a nové koření.
Postup přípravy
do papiňáku dáme uvařit krky,jsou hotové za 10 minut.
mezitím na másle orestujeme zeleninu,okořeníme,zalijeme vývarem do kterého nakrájíme obrané masíčko.necháme povařit dokud…