Svítek do polévky
Potřebné ingredience
3 vejce, sůl, 2 lžíce rozpuštěného másla, mléko, voda, mouka (hladká, celozrnná pšeničná, žitná celozrnná, ev. trochu kukuřičné), ev. bylinky
Postup přípravy
Utřeme žloutky s máslem a solí, přidám mouku a tekutiny, aby vzniklo řidší těsto, nakonec vmícháme našlehané bílky (buď 2 našlehané do sněhu, nebo všechny našlehané jen zlehka -…
Polévka s krupicovou zavářkou
Potřebné ingredience
2 vetší mrkve, 40g másla, 70g krupice, kmín, sůl, pepř, 750g vývaru, petrželka, 1 vejce
Postup přípravy
Mrkev nakrájíme na slabé hranolky a orestujeme na 25g másla, přidáme kmín. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a chvíli vaříme. Na pánvi nasucho opražíme krupici s kmínem a solí,…
Luštěninová polévka
Potřebné ingredience
velké strakaté fazole (cca 150g), fazole adzuki (cca 300g), červená čočka (cca 100g), 1 velká mrkev, řapíkatý celer (2 - 3 řapíky), 1 velká pikantní klobása, 750 - 1000g vývaru, 1 velká lžíce rajského protlaku, 1 - 2 stroužky česneku, tymián, majoránka, čerstvá petrželka
Postup přípravy
Fazole uvaříme bez namáčení (adzuki přidáme o trochu déle než velké), ke konci osolíme. Scedíme, ale trochu vody necháme na případné doředění polévky. Kolečka klobásy orestujme,…
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
1kg růžičkové kapusty, 1 nastrouhané jablko, sůl, pepř, kmín, majoránka, tymián, muškátový oříšek, přepuštěné máslo, 1 šlehačka, 500g vývaru, ev. kousek orestované anglické slaniny a bílé balzamiko
Postup přípravy
Kapustu očistíme, zespodu nařízneme do kříže a hodíme do vroucí osolené vody, vaříme 10 min., poté hned scedíme a propláchneme ledovou vodou. Asi 1/4 kapustiček nakrájíme na půlky…
Rajčatová polévka s pohankou
Potřebné ingredience
1 plechovka krájeným rajčat (400g), asi 100g passaty, stroužek česneku, kousek celeru, 1 mrkev, olej, 200g bílého vína, 750g vývaru, sůl, pepř, petrželka, miska vařené pohanky, ev. cukr
Postup přípravy
Na oleji orestujeme kousky mrkve a celeru, po chvíli přidáme i plátky česneku. Přilijeme víno, necháme vyvařit. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, přiklopíme a vaříme do změknutí…
Rajčatová polévka s nočky
Potřebné ingredience
1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 stroužek česneku, 1 - 2 lžíce cukru, 2 lžíce balzamika, 1 plechovka rajčat, 500 - 700g vývaru, sůl, pepř, olej, bazalka. Noky: 125g ricotty, 100g parmazánu, 80g hladké mouky, 1 vejce, sůl, petrželka
Postup přípravy
Na oleji orestujeme mrkev a celer, ke konci přidáme česnek a cukr. Až cukr zkaramelizuje, přilijeme ocet a vaříme 2- 3 minuty. Přidáme rajčata, vývar, bazalku, osolíme, opepříme a…
Fazolová polévka
Potřebné ingredience
200 - 250g bílých fazolí, sůl, pepř, 500g vývaru, 1 stroužek česneku, 200g krájených rajčat, 1 - 2 mrkev, 2 řapíky celeru, 100g klobásy
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme, druhý den scedíme. Kousky klobásy nasucho orestujeme a vyjmeme bez tuku. Na zbylém tuku orestujeme kousky mrkve a celeru, přidáme česnek a zalijeme…
Vločkovo-sýrové knedlíčky do polévky
Potřebné ingredience
jemné vločky, eidam nebo gouda, sůl, pepř, česnek, petrželka, vejce, hrubá mouka
Postup přípravy
Vypracujeme celkem tuhé těsto, vyválíme knedlíčky a zavaříme v polévce.
Cuketová krémová polévka
Potřebné ingredience
olivový olej, sůl, pepř, 500g vývaru, 500g malých cuket na půlkolečka, 3 lžíce parmazánu, 50g šlehačka, 1 stroužek česneku, bazalka, ev. lžíce mascarpone
Postup přípravy
Na oleji krátce orestujeme necelou třetinu osolené cukety - aby zůstala křupavá - a vyjmeme. Na zbylém oleji orestujeme zbytek cukety, po chvíli přidáme česnek, bazalku, sůl a…
Krémová česnekovo-fazolová
Potřebné ingredience
asi 2 hrsti vařených bílých fazolí, 500g vývaru, 200 - 300g mléka, sůl, 5 stroužků česneku, olej, 4 malé brambory, 100ml šlehačky, bazalka
Postup přípravy
Do vývaru a mléka dáme vařit na kousky brambory, 4 stroužky česneku a sůl. Po a 5 - 10 min. přidáme fazole a vaříme do změknutí brambor. Přidáme bazalku, rozmixujeme, přidáme…