Bramborové pagáčky
Potřebné ingredience
Inspirací mi byl recept paní Pavlíny ID 276220, které tímto děkuji, ale protože některé věci, jako třeba tavený sýr, vegetu ani margarín doma nemáme, trochu jsem si ho upravila (i množství přísad jsem zredukovala na polovinu a bylo toho až až-4 plechy. Takže potřebujeme: 600g brambor uvařených ve slupce, 500g hladké mouky, 1 žloutek, 1 máslo, menší polévkovou lžíci soli, kousek tvrdého sýra-cca 100g, pepř, půl kelímku kysané smetan,y vejce na potření, půl kostky droždí, může být smažená sušená cibulka, něco na posyp-len, sezam, kmín, mák, slunečnici, hrubozrnnou sůl...a malinko oleje.
Postup přípravy
Brambory oloupat a nastrouhat na jemném struhadle (nebo pomlet), na vále zpracovat společně se všemi ostatními přísadami včetně droždí-nedělá se kvásek. Šlo by to i v pekárně, ale…
Pizza šátečky
Potřebné ingredience
Listové těsto cca 1 kg, na náplň: 250g šunky (lze nahradit jakýmkoliv salámem,masem, klobáskou) 1 pl hladké mouky, 1 větší lečo (750 ml) 1 cibule, česnek, olej, 1 vejce, 1 pl rajčatového protlaku, koření-pepř, paprika, oregano, chilli (nemusí být)1 vejce na potření.
Postup přípravy
Náplň doporučuji uvařit den předem a nechat v lednici, se ztuhlou se mnohem lépe pracuje. Lečo zcedit a nechat okapat, pak pomlet na masovém mlýnku spolu s česnekem a šunkou…
Veka plněná vaječnou tlačenkou
Potřebné ingredience
1 veka, na vaječnou tlačenku: 1 Moravanka (sterilovaný zeleninový salát) 3 vařená vejce, 100g šunky (může být i jiný salám) 1 malá majonéza (100g) kostka bujónu (nemusí být) 1 sáček želatiny na aspik (20g).
Postup přípravy
Moravanku ocedíme, nálev doplníme do 150 ml vodou, můžeme dát kostku nebo půl kostky masového bujonu, necháme projít varem, odstavíme, přidáme 250ml studené vody, vmícháme…