Závin s bramborami a klobásou
Potřebné ingredience
400-500 g lístkového těsta, 400 g uvařených brambor, 200 g klobásy, 1 větší pórek, 200 g zakysané smetany, 2 vrchovaté lžíce strouhaného křenu, sůl, mletý pepř, sušený tymián, vejce na potření
Postup přípravy
Bramobry nakrájíme na kostičky, klobásu na tenká půlkolečka, pórek na drobné kousky. Všechno dáme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, křen, tymián, pepř a promícháme. Podle chuti…
Domácí nutela
Potřebné ingredience
100 gramů lískových oříšků (neloupané), 1 konzerva Salka (slazené kondenzované mléko), 200 gramů hořké čokolády (může být i mléčná), 2 lžíce medu (kdo má raději sladší, přidá ještě 2.lžíce medu) , špetka soli (nemusí být, ale je pak lepší chuť)
Postup přípravy
Do skleněné mísy rozlámeme čokoládu na kousíčky, zalijeme salkem a osladíme medem. Mísu vložíme do hrnce s vodou a za stálého mícháme rozpustíme - vznikne sametově hebká hmota, do…
Zostalo vám zemiakové pyré? Urobte si slovenské…
Potřebné ingredience
Cesto: 500 g polohrubej muky,1/2 kocky droždia,1čl cukru,1 čl soli,2 pl oleja,asi 2 dcl teplej vody Plnka:zemiakové pyré,sol,kôpor,opražená cibulka,trocha bryndze (nemusí byt)
Česnekové jednohubky(trochu jiná pomazanka)-děkuji…
Potřebné ingredience
Ingredience mletá pálivá paprika 6 - 8 stroužků česnek 3 ks tavený sýr (60g) mletá sladká paprika 1 ks vejce 1 ks vařený brambor sůl na ozdobu čabajka (gombasecká) olivy plněné paprikou podle potřeby bílé pečivo
Postup přípravy
Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladit a oloupeme. Nastrouháme najemno. Česnek oloupeme.
Větší brambor jemně nastrouháme a rozetřeme s taveným sýrem, nastrouhaným vejcem…
Zavinutky
Potřebné ingredience
25g droždí,1 lžička cukru,300g hladké mouky,špetka soli,1 lžíce oleje,asi 150ml vody,kečup,šunkový salám,oregano.
Postup přípravy
Z droždí,cukru,2 lžic vlažné vody a lžíce mouky uděláme kvásek.
Zbylou mouku smícháme se špetkou soli,klžící oleje a kváskem.Podle potřeby přidáme vlažnou vodu.
Vypracujeme…
Cibuláčky - malá chuťovka k pivu či vínu
Potřebné ingredience
30 g droždí, lžička cukru, 400 g hladké mouky, lžička soli, 2,5 dl vlažné vody, 1,5 dl oleje, 2 větší cibule, hrubá sůl, kmín, 1 vejce - dle vaší chuti možno přidat anglickou slaninu, nastrouhaný sýr ...
Postup přípravy
Těsto
Z trošky vlažné vody, lžičky cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. V hladké mouce rozmícháme sůl, přisypeme ke kvásku, postupně přilejeme olej a vodu a…
Keksy se sýrovou šlehačkou
Potřebné ingredience
2 balíčky slaných kulatých keksů,1šálek smetany ke šlehání,1ztužovač šlehačky,2lžice lučiny,2lžíce měkkého taveného sýru,kuličky hroznového vína na ozdobení,cherry rajčátka na ozdobení,svazeček pažitky,několik snítek čerstvé petrželové natě,4 plátky eidamského sýru,1červený paprikový lusk,mletá sladká paprika
Postup přípravy
Ze smetany se ztužovačem ušleháme šlehačku.Lučinu utřeme s taveným sýrem a po lžicích vmícháme do šlehačky.Hroznové víno,rajčátka a paprikový lusk opláchneme,papriku nakrájíme na…
Veka plněná vaječnou tlačenkou
Potřebné ingredience
1 veka, na vaječnou tlačenku: 1 Moravanka (sterilovaný zeleninový salát) 3 vařená vejce, 100g šunky (může být i jiný salám) 1 malá majonéza (100g) kostka bujónu (nemusí být) 1 sáček želatiny na aspik (20g).
Postup přípravy
Moravanku ocedíme, nálev doplníme do 150 ml vodou, můžeme dát kostku nebo půl kostky masového bujonu, necháme projít varem, odstavíme, přidáme 250ml studené vody, vmícháme…