Plzeňská topinka
Potřebné ingredience
4 krajíce chleba 2 stroužky česneku 2 sterilované okurky 2 nakládané feferonky 200 g vepřové kýty 2 lžíce kečupu 1 lžíce Worchestrové omáčky 1 čajová lžička cukru 1 menší kapie 1 cibule sůl pepř 1 dcl plzeňského piva 1 lžíce oleje
Postup přípravy
Postup Nakrájíme si maso na nudličky, osolíme a opepříme, zakápneme olejem a necháme hodinu odležet. Všechny suroviny si nakrájíme. Na pánev vložíme maso, zprudka opečeme,…
Cukeťák
Potřebné ingredience
3 hrnky nastrouhané cukety 2 střední cibule 4 vejce 1 čajová lžička prášku do pečiva 1 hrnek pšeničné krupice nebo dětské krupičky 1/3 hrnku oleje 25 dkg sýra (lze i nakombinovat s nivou, balkánským, uzeným sýrem…) 30 dkg uzeného masa (lze i měkký salám nebo šunku, ale uzené je lepší, výraznější) 5 stroužků česnek sůl (cca 1 kávová lžička) pepř dle chuti petrželka nebo pažitka
Postup přípravy
V míse smícháme všechny ingredience - nahrubo nastrouhanou cuketu (neslívám a u mladých lze nechat i slupku) a sýr, nadrobno pokrájenou cibuli, pšeničnou krupici (eventuálně…
Houskové chlebíčky pro manžu
Potřebné ingredience
Housky pomazanka rajce syr salam
Tiropita z listového těsta - rychlý feta koláč
Potřebné ingredience
1 listové těsto, 200g feta, 200g riccota, 1 vejce, 2 PL oliv.olej, pepř, sůl
Postup přípravy
Koupený plát listového těsta rozdělíme na 2 části, vetší část (asi 2/3) vložíme do vymazané zapékací nádoby (moje je 23×16cm), tak aby bylo těsto i po okrajích. Do mísy rozdrobíme…
Škvarkové tyčky (2 plechy)
Potřebné ingredience
150g vody, 15g droždí, 1 lžička sladěnky, 1 a 1/2 lžičky soli, 200g hladké mouky,100g celozrnné pšeničné mouky, 60g mletých škvarků (dobře se nasekají ve foodprocesoru s přidáním mouky, ideálně, když jsou trochu zmrzlé), trochu sušeného česneku, trochu mletého kmínu
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a necháme vykynout. Rozdělíme na cca 25 - 30 kousků, ze kterých vyválíme dlouhé tyčinky, které ukládáme na plech. Necháme ještě nakynout a pečeme ve…
ŠVESTKOVÝ DIP
Potřebné ingredience
osmažená cibulka, švestkové povidla, med, brusinky, chilli koření
Lososový tatarák
Potřebné ingredience
100g uzeného lososa, postačí i treska ala losos (plátky), kousek červené cibule nebo šalotka, 150-200g creme fraiche ale postačí i neochucené pomazánkové máslo, citron, kopr čerstvý nebo sušený, kapary nebo sterilovaná okurka (nemusí být)
Postup přípravy
Vše pokrájet nadrobno, pokapat citronem, smíchat s creme fraiche.
Podáváme s opečenými tousty
BRAMBOROVÉ CHIPSY - květy
Potřebné ingredience
Ingredience-6 kusů: 2 ks brambor střední velikosti, 2 plátky uzené šunky, 2 celá vejce, 1 ks jarní cibulky (nebo několik snítků pažitky), strouhaný parmezán (tvrdý sýr), sůl, olej na potření muffinových formiček.
Postup přípravy
Syrové oloupané brambory nastrouháme na tenké plátky, propláchneme je a necháme odkapat.
Vymazanou formičku vyložíme bramborovými plátky dle obrázkové přílohy a do středu…
Tyčinky z tvarohového těsta
Potřebné ingredience
250g tvarohu, 250g másla, 250g hladké mouky, půl lžičky soli, na posypání - kmín, mák, sezam, jedno vajíčko na potření.
Postup přípravy
Z ingrediencí si vytvoříme těsto a vyrobíme úzké tyčinky.
Potřeme vajíčkem a posypeme.
Troubu předehřejeme na 180° a pečeme na plechu s pečícím papírem asi 15 min.
PLNĚNÉ SLANÉ KOLÁČKY ve tvaru kytiček
Potřebné ingredience
300 g hladké mouky, 150 g chladného másla, 2-3 PL ledové vody.
Postup přípravy
Ze surovin vypracujeme těsto a ve fólii uložíme na ½ hodiny do lednice.
Pak těsto vyválíme na plát o síle 2-3 mm, vykrájíme a vytvoříme korpusy dortíků, naplníme zvolenou…