MED Z PAMPELIŠEK
Potřebné ingredience
400ks pampelišek bez stopek
1l vody
2 citrony
1a1/2kg cukru
Postup přípravy
Pampelišky opereme a necháme okapat, pak je dáme do nádoby, přidáme 1l vody a nakrájené na kolečka 2 citrony i s kúrou, necháme 10min. povařit.
24hod. necháme v klidu, potom…
Sterilované zelí jako z obchodu a bez zavařování
Potřebné ingredience
10kg zelí
3l vody
1,25l octa
50 cukerinu
2 lžičky pyrosiřičitanu / koupíte v drogerii/
kmín
0,500kg cibule
220g soli
Postup přípravy
- necháme 24 hodin uležet, stačí i 12 hodin. Dáme do sklenic, ale neutlačujeme. Zelí se nesterilizuje, jen se zavíčkuje a za 1 měsíc můžeme jíst.
Milovníci sterilizovaného…
Cikánský sos(Perfektní na těstoviny rizota,pizzu)
Potřebné ingredience
3 kg rajčat spařit a oloupat
1/2 balíčku rozinek
2 feferonky
10 lžic cukru
2 lžičky soli
2 dcl octa
2 větší cibule
1 palička česneku
2 papriky
Postup přípravy
Rajčata,rozinky,feferony,cukr, sůl a ocet svaříme do husta.
Přidáme nakrájenou cibuli,česnek,papriky necháme přejít varem
Horké lejeme do skleniček a zavařujeme jen co…
Zavařování zelenin.přesnídávek pro děti
Potřebné ingredience
rady a zkušenosti za které děkuji
Postup přípravy
Chtěla bych si zavařit pár zeleninových přesnídávek..brambory,mrkev,brokolice,květák..sem tam rýži..aby jídlo pro nejmladšího člena rodiny bylo vždy po ruce..
Poradte jak…
Brusinky z rybízu
Potřebné ingredience
1 kg rybízu a 3/4 kg cukru
Postup přípravy
rybíz s cukrem promíchat a nechat 24 hodin stát. Pak vaříme 8 minut, horké nalejeme do skleniček a zavíčkujeme. Skleničky dáme dnem vzhůru. Jsou výborné ke svíčkové :o)
Utopenci se zelím
Potřebné ingredience
špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
Nálev: 1/2 l octa, 1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 bobkové listy, 1 lžička soli
Postup přípravy
Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše…
Utopenci v pivnim nalevu
Potřebné ingredience
1 flaska cerneho piva, burty, bobkovy list, chili, cibule, pepr, sul
Postup přípravy
Nalev vytvorime povarenim cerneho piva s korenim. Cibuli nakrajime na kolecka. Burty rozriznemea vlozime do nich trochu koreni, bobkovy list, cibuli. Burt spojime spejli. V nalevu…
Utopenci s feferonkou
Potřebné ingredience
1,5 kg oloupaných špekáčků,
2 feferonky,
2 velké cibule,
5 kuliček pepře,
5 kuliček nového koření,
5 bobkových listů,
3 dl octa,
1 lžička soli,
horčičné semínko,
1,5 litru vody
Postup přípravy
Z vody, octa, na plátky nakrájené cibule a koření připravíme nálev. Necháme přejít varem a vychladíme.
Špekáčky spolu s feferonkami naskládáme do kameninové nebo skleněné…
Utopenci ala Jamajka
Potřebné ingredience
1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, 1 lžíce Deka (přípavek na zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá), feferonky (nepovinně)
Postup přípravy
Dáme svařit 0,5-1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří přilejeme ocet, vypneme a necháme vychladnout. Pozor, když budete vařit vodu dohromady i s octem, tak to hrozně…
Pikantní utopenci
Potřebné ingredience
nakrájené špekáčky nebo kabanos,
nakrájená cibule na kolečka,
15 lžic vody,
5 lžic octa,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce oleje,
2 lžíce hořčice,
1 bobkový list,
mletý pepř,
2 kuličky nového koření,
chilli koření,
sůl,
4 lžíce kečupu
Postup přípravy
Do sklenice narovnáme na kolečka nakrájenou uzeninu, prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli.
Smícháme 15 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce…