Výborná omáčka nejen na špagety
Potřebné ingredience
1,5 kg rajčat, 0,5 kg paprik (lepší jsou červené kapie, nebo alespoň napůl se zelenýma), 8 stroužků ( menších) česneku, 3 velké cibule, 5 zrnek nového koření ( nebo mleté), 1 lžička pepře, 1 bobkový list, 1 lžička soli, 2 - 4 lžíce cukru, 3 lžíce octa
Postup přípravy
Zeleninu, česnek a cibuli pokrájíme nadrobno, dáme do kastrolu, přidáme koření a vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme sůl, podle chuti ocet a cukr a krátce provaříme. Plníme do…
Rychlokvašené okurky
Potřebné ingredience
nálev: 2 l 8% octa, 40 dkg soli, 30 dkg cukru, 8 l vody
Postup přípravy
Ze surovin svaříme nálev. Do sklenice narovnáme omyté a vidličkou propíchané větší okurky, proložíme koprem, přidáme 1-2 bobkové listy, křen a hořčičné semínko. Zalijeme nálevem…
Ďábelské tousty
Potřebné ingredience
2kg papriky,2kg rajčat,7 hlaviček česneků,6 cibulí,10 feferonek,,1 hov.konzerva,1 petol,1/2 balíčku pepře-každý podle sebe,jak to chce silné-peprné
Postup přípravy
papriky,rajčata,česnek,cibuli,feferonky-vše pomeleme a dáme vařit,až voda vyvře.Pepř,hov.konzerva-pomeleme+petol a půl hodiny vaříme.Dáme vše dohromady,osolíme+pepř.Do sklenic a…
Cigánská omáčka-Budulajka
Potřebné ingredience
2kg rajčat-10dg rozinek -povaříme,rozmixujeme,do této hmoty přidáš:1/2 kg zel.papriky,1/4kg červ.papriky-pokrájené nadrobno,3 kys.jablka(nastrouhat!), 1/2 kgcibule,12dg cukru,2 pol.lžícesoli,1 káv.lžička kari,1káv.lžička pepře,1 káv.lžička červ.papriky,1/3dcl octu.
Postup přípravy
Vříme a mícháme 30 minut,pro barvu přidat1 rajský kečup-nemusíš.Sterilovat 25 min.Je to výborné ke všemu(já to dávám i pod duš.maso) DOBROU CHUŤ
HOŘČICE DOMÁCÍ-VÝBORNÁ
Potřebné ingredience
1kg papriky,1kg rajčat,1kg cibule,1 hlava česneku,2 feferonky,2dcl cukr,2dcl oleje,2dcl octu,2dcl plnotuč.hořčice,1 káv.lžička kys.citronové,1 celé deko
Postup přípravy
Zeleninu nakrájíme,vše dohromady dáme a vaříme 1 hodinu.Rozmixujeme ,dáme do sklenic a sterilujeme 10 min. My to děláme každý rok je super!!! dáváme ji do malých sklenic
Nakládané zelí s koprem (nebo i křenem).
Potřebné ingredience
Kdysi dávno jsem tohle zelí jedla a bylo tak výborné, že jsem se několik let pokoušela sehnat recept. Nakonec jsem si ho vymyslela po mnoha pokusech sama a protože se blíží sezóna nakládání zelí, určitě jej vyzkoušejte, budete nadšené :-))))) Na dvě sklenice 0,7 litru potřebute: 1kilo bílého zelí (čistá váha bez košťálu), 1 větší cibule, 100g cukru krystal, 100g oleje, 15g kopru (cca 4 snítky) nebo 1 šálek strouhaného křenu, 50g deka (nebo stejné množství soli), 35g jablečného octa (pokud dáváte klasický, dejte jej méně, je kyselejší)
Postup přípravy
Zelí a cibuli najemno nakrouháme, přidáme na drobno nakrájený kopr a ostatní ingredience, ve velké míse promícháme a napěchujeme do sklenic. Zavíčkujeme, nezavařujeme, jen necháme…
Čvachťáky - Kvašáky
Potřebné ingredience
Na 10 sklenic či kastrol čvachťáků : 1 l octa, 2 l vody, 30 dkg cukru, 6 dkg soli, 20 ks sladidla, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, hořčičné semeno. Nálev se vaří 10 min. od varu - čvachťáky se zalijí horkým nálevem. Na klasické okurky nálev zchladit, zalít okurky s koprem, cibulí...dle chuti, uzavřít a vařit 7 min. od varu :o) Jsou výborné a nezakalují se !!!
Postup přípravy
Tento recept je vhodný i k zavařování klasických okurek. Jen se zalévají vychladnutým nálevem a zavařují se 7 min. od varu.
Čvachťáky : k okurkám přidávám kopr a cibuli
Okurky (zavařované v mikrovlné troubě)
Potřebné ingredience
Okurky, mrkev, cibule, kopr, křen + Deko, ocet, cukr, celý pepř, hřebíček, skořice
Postup přípravy
Uvařím nálev ze dvou sáčku Deka - t.j. svařím 3,5l vody a 1l octa, přidám 2 sáčky Deka, 1kousek celé skořice (pokud je moc velký, stačí půl tyčinky), 5 hřebíčků a přihodím hrstku…
kečup
Potřebné ingredience
4 kg rajčat,8 velkých nebo 10-12 malých cibuli, 2 dcl octu, 4 polévkové lžíce soli a sladké ml. papriky, 1 kávová lžička skořice, pepře a zázvoru, 3 kávové lžičky hořčičného semene. 12 hřebíčku, 8 zrnek nového koření, 4 bobkové listy.
Postup přípravy
Vše vaříme 2,5 - 3 hodiny, před dovařením přidáme 24 dkg cukru. Vybereme bob. listy a obsah rozmixujeme i s ostatním kořením. Pak propasírujeme plníme do skleniček. Nakonec…
Výborný kečup
Potřebné ingredience
25 dkg jablek 25dkg cibule 2 kg rajčat 1,5 dcl octu 8% 1 dcl vody / raději méně, já někdy nedávám vůbec, záleží na tom jaké jsou rajčata/ 1 lžíci soli 15 dkg cukru 2 - 5 feferonek trochu mleté skořice a několik hřebíčku
Postup přípravy
Jablka, cibuli a rajčata nakrájet a rozvařit. Pak rozmixovat a propasyrovat.Teď teprve přidat ostatní přísady a ještě povařit. Délka vaření záleží na rajčatech, kolik obsahovaly…