Černorybízová marmeláda ZA STUDENA- vynikající
Potřebné ingredience
Černý rybíz, cukr krupice - pro marmeládu Odpad z vymačkaného rybízu, cukr krupice, kyselina citronová, převařená voda - pro šťávu (sirup)
Postup přípravy
Rybíz omýt, obrat, ve vyšší nádobě rozmačkat rukou nebo čímkoliv a dát po částech do plátna. Do mísy vymačkáme co nejvíce šťávy a odpad necháme pro další využití (bude se hodit na…
Nejlepší rajčatová omáčka na pizzu
Potřebné ingredience
3 konzervy krájených rajčat,120 ml kuřecího vývaru (kdo chce, může si pomoct kostkou), 2 PL olivového oleje, 3-4 stroužky česneku, 1 středně velká cibule nakrájená na drobno, 1/2 ČL soli, necelá ČL mletého černého pepře, 1 ČL sušeného oregána, 1 ČL sušené bazalky, 3-5 PL cukru\r\n\r\nPL=polévková lžíce, ČL= čajová lžička
Postup přípravy
Na olivovém oleji osmahneme cibulku (za stálého míchání cca 4-5 minut), poté přidáme česnek a smažíme další minutku. Přidáme kuřecí vývar a za občasného míchání vaříme dokud se…
domácí kvašená zelenina
Potřebné ingredience
tak jsem také podlehla této dobrotě
Postup přípravy
na hrubo nakrouhané zelí,nahrubo nastrouhaná mrkev,křen - v poměru jaký chceme,dávám na 1kg syrové zeleninové směsi 1,5dkg soli,zeleninu promíchám,přidám sůl,znovu promíchám a…
kečup
Potřebné ingredience
Rajčata,cibule,jablka,koření. Ocet,sůl, cukr. Široký kastrol, nejlépe nepřipalovací( mám nerez se silným dnem). Když jsem dělala v knedlíkovém smaltovaném, tak jsem musela hlídat a míchat, se rád připaloval).
Postup přípravy
2 kg rajčat, 250 g cibule, 250 g jablek i se slupkou( nemusí být dozrálá), dávám i více.
1 polévk.lžíce soli, 5 zrnek nového koření, 1 dl octa 8%,, půl lžičky čajové mleté…
Nakládaná zelenina
Potřebné ingredience
5kg zelí, 2kg červené papriky, 1kg cibule , 1kg mrkve, 1/2kg krystalového cukru , 2 deka, 2dcl oleje , 9dcl octu,
Postup přípravy
Zeleninu nastrouháme,vmícháme uvařený studený nálev a necháme 24 hodin odležet.Dobře promícháme,dáme do sklenic a sterilujeme.
Nakládaná paprika
Potřebné ingredience
2 litry vody, 8 dkg soli, 150 g cukru, 25 cukerinů, 6 dcl octa
Postup přípravy
Necháme přejít varem,papriku dáme do sklenic,zalijeme nálevem a nakonec do každé sklenice přidáme lžičku oleje.
Moje Rote Grütze
Potřebné ingredience
Mražené nebo čerstvé ovoce: 0,5 kg třešní bez pecky, 0,5 kg jahod, 1kg kg směsi ovoce (borůvky, maliny, rybíz, angrešt, ostružiny - každého cca. 200g), 0,5 kg cukru krystal, půl sáčku Agaru (zahušťovadlo ze Zdravé výživy)
Postup přípravy
Rote Grütze známe z Německa, v hotelích se podává k snídani ve velkých mísách. Dá se tam koupit i ve sklenicích. Já jsem si původní německý recept upravila tak, aby příprava byla…
Broskvová marmeláda s vanilkou
Potřebné ingredience
1,25 g odpeckovaných broskví ++ 250g cukru ++500g želírovacího cukru 2:1 ++ 2 citrony ++ 4 lžíce koňaku, brandy nebo rumu ++ vanilkový lusk
Postup přípravy
broskve můžeme a nemusíme zbavit slupky.
nakrájené broskve zasypeme cukrem, přidáme šťávu ze dvou citronů, promícháme a necháme několik hodin odležet (čtyři stačí).
pak…
"opičí máslo" - rychlý džem z banánů a ananasu…
Potřebné ingredience
5 žlutých banánů ++ velká plechovka ananasu - kousky, i se šťávou ++ 1 citron ++ 200g cukru (možno dát i hnědý nebo vanilkový) ++20 g kokosu
Postup přípravy
banány, ananas i se šťávou, šťávu z citronu, cukr i kokos vaříme do změknutí cca 20 minut, poté rozmixujeme ponorným mixérem. Plníme do sklenic a zavíčkujeme. můžeme 20 minut…
Švestková marmeláda s červeným vínem
Potřebné ingredience
2kg vypeckovaných švestek,2dcl červeného vína(měla jsem otevřeného modrého portugala),2ks celé skořice,1 ks Gelfix 3:1(3:1+350g cukru)
Postup přípravy
Vypeckované švestky s červeným vínem a skořicí rozvaříme, když se vám budou přichytávat k hrnci můžeme trochu podlít vodou. Přídáme Gelfix podle návodu na obalu.Po uvaření vyndáme…