***ČATNÍ S ROZINKAMI***
Potřebné ingredience
1kg vyzrálých rajčat, 2kg cibule, 1 palička česneku, po 1 lžičce papriky (sladké nebo ostré), kari, zázvoru, 1 lžíce soli, 1 šálek cukru, 1 šálek octa, 3 lžíce rozinek
Postup přípravy
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a rozvaříme. Přidáme koření, rozinky, sůl, ocet a nakonec, když už je čatní husté,…
***PIKANTNÍ DŽEM Z RAJČAT***
Potřebné ingredience
500g rajčat, 500g želírovacího cukru (1:1), 1 malá chilli paprička, 1 hřebíček
Postup přípravy
Rajčata spaříme vroucí voudou a sloupneme. Rozpůlíme a nakrájíme na koustky. Chilli papričku, hřebíček a rajčata smícháme a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme cca 30 -…
Zavařená červená řepa
Potřebné ingredience
Prosím, dostala jsem červenou řepu, nemáte někdo nějaký dobrý recept??? Díky...
Zelí s křenem od mojí babičky - NEZAVAŘUJE SE!!!
Potřebné ingredience
5 kg zelí nakrouhat 1/2 kg cibule nakrájet na jemno 1/2 kg cukru krupice 3/4 l octa 2 hořčičné skl.oleje 1 balíček Deka 2 necelé hořčičné sklenice křenu nastrouhat
Postup přípravy
Nakrouhané zelí smícháme s nakrájenou cibulí . Až zelí pustí šťávu tak přidáme nastrouhaný křen a olej. Já nikdy nečekám až zelí pustí šťávu a vůbec to nevadí.
Uděláme si nálev…
jablková čokoláda - nutella z jablek
Potřebné ingredience
2kg jablek, 1 kg cukru, 3 van.pudingy, 100g kakaa, 1 čokoláda na vaření, lžička skořice, 5dkg mletých lísk. oříšků, 300ml vody
Postup přípravy
Jablka očistíme - zbavíme slupek a jadřinců, opláchneme a do většího hrnce nakrájíme na měsíčky. Přidáme 300ml vody, přikryjeme poklicí a pozvolna vaříme 30min, občas promícháme.…
Jeřáb černý - aronie * * * * * postupně prřidávané …
Potřebné ingredience
Velmi chutné černofialové malvičky plodí až dvoumetrový keř zvaný arónie, kterým se lidově říká černé jeřabiny. Dozrávají na přelomu srpna a září a svou temnou barvou jen rozšiřují ozdobné schopnosti keře, jenž bývá využíván pro živé ploty. Jeho květenství jsou bílá, listy se na podzim zbarvují do oranžovorudého odstínu. Snižuje tlak a krotí emoce Za okrasným využitím arónie v ničem nezaostává ani její uplatnění v kuchyni, ba i v léčitelství. Plody a šťávy z nich mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu, doporučují se při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku. Aróniím je přičítán podpůrný vliv na imunitní systém a dokonce kladné účinky na emocionální vyrovnanost lidské psychiky. Výhodou při sklizni a zpracování plodů je jejich poměrně velká trvanlivost. Komu arónie zachutnaly, nedá na ně dopustit.
Postup přípravy
Na plech do trouby natrhané kuličky na 1kg - půl kg cukru krupice, 3celé skořice a 10 hřebíčku.
Péct a až pustí štávu pokapat rumem dát do skleniček a otočit dnem vzhůru…
nejlahodnější švestková čokoláda
Potřebné ingredience
1 kg švestek, 1 kg cukr krystal, 1 van. cukr, 4dkg hořkého tmavého kakaa (já používám holandské kakao), lžička skořice, rum
Postup přípravy
švestky vypeckujeme a dáme vařit do většího hrnce, klidně hned můžeme zasypat cukrem, vaříme cca 40min., pak přidáme kakao a skořici a převaříme. Podle chuti samozřejmě můžete…
JAHODOVÁ MARMELÁDA - RECEPT Z MMB, Z KOMENTÁŘŮ, ALE…
Potřebné ingredience
Marmeláda: 1 kilo jahod rozmačkám / nechám i větší kousky / přimíchám 0,5kg cukru krupice a dám 24 hodin do lednice. Druhý den svářím na pánvi / na dvou je to rychlejší / naleju 2-3 naběračky a když se dělají cestičky je hotovo. Nic jiného se tam nepřidává. Jde to rychle. Pak naliji do skleniček a zavařím 20 min na 80st. Děláváme to již několik let a je moc dobrá.
Bezinkový džem
Potřebné ingredience
1,5 kg bezinek, 2,5 kg jablek, 1 kg cukru, 4 zelené gelfixy, 1/8 l rumu
Postup přípravy
Bezinky se podlijí troškou vody a za stálého míchání se rozvaří. Pokud vám vadí semínka, dopuručuji propasírovat přes hrubší cedník, ale můžou se nechat i celé. Jablka se oloupou…
Marmeláda neztuhla....
Potřebné ingredience
Holky, prosím Vás, dělala jsem v domácí pekárně marmeládu z broskví. Po naplnění jsem skleničku zavřela a otočila dnem dolů....chodím skleničky sledovat a stále to neztuhlo.... poradíte, co s tím? Používala jsem želírovací cukr 2:1 podle návodu...Děkuji