Nakládané okurky
Potřebné ingredience
Lák: 1 l vody, 300g octa, 80g cukru, 30g soli. Koření: bobkový list, pepř, nové koření, hořčičné semínko. Okurky.
Postup přípravy
Svaříme vodu s cukrem a solí, přidáme ocet. Na dno sklenic rozdělíme koření, přidáme plátky okurek a zalijeme horkým lákem. Sterilujeme na 80°C 20 min.
Rebarborovo-hrušková marmeláda
Potřebné ingredience
1000g očištěné a nakrájené rebarbory, 2 hrušky, 500g cukru, 20g citrusového pektinu
Postup přípravy
Ovoce smícháme se 450g cukru a dáme vařit. Když je ovoce měkké, rozmixujeme ho a podle hustoty buď dál vaříme nebo přidáme pektin rozmíchaný v 50g cukru. S pektinem vaříme 5 min.…
Povidla bez cukru
Potřebné ingredience
2 kg švestek, 60ml balzamika (tmavé nebo světlé), skořice, rum
Postup přípravy
Vypeckované švestky polijeme octem, zakryjeme a necháme do druhého dne v lednici odležet. Poté pečeme na 230°C 1-2 hodiny (záleží jak jsou šťavnaté), poté teplotu snížíme a pečeme…
Kompot se solí
Potřebné ingredience
Ovoce, špetka soli do každé sklenice, převařená vychladlá (vlažná) voda
Postup přípravy
Ovoce napěchujeme do sklenice, přidáme špetku soli, zalijeme vodou, zavíčkujeme a vaříme v hrnci s vodou na 85-90°C asi 20min.
Meruňková marmeláda s pektinem
Potřebné ingredience
20g citrusového přírodního pektinu, 2kg meruněk, 1kg třtinového cukru, citrónová šťáva (z 1/2 - 1 citrónu), hrst cukru
Postup přípravy
Kousky meruněk zasypeme cukrem, promícháme a za občasného míchání vaříme 30-40min., poté nahrubo rozmixujeme a přidáme pektin rozmíchaný v hrsti cukru a vaříme asi 5min. Lijeme…
Pečená povidla
Potřebné ingredience
2kg vypeskovaných švestek, 4 lžíce rumu, 1/4 - 1/2 lžičky skořice, 500g cukru, 2 lžíce octa
Postup přípravy
Švestky nasypeme do pekáčku (vyššího plechu),polijeme octem a dáme do vyhřáté trouby na 250 C, pečeme 25min. Poté posypeme polovinou cukru a pečeme dalších 25min na 250 C, ještě…