Domácí kečup
Potřebné ingredience
4kg zralých rajčat , 0,5kg cibule, 0,5kg tvrdých jablek /nejlepší jsou ty domácí , nebo ty starodávné z alej u cest , 30dkg cukru krystalového, 2 lžíce soli , 2lžíce sladké červené papriky dle chuti chili nebo pálivé papriky , 1dcl octa , špetka skořice , 4hřebíčky , 6 nových koření /dávám mleté asi toho množství/, 4 bobkové lístky
Postup přípravy
Rajčata napůlím, cibuli a jablka /neloupaná/ načtvrtím a vařím s kořením /bobk.list, skořice, nové koření, hřebíčky/ pozvolna téměř celý den. Je potřeba dát do kvalitního hrnce s…
Jablečný džem
Potřebné ingredience
Jablka,cukr, citron.
Postup přípravy
Jablka s cukrem 1:1.Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky.Do hrnce dáváme střídavě jablka a cukr.Vaříme na mírném ohni(občas zamícháme) dokuď se cukr nerozpustí.Přivedeme k…
Rybíz ala brusinky
Potřebné ingredience
Budete potřebovat-1,5kg červeného rybízu, 0,80kg cukr krystal, 2lžíce rumu, 1větší citron, 2ks badyánu, 2ks celé skořice .
Postup přípravy
Na plech dáme očištěný rybíz -na rybíz poklademe badyán , skořici a na kolečka pokrájený citron. Vložíme do troby a pečeme 1/2 hodiny na 250C . Po té plech vyndáme z troby…
SATANÁŠKY-SUPER ČALAMÁDA
Potřebné ingredience
POTŘEBNÉ PŘÍSADY 1,5 kg hřibů-povařit ve slané vodě),1 kg paprik a 1 kg cibule-jemně pokrájené
Postup přípravy
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme nálev: 3L vody,6 dg soli,půl L octu,30dg cukru,6 bob.listů,15 kuliček nov. koření,5 kuliček pepře.Houby slejeme ze slané vody a smícháme se…
Cuketová marmeláda
Potřebné ingredience
1 kg cukety, 1 šálek vody, 1 Tang - příchuť dle libosti ( nejlepší je asi broskev ), 1 Gelfix super 3:1, cca 200g - 250g cukru
Postup přípravy
Cuketu nakrájíme na kostičky ( semínka jsem neodstraňovala, rozmixují se) , dáme do hrnce, podlijeme 1 šálkem vody a rozvaříme do měkka, po rozvaření slijeme přebytečnou vodu,…
Okurčičky od Leničky
Potřebné ingredience
1/75 litru vody,1/2 litru octa,deko,8 kostek cukru,33 cukerínů,to vše svařit celý pepř,bobkový list,nové koření,cibule,mrkev,listy vinné révy,popř křen
Postup přípravy
Okurky zpracujeme obvyklým způsobem .-)....do každé lahve vkládáme,zeleninu ...kdo má doma révu dá po lístku,já dělala bez a taky moc dobré.3 kuličky pepře,bobkový list a 2 nové…
SLADKOKYSELÁ ČERVENÁ ŘEPA
Potřebné ingredience
1,25kg červené řepy, 1,25kg bílého zelí, 3/4 l vody, 1/4l octa, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 250g cukru
Postup přípravy
Řepu uvaříme do měkka a vychladlou oloupeme. Zelí si nakrájíme na nudličky (může ho být i více) a dáme do hrnce, do kterého přidáme všechny ingredience (sůl, cukr, kmín, ocet a…
Švestková přesnídávka s čokoládou
Potřebné ingredience
2 kg vypeckovaných švestek, + - 1 kg cukru (záleží jak je sladké ovoce), 2x vanilkový nebo čokoládový puding, 80 g Holandského kakaa, min. 0,5 l vody (pokud je to příliš husté, přiléváme více vody)
Postup přípravy
Švestky vypeckujeme a pokrájíme. Přendáme do většího hrnce, podlijeme vodou a necháme je rozvařit (cca 15 min). V průběhu varu přidáme cukr a kakao, stále mícháme. Ponorným…
Výborné kyselé okurky!!
Potřebné ingredience
Deko,0,5 litru + ještě trošku ocet :), cukr cca 20dkg, 1,8 l vody,cibule,mrkev,kopr.....
Postup přípravy
Okurky pořádně omyjeme,naskládáme do sklenic společně s koprem,cibulí a mrkví nakrájenou na kolečka......já dávám navrch ještě špetičku konzervačního prostředku (konzervační…
KLEVERA podle mé babičky
Potřebné ingredience
5 kg švestek,1 kg cukru,(balíček Petolu),půl sklenky rumu (od hořčice)
Postup přípravy
Tento recept je opravdu starý,proto je tam ten Petol,přidám tam trochu kys.citronové.
ORIGINÁL:
Švestky se vypeckovávají až po zvážení.vyloupané je dáme vařit do hrnce…