Kysané (sudové) zelí
Potřebné ingredience
1 kg zelí, 2 dkg soli (1 vrchovatá polévková lžíce)
Postup přípravy
1 kg očištěného zelí nastrouháme a pridáme do něj 2 dkg soli (1 vrchovatá polévková lžíce). Vše promícháme a necháme 1 hodinu stát. Pak napěchujeme do sklenic - necháme ve…
ZELENÁ HOŘČICE (ze zelených rajčat)
Potřebné ingredience
1 kg zelených rajčat, 6 ks zelených paprik, 1/2 kg hlávkového zelí, 2 velké cibule, 1 větší celer, 2 lžičky soli, 180 g cukru, 1/4 litru octa. Můžeme pro větší pikantnost a ostrost přidat pálivé zelené feferony dle chuti.
Postup přípravy
Veškerou zeleninu pomeleme na masovém strojku a přidáme k tomu 2 lžičky soli, 180 g cukru a dusíme 20 minut pod pokličkou. Poté přilijeme 1/4 litru octa a dusíme ještě dalších 5…
RAJČATOVÉ CHUTNEY (čatní) ZE ZELENÝCH RAJČAT
Potřebné ingredience
1 kg zelených rajčat, 25 dkg cibule, 25 dkg jablek, 20 dkg cukru, 1 lžička soli, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička zázvoru, 2 dcl octa, troška chilli koření (nemusí být).
Postup přípravy
Rajčata, cibuli a jablka nakrájíme na drobné kostičky a dusíme alespoň 30 minut. Poté přidáme ostatní ingredience a opět dusíme a mícháme do zhoustnutí a vařící dáváme do sklenek,…