Kozičkový sirup
Potřebné ingredience
Květy černého bezu,voda,krystal,kys.citronová,kyselina sorbová
Postup přípravy
25 květů černého bezu,2 litry převařené vody....necháme uležet 24hodin.Scedíme a rozmícháme s 2kg krystal.cukru,70g kyseliny citronové,na špičku nože kyseliny sorbové nebo jiného…
Sedmikráskový med
Potřebné ingredience
1000 květů semdikrásek 1400g třtinového cukru 3 limety + 1 litr vroucí vody + čisté (nejlépe vyvařené) sklenice s víčky na uskladnění medu
Postup přípravy
Sedmikráskám odštípejte pomocí nehtů stonky těsně pod hlavičkami, abyste měli jen čistý květ.
Květy nasypte do větší mísy, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 20 minut…
ŠŤáva z máty
Potřebné ingredience
-5 l vody převařené, mátu podle chuti -10 dkg kys.citronové -4 kg cukru, 2 bal. kys. sorbové
Postup přípravy
Mátu,vodu a 10 dkg kyseliny citronové nechat 24 hodin vylouhovat.Přidat 4kg cukru a 2 balení kyseliny sorbové.Nechat odstát do rozpuštění.
Domácí kečup
Potřebné ingredience
4kg rajčat na čtvrtky, 40dkg cukru, 2dcl octa, 0,5kg oloupaných jablek na čtvrtky, 0,5kg cibule také na čtvrtky, 20 ks hřebíčku, 20 ks pepře, 15 ks nového koření, 10ks bobkového listu, 2 lžičky sladké či pálivé papriky, 1 lžičku skořice, 3 lžičky soli.
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme ve velkém hrnci a vaříme 3-4hodiny na mírném ohni, občas promícháme, až se objem zredukuje o třetinu. Ještě horký rozmixujeme a propasírujeme přes sítko.…
Domácí pomerančová marmeláda
Potřebné ingredience
800 g oloupaných pomerančů, zbavených i bílých blanek 200 g želírovacího cukru ( já jsem použila želírovací cukr na poměr 1:4) šťávu z 1 citronu
Postup přípravy
Ráda bych se s vámi podělila o recept na domácí pomerančovou marmeládu. Její příprava není nijak složitá.
Pomeranče oloupeme, zbavíme bílých blanek a pokrájíme na menší…
Marmeláda z černého rybízu zastudena - rychlá a výborná
Potřebné ingredience
1 kg šťávy nebo rozmixovaných bobulí černého rybízu, 1 - 1, 4 kg pískového cukru, případně kyselina citronová a rum (slivovice)
Postup přípravy
Šťáva či rozmixované bobule černého rybízu (z těch to dělám já) se rozmixují s cukrem a rovnou plní do sklínek. Používám běžný tyčový mixér. Rozmixová hmota sama dokonale zhoustne…
****Zavařené ořechy v mikrovlnce****
Potřebné ingredience
Vyloupané ořechy , 0,7l zavařovací sklenice, víčka
Postup přípravy
Vyloupané ořechy dáme do čistých, suchých sklenic, vložíme do mikrovnky a nastavíme na plný výkon 1,5 -2 minuty. Pak teplé sklenice vyndáme, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a…
♥ Červená řepa s křenem, křupavá dobrota ♥
Potřebné ingredience
5,5 kg syrové červené řepa , křen Nálev: 2L vody, 0,5 L octa, 30 dkg cukru krystal, 8 dkg soli
Postup přípravy
Řepu si omyjeme, oloupeme ale NEVAŘÍME. To je důležité, děláme ze syrové, aby nám krásně křupala. Nastrouháme ji na struhadle, dělám malé hranolky, kdo nemá takové struhadlo, může…
Super snadný dýňový kompot
Potřebné ingredience
Velkou dýni ,1 kg cukru, 4 vanilkové cukry , 2 dcl octa, 7 hřebíčků na várku, 2 citrony na várku
Postup přípravy
Do velkého hrnce dáme litr vody, cukr, vanilkový cukr, 7 hřebíčků, dva citrony bez žluté části kůry, nakrájené na kolečka. Cukr rozpustíme a podle chuti doplníme ocet. Dýni…
Luxusní hruškovo-mangová marmeláda
Potřebné ingredience
700 g hrušek, 300 g manga, vanilkový cukr, cukr krystal /300 g/, gelfix
Postup přípravy
Hrušky oloupat, zbavit jádřinců , mango oloupat, nakrájet na kousky. Vše rozvařit, rozmixovat a přidat cukr /dle chuti/ a gelfix. Nalít do sklenic a zavíčkovat a otočit dnem…