Šťáva z bezu
Potřebné ingredience
Bezové květy, 4 kg cukru, 4 citrony, lžička kyseliny citronové
Postup přípravy
Natrhej 2 tašky rozkvetlých květů černého bezu, osprchuj je ve vaně a pak nůžkami odstřihuj květy od těch stopek ( trochu stopek nevadí :-)) do velké mísy či lavoru a posyp…
CUKETOVÉ "LEČO" sterilované
Potřebné ingredience
1 kg cukety,4rajčata,2 šálky čerstvých fazolových lusků,2 papriky,4 lžíce oleje,4 lžíce octa,4 cibule,palička česneku,bazalka,petrželka podle chuti.
Postup přípravy
Na oleji zpěníme na kroužky nakrájenou cibuli,na plátky česnek.Přidáme cuketu(mladé neloupeme) nakrájenou na kousky,opečeme,vsypeme plátky rajčat,paprik,fazolky nařezané na 4 cm…
Levandulový med
Potřebné ingredience
2 hrsti levandulových květů ( já dělala z potravinářské, sušené a je výborný), 1 litr vody, 3 bio citrony, kousek celé skořice, 1 kg třtinového cukru
Postup přípravy
Květy dáme do hrnce, zalejeme vodou, přidáme pokrájené citrony i s kůrou, skořici a asi 20 minut povaříme na mírném ohni. Pak necháme den odstát, poté scedíme, přidáme cukr a…
Pampeliškový med
Potřebné ingredience
250kusu hlaviček pampelišek,pomeranč,kyselina citronová,1kg cukru(možno bílý i třtinový)já dával pul kila bílý krytal a pul kila třtinový-med je po něm krásně tmavý.
Postup přípravy
Pampelišky natrháme nejlépe ve slunečný den a v pravé poledne nebo po něm, to je v nich nejvíce pylu,ovšem vybereme místo kam se pokud možno nechodí venčit psy..Pampelišek máme…
Chilli omáčka extra pálivá
Potřebné ingredience
25ks chilli papriček Habanero, 0,5kg očištěné čerstvé kapie, 4 stroužky česneku, 2 menší tetra-pack balení rajčatového pyré, 1dcl rostlinného oleje, 1/2 balíčku DEKA, 0,5 KL soli, 2 PL cukru a 2 PL octu
Postup přípravy
Chilli papričky očistíme od semen a stopek (při čištění důrazně upozorňuji na potřebu použití chirurgických rukavic!!!) na masovém mlýnku pomeleme spolu s kapií a česnekem. Dáme…
Pomerančová šťáva - bleskovka
Potřebné ingredience
cca 1kg pomerančů (záleží, jak jsou šťavnaté, ideální jsou v sítce, mají slabou kůru a vejdou se akorát na ruční odšťavňovač, 3/4-1kg cukru, zhruba 100ml vody (nemusí být), špetka kys. citronové (nemusí být)
Postup přípravy
Pomeranče odšťavníme-já to dělám ručně na klasickém ručním na citron :-), vymačkanou šťávu i s dužninou, která propadne dám do hrnce, přidám cukr, vodu a kys. citronovou, přivedu…
Dýňová marmeláda
Potřebné ingredience
2 kg dýně hokaido, 1 kg želírovacího cukru, lžička strouhaného zázvoru, 1 l vody
Postup přípravy
Dýni, nakrájené citrony a pomeranče, zázvor dáme s vodou vařit asi na 40 minut, rozmixujeme, dáme želírovací cukr a povaříme asi 15 minut. Dáme do čistých sklenic, uzavřeme a dáme…
Domácí křenex
Potřebné ingredience
300-400 g očistěného křenu,2 dcl převařené studené vody,1 dcl oleje,1PL cukru,1 PL octu,1 KL soli
Postup přípravy
Křen nakrájíme na menší dílky a rozmixujeme se všemi přísadami.Plníme do suchých malých skleniček.Vydrží i nějaký měsíc v ledničce,neztratí křenovou chuť a je stále bílý…
Sterilovaná zelenina
Potřebné ingredience
Oškrabané 2,5 kg mrkve, 1,5 kg petržele, 1 kg celeru, 0,5 kg soli, 0,5 kg sádla,velkou hrst zelené natě (petržel,celer), 0,5 kg cibule
Postup přípravy
Připravenou zeleninu nameleme na masovém strojku nebo rozmixujeme.Sádlo rozpustíme a vše dobře promícháme.Pak plníme do menších zavařovacích skleniček.Sterilujeme 30 min. na 80-85…
Jablečná marmeláda
Potřebné ingredience
1 kg zralých jablek 200 ml vody 500 g cukru krystal 1 citron 50 ml rumu 1-2 skořice vcelku 1 želírovací přípravek 2:1
Postup přípravy
1) Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kostky a v hrnci zalijte vodou. Přidejte nakrájený citron, skořici a rum. Vařte asi 20 minut.
2) Skořici a zbytky citronu vyjměte.…