Ostružinový džem
Potřebné ingredience
1 kg čerstvých ostružin 500 g želírovacího cukru (s obsahem pektinu) nebo 1:1 cukru a ostružin 1 citron
Postup přípravy
Omyjte ostružiny pod tekoucí vodou a nechte je okapat. Vložte ostružiny do hrnce a přidejte želírovací cukr nebo směs běžného cukru a ostružin. Přidejte nastrouhanou kůru z…
nálev na kozí rohy
Potřebné ingredience
na 0,7 l sklenici budeme potřebovat: plátek cibule dvě kolečka mrkve kousek česneku půl deci octa 1 lžičku soli půl lžičky hořčičného semínka 1 kuličku nového koření 3 kuličky pepře 1 lžíci cukru nebo cukerin bobkový list kozí rohy
Postup přípravy
Na dno 0,7 l sklenice vložíme plátek cibule, dvě kolečka mrkve a kousíček česneku. Naskládáme kozí rohy, přidáme všechno koření a zalijeme vodou. Někdo ještě přidává lžíci oleje…
Nakládané okurky
Potřebné ingredience
Lák: 1 l vody, 300g octa, 80g cukru, 30g soli. Koření: bobkový list, pepř, nové koření, hořčičné semínko. Okurky.
Postup přípravy
Svaříme vodu s cukrem a solí, přidáme ocet. Na dno sklenic rozdělíme koření, přidáme plátky okurek a zalijeme horkým lákem. Sterilujeme na 80°C 20 min.
Merunkový džem nebo marmeláda
Potřebné ingredience
1kg meruňky - vypeckované, 1 vanilkový cukr, 800dkg cukr krupice, 1 ks želírovací prostředek Želírfix 1:1 nebo jiný druh
Postup přípravy
Vypeckované meruňky dáme do hrnce, přidáme cukr necháme v lednici do druhého dne. Druhý den přidáme želírfix a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme cca 2 minuty, naplníme…
Kandované višně (a jiné ovoce) - hotové za týden
Potřebné ingredience
2,25 kg cukru, 1 litr vody, vypeckované višně
Postup přípravy
Pokud Vám nefungují návody z internetu, zkuste tento starší a osvědčený recept.
Z litru vody a 1 kg cukru připravíme sirup. Do vroucího sirupu vložíme vypeckované ovoce, v…
Rebarborovo-hrušková marmeláda
Potřebné ingredience
1000g očištěné a nakrájené rebarbory, 2 hrušky, 500g cukru, 20g citrusového pektinu
Postup přípravy
Ovoce smícháme se 450g cukru a dáme vařit. Když je ovoce měkké, rozmixujeme ho a podle hustoty buď dál vaříme nebo přidáme pektin rozmíchaný v 50g cukru. S pektinem vaříme 5 min.…
Kozí rohy - nejlepší na světě
Potřebné ingredience
• 4 l vody • 1 l 8% octa • 300g pískového cukru • 150g soli • 50 tabletek sacharinu • Do sklenice na rohy: • 1 lžička oleje • 3 zrnka černého pepře • 1 zrnko nového koření • kousek bobkového listu • 1/3 lžičky hořčičného semínka
Postup přípravy
Vodu + ocet + cukr + sůl svařit Přihodit sacharin - pozor, zašumí to! Stáhnout z ohně, promíchat. Rohy naskládat do sklenice, možno překrojit, přidat co patří do sklenice a zalít…
Zavařené maso
Potřebné ingredience
1 kg masa, 16g...praganda (rychlosůl), 5 kuliček ....pepř, 5 kuliček ....nové koření, 1ks..bobkový list, 3 stroužky česneku, 0,1 l vody,
Postup přípravy
Jestli někomu chutná kupovaná vepřová konzerva tak ať vyzkouší tenhle recept, teprve potom pozná, co je to delikatesa.
Maso nakrájíme na kousky velké asi 3x3 cm, přimícháme…
Naložené feferonky
Potřebné ingredience
Nálev: 1 l vody, 15 dkg cukru, 2 dcl octu, 3-5 gr soli, Krátce povařit. Do skleniček pak česnek a rozinky Ukládám pro mě, abych to našla, ale vyzkoušejte i vy!
Postup přípravy
Omyté feferonky naskládat do skleniček, prokládat česnekem, rozinkami a zalít horkým nálevem. Sterilizovat asi 10 minut.
Pikantní rajčatové čatní se zázvorem petrželí a…
Potřebné ingredience
2,75 - 3 kg rajčat, 1 kg bílé cibule, 500 g červené cibule, 5 polévkových lžic octa balzamiko, zázvor - množství dle toho jak moc ostré máte rádi, 2 lžíce soli, větší svazek bazalky, větší svazek petržele (toto množství mi vyšlo na 9 skleniček 375 ml od např. kunovjanky nebo od hořčice)
Postup přípravy
z receptů na zpracování rajčat na internetu jsem si nemohla vybrat, tak jsem experimentovala a výsledek můžu doporučit:rnrajčata a cibuli nakrájíme - rozvaříme ve velkém hrnci,…