Vanilkolvé rohlíčky bez cukru
Potřebné ingredience
Ingredience: * 120 g jemné celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO * 90 g másla * 50 g strouhaných lískových oříšků * 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky * 1 žloutek * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ (fruktóza s vanilkou) jenom na obalení
Postup přípravy
Vanilkové rohlíčky patří neodmyslitelně k vánočnímu cukroví. Klasické rohlíčky jsou však plné cukru a ten spolu s ořechy činí z tohoto pečiva kalorickou „bombu“. Tyto rohlíčky bez…
Jetelíčky bez cukru
Potřebné ingredience
Ingredience: * 140 g mletých vlašských ořechů * 1 celé vejce, +1 žloutek (nemusí) * 50 g kukuřičné strouhanky * 100 g sušeného ovesného nápoje * 50 g fruktózy * 3 kapky pomerančového nebo citrónového arom. oleje „Just“ * celé lískové oříšky (cca 100 g)
Postup přípravy
Recept na toto jednoduché a velmi pěkné ořechové cukroví jsem získala od kolegyně z práce, ale byl plný cukru a klasické strouhanky z rohlíků. Po úpravě a záměně neprospěšných…
Vločkové oválky
Potřebné ingredience
Ingredience: * 70 g ovesných vloček BIO * 30 g jemných ovesných vloček * 50 g žitných vloček BIO * 50 g špaldových vloček BIO * 50 g BIO rozinek sultánek * 50 g medu * 1 lžička mleté skořice * 30 g ořechů * 25 g mandlí * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * 6 nesířených sušených meruněk * celé mandle na ozdobu
Postup přípravy
Pečené oválky z více druhů obilných vloček, ozdobené celou mandlí, mohou dobře posloužit nejen na rozšíření sortimentu zdravého vánočního cukroví, ale můžeme si jimi zpestřit…
Hrudky z pražených vloček
Potřebné ingredience
Ingredience: * 150 g ovesných vloček BIO * 2 vrchovaté lžíce medu (80–90 g) * 2 lžíce oleje sezamového nebo slunečnicového * sezam bílý loupaný (15–20 g)
Postup přípravy
Hrudky z ovesných vloček připravujeme zpočátku podobným postupem jako Pražené ovesné vločky. Nejdříve si rozehřejeme v hrnci med s olejem. Mícháme až začne pěnit a vonět. Pak…
Datlové pusinky s ořechy
Potřebné ingredience
Ingredience: * 2 bílky * 60 g sušených datlí * 100 g mletých vlašských ořechů * 50 g hrubě nasekaných vlašských ořechů * 2 lžičky suché jemné obilné kávy melty nebo kávy ajurvédské * 20 g fruktózy * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * mořská sůl
Postup přípravy
Klasické sněhové pusinky jsou obvykle plné bílého cukru. Je zřejmé, že bez této hlavní složky půjdou asi hůř připravit. Zkusila jsem připravit jinou variantu pusinek s trochou…
Makové kuličky se sezamem
Potřebné ingredience
Ingredience: * 160 g mletého máku * 110 g akátového medu * 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * ½ lžičky mleté kvalitní skořice * sezam na obalení * 17 ks sloupnutých mandlí na variantu s mandlemi
Postup přípravy
Makové kuličky patří mezi nepečené cukroví, které může zpestřovat náš jídelníček i v jiné dny než jsou vánoce či velikonoce. Mohou být vhodným mlsáním také pro děti a jsou pro ně…
Rýžové kuličky s kokosem
Potřebné ingredience
Ingredience: * 200 g uvařené bílé rýže * 40 g medu * 40 g mletého kokosu * případně 20 g rýžového nápoje „Zajíc“ * 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * pár celých oloupaných menších mandlí
Postup přípravy
Mezi rychlé vánoční cukroví můžeme zařadit i tyto dezertní kuličky z vařené rýže. Jsou dosti podobné klasickým bílým kuličkám „Rafaelo“, ale na rozdíl od nich jsou méně tučné a…
Dietní rýžové kokosky
Potřebné ingredience
Ingredience:\r\n\r\n * 160 g rýžové krupice + 500 ml vody\r\n * 50 g rýžového nápoje „Zajíc“\r\n * 100 g mletého kokosu\r\n * 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí)\r\n * 2 bílky\r\n * 2 rovné malé odměrky „Sladkého polibku“ (Stevie) nebo 60 g fruktózy\r\n * špetka mořské soli do bílků
Postup přípravy
Sladké kokosky bývají dost kalorické a obsahem kokosu patří mezi cukroví hůře stravitelné a to nejen pro oslabenou slinivku. Mívala jsem je však ráda a tak jsem přemýšlela, jak…
Marcipánové bonbóny
Potřebné ingredience
Světlý marcipán:\r\n\r\n * 170 g jemně namletých mandlí\r\n * 150 g mixované fruktózy, popř. třtinového cukru\r\n * 1 menší bílek (i méně)\r\n * pár kapek rumu pro vůni\r\n\r\nDalší ingredience:\r\n\r\n * mléčná čokoláda na vaření s třtinovým cukrem (pro světlejší bonbóny)\r\n * hořká čokoláda na vaření s třtinovým cukrem (pro tmavé polévané bonbóny)\r\n * krájené a sekané mandle\r\n * celé oloupané mandle
Postup přípravy
Z marcipánové hmoty na mandlové hříbečky můžeme připravit velice efektní a jednoduché bonbóny. V naší rodině se ujaly okamžitě. Lze je vytvořit určitě z jakékoliv mandlové hmoty,…
Ořechové oválky
Potřebné ingredience
Ingredience: * 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky BIO * 90–100 g másla * 80 g strouhaných vlašských ořechů * 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky * 30 g rýžového sladu * 1 žloutek * 2 lžíce bílku * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být) * půlky vlašských ořechů na ozdobení * 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ – fruktóza s vanilkou
Postup přípravy
Budeme potřebovat nastrouhané vlašské ořechy, změklé máslo, rýžový slad, sojový nápoj s příchutí vanilky a pšeničnou celozrnnou mouku v BIO kvalitě.
Na spojení těsta pak z…