Muškátová srdíčka
Potřebné ingredience
200 g másla, 80 g cukru, špetka soli, 1 vanilka, 1 žloutek, 2 lžíce brandy (lze nahradit rumem, koňakem apod.), špetka muškátu, 300 g hladké mouky.
Postup přípravy
Změklé máslo utřeme s cukrem, solí a vanilkou do pěny. Přidáme žloutek, brandy a muškát. Přisypeme mouku a uděláme těsto. Vyválíme placku asi 3 mm a necháme 2 hodiny odležet v…
Medová srdíčka
Potřebné ingredience
300 g medu, 75 g cukru, 50 g másla, 1 vejce, 75 g hnědého cukru, 400 g hladké mouky, ½ - 1 sáček perníkového koření (dle chuti, ale stačí polovina), 1 lžička sody
Postup přípravy
Med, máslo, oba druhy cukru rozpustíme. Necháme vychladnout a smícháme s vejcem. Mouku smícháme s perníkovým kořením a sodou a zapracujeme do medové hmoty. Těsto necháme odležet,…
Cukroví z ovesných vloček
Potřebné ingredience
20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 20dkg másla, 20 dkg ovesných vloček, 2 vajíčka, trochu prášku do pečiva (asi ½ sáčku), trochu kokosu nebo ořechů, rozinky
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme,uděláme v míse těsto a lžičkou děláme hromádky na vymazaný plech a upečeme.
PLNĚNÝ PERNÍK
Potřebné ingredience
30 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu (může být rumová tresť), ½ prášku do pečiva, nové koření skořice, hřebíček, fenykl, citronová kůra. Nádivka : 5 lžic švestkových povidel, 8 lžic nasekaných ořechů, 5 lžíc datlí nebo fíků (posekat), kandované ovoce, kůra z pomeranče nebo citronu – zkrátka dle chuti a vše pečlivě rozmíchat.
Postup přípravy
Postup :
Do nahřátého medu přidat rum, mléko a rozkvedlané vejce a tuto směs vlít na vál
do nachystaného sypkého materiálu a vypracovat tuhé těsto. Na vále kousky těsta…