Sezamové kuličky s medem
Potřebné ingredience
Ingredience: * 100 g sezamových semínek * 35 g medu * 10 g javorového sirupu (nemusí být, máme-li med řídký) * oloupané mandle do kuliček * 20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ (pro bezlepkovou dietu raději ne) * 2 kapky citrónového arom. oleje Just * trochu mletého kokosu na obalení.
Postup přípravy
Sezamová semínka namixujeme v mlýnku na kávu na jemno a hmotu vyškrábneme lžičkou do misky. Přidáme med a pokud je tuhý, tak i trochu javorového sirupu.
Vše zakápneme…
Sušenky z kaštanové mouky
Potřebné ingredience
Ingredience: * 60 g kaštanové mouky * 200 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky * 50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ +100 ml vody * 50 g práškového sladidla „Sladovit“ * 40 g panenského slunečnicového oleje * 5 kapek pomerančového aromatického oleje „Just“ * 40 g hořké čokolády na vaření BIO (posekat nožem na drobné kousky) * 1–2 g práškového anýzu * trochu špaldové mouky na vál (cca 20 g)
Postup přípravy
Příprava těsta:
Mouky smícháme v míse společně se suchými složkami, včetně na drobno posekané čokolády, práškového sladidla „Sladovit“ a koření a přilijeme rozpuštěný…
Mandlové makarónky
Potřebné ingredience
kelímek mandlové pasty (přibližně 200 gramů) - ½ hrnku moučkového cukru - 2 vaječné bílky - ½ lžičky vanilkového extraktu - 60 gramů hořké nebo kvalitní mléčné čokolády
Postup přípravy
Postup:
1. Troubu předehřej na 150 °C. Připrav si dva plechy s pečícím papírem.
2. V kuchyňském robotu zpracuj dohromady mandlovou pastu a cukr, poté přidej bílky a vanilku…
Pomerančové linecké sušenky z celozrnné mouky
Potřebné ingredience
Budeš potřebovat: - 1 hrnek hladké mouky - 1 hrnek celozrnné mouky - 1/2 lžičky prášku do pečiva - 1 hrnek cukru - špetku soli - 1/2 hrnku rostlinného oleje - 1 větší vejce - 2 lžičky vanilkového extraktu - 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
Postup přípravy
Postup:
1. Na válu smíchej mouku, prášek do pečiva a sůl.
2. Ve větší misce rozmíchej mixerem na nižší rychlost směs cukru a oleje, dokud se cukr nerozpustí. Přidej směs…
Superčokoládové sváteční brownies
Potřebné ingredience
1 lžičku instantní kávy - 1 lžičku horké vody - 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku -1/3 hrnku hladké mouky - 1/3 hrnku celozrnné mouky - 1/2 lžičky prášku do pečiva - špetku soli - špetku mleté skořice - 3/4 hrnku cukru (nejlépe hnědého třtinového) - 3 polévkové lžíce řepkového oleje - 2 polévkové lžíce medu - 1 vaječný bílek Na polevu: - 50 gramů hořké čokolády nasekané nadrobno - 3 polévkové lžíce vody - 1 lžičku rostlinného oleje - 2/3 hrnku moučkového cukru - 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy
Postup:
1. Vymaž plech na pečení a troubu předehřej na 200 °C.
2. V hrníčku smíchej kávu s horkou vodou a postav bokem.
3. Ve větší misce smíchej kakaový prášek, mouku,…
Linecké (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)
Potřebné ingredience
3 šálky špaldové mouky, 3 šálky kukuřičné mouky, 1 lžíce sušeného sladovitu, 200 g palmového tuku nebo Hery, 1 vejce, 1 lžíce medu, strouhanou citrónovou kůru.
Postup přípravy
Zpracujeme těsto, necháme odležet, mezi dvěma mikroteny vyválíme těsto 4-5 mm silné, vykrajujeme tvary a upečení dorůžova slepujeme marmeládou.
Ovesné čtverečky (dle P. Momčilové, upraveno)
Potřebné ingredience
100 g mletých ovesných vloček, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 g Hery, 50 g cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce sójového mléka.
Postup přípravy
Zpracujeme těsto, rozetřeme na vymazaný plech v tloušťce cca 2 cm, pečeme 20 min při 165 °C. Po vychladnutí potřeme povidly, hustě posypeme slunečnicovými semínky a rozkrájíme na…
Mrkvové koláčky (dle P. Momčilové, upraveno)
Potřebné ingredience
200 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g jemně nastrouhané syrové mrkve, 80 g Hery, 30 g třtin. cukru, ½ prášku do pečiva.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto (hustotu upravíme vodou / moukou), rozválíme a vykrajujeme srdíčka, upečeme do růžova, natřeme meruňkovou marmeládou a posypeme sezamovým semínkem.
Kokosové rohlíčky (dle V. Strnadelové a J. Zerzána,…
Potřebné ingredience
1,5 šálku strouhaného kokosu, 1,5 šálku mišutky (kukuřičná instantní kaše), 3 lžíce sušeného ječmenného sladu, 5 lžic vody, 3 lžíce sušeného sójového mléka, 3 lžíce špaldové či jiné mouky, 2 lžíce oleje, 1 vejce, možno přidat 2 lžíce karobu + vodu
Postup přípravy
Vše promícháme, vypracuje těsto, necháme odležet, pak vytváříme rohlíčky, které upečeme na vymazaném plechu.
Slepované štafetky (dle V. Strnadelové a J. Zerzána,…
Potřebné ingredience
40 dkg špaldové mouky, 20 dkg mouky z ovesných vloček, 20 dkg mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 3 lžíce ovocné šťávy (dle hustoty těsta možno přidat), 15 dkg uvařených rozmixovaných rozinek, 15 dkg ztuženého palmového tuku nebo Hery.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, ze kterého na masovém mlýnku s formovacím nástavcem vytváříme 5-7 cm dlouhé pásky, které upečeme a po vychladnutí slepujeme marmeládou. Konce můžeme máčet v…