Špaldové máslové sušenky se skořicí a mandlemi
Potřebné ingredience
3/4 šálku třtinového cukru, 2 šálky špaldové mouky, balíček (100g) mletých madlí, 2x vanilkový cukr, 200g másla, lžičku nebo dvě skořice podle chuti.
Postup přípravy
Cukry, mandle a skořici smícháme, a hrstku dáme stranou.
Přidáme mouku a nastrouhané máslo. Smícháme a necháme 1/2hodiny odpočinout v lednici. Pak vyválíme váleček, obalíme…
Oříškovo-skořicové kroužky z vínového těsta
Potřebné ingredience
6lž vína, 250g tuku, 350g mouky. Na obalení: moučkový cukr, vanilkový cukr,skořice, mleté oříšky
Postup přípravy
Tuk nastrouháme přidáme mouku a víno. Těsto necháme 1/2 hodiny odležet.
Vykrajujeme kroužky, upečeme a horké obalíme v cukru se skořicí a nakonec jestě jednou v oříšcích, tak…
Linecké hvězdičky
Potřebné ingredience
250g tuku, 250g cukru(dala jsem ten co zbyl po obalování vínového a rohlíčků) , 625g hl. mouky, 2 vejce, trocha mléka, marmeláda na spojení
Postup přípravy
Tuk natrouháme, přidáme ostatní přísady a smícháme. Necháme odležet a vykrajujeme hvězdičky.
Jednu s dírkou a jednu bez. Slepíme marmeládou.
Vínové
Potřebné ingredience
250g mouky, 250g másla nebo tuku na pečení(hera, stela a pod.), 6lžic vína
Postup přípravy
Vše smícháme, necháme přes noc odležet, vyválíme silnou placku a vykrajíme tvary nejlépe kulaté, aby se pěkně nafoukly.
Po upečení je teplé obalujeme v moučkovém cukru s…
Vykrajované vanilkové rohlíčky
Potřebné ingredience
350g mouky, 250g tuku, 80g cukru, 100g sekaných nebo mletých ořechů
Postup přípravy
Vše smícháme, necháme přes noc odležet, vyválíme silnou placku a vykrajíme rohlíčky.
Po upečení je teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým.
Hodně kořeněné měkké perníčky
Potřebné ingredience
1kg hl. mouky, 28 dkg moučka cukru, 125g tuku, 4pl medu,3x kypřící prášek do perníku, 4 vejce, 3 lžíce kakaa, koření Milota 50g
Postup přípravy
Tuk, med a vejce vyšleháme, přidáme koření a kakao. Mouku smícháme s kypřícími práškem. Pak vše smícháme dohromady. Necháme do druhého dnes odležet. Vyválíme na silnější placku a…
Celozrnné perníčkové sušenky
Potřebné ingredience
35 dkg hl. celozrnné mouky, 14 dkg třtinového cukru, lžíce másla nebo tuku, 2 lžíce medu,1,5 kypřící prášek do perníku, 2 vejce, lžíce kakaa, koření Milota za 5kč do perníku. Dávám hoodně koření asi 4-5 lžiček.
Postup přípravy
Vše smícháme. Necháme asi hodinu odležet. Vyválíme na stéblo silný plát vykrájíme sušenky a pečeme ve střední troubě asi 5-7 minut.
Pokud nechceme mít v těstě krystalky cukru,…