Domácí Koka sušenky
Potřebné ingredience
Jen tak ke kávě nebo i jako cukroví...recept mám od sousedky, jsou od těch kupovaných opravdu k nerozeznání. 1 a půl hrnku hladké mouky (použila jsem celozrnnou pšeničnou jemnou od Bioharmonie) 1 hrnek strouhaného kokosu 200g másla (komu nevadí margarín, klidně použijte, mně smrdí) :-) 3/4 hrnku moučkového cukru, 2 žloutky, 2 plné lžíce kakaa
Postup přípravy
Všechno uhňácat, z těsta tvořit kuličky, z kuliček placičky, ty zmáčknout vidličkou, tím se vytvoří mřížka. Vidličku jsem si namáčela ve vodě. Upečeme na papíru při 160 stupních…
"JEŽCI" (celozrnné slunečnicové sušenky)
Potřebné ingredience
Na sušenkové těsto-kolečka: 350g celozrnné mouky (jakákoliv-špaldová, pohanková, já jsem dala směs žitné a pšeničné jemné bio), 2 PL tekutého medu, 150g másla, 1 vejce, kůra z 1 citrónu, špetka soli, 1/2 čl jedlé sody. Dále: 200g loupané slunečnice, 50 g másla, 120g medu, 2 PL smetany ke šlehání.
Postup přípravy
Ze všech uvedených surovin uděláme těsto-konzistencí asi jako linecké. Je dobré dát odpočinout ve fólii do lednice, ale nemusí se, dá se s ním pracovat hned. Mezi fóliemi vyválíme…
Perníčky
Potřebné ingredience
Protože mi neustále píšete o recept na perníky a polevu, vkládám pro Vás a pokud už tady někde stejný je, tak prosím nekamenovat-nechce se mi pročítat všechny recepty. Takže na těsto: 800g hladké mouky 120g tuku (máslo, hera) 280g cukru moučka 4 vejce 2 čl sody 4 čl perníkového koření 4 pl tekutého medu (2 čl tmavého kakaa) 1 vejce+lžíce mléka na potření Poleva: 180-200g cukru moučka (nejlepší je Korunní v krabici nebo Extra jemný-ty Vám nikdy neucpou sáček) 1 čl citrónové šťávy 1 čl Solamylu 1 bílek
Postup přípravy
Suroviny na těsto spojíme, pořádně vypracujeme těsto, kdo chce, může obarvit kakaem-já dávám do poloviny, dát do sáčku a do lednice, je dobré nechat den odležet. Pak klasicky…
Ořechové rohlíčky s karamelovým krémem
Potřebné ingredience
Těsto: 600g hladké mouky, 380 g Hery, 150g cukru moučka, 150g mletých vlašských ořechů Náplň: 1 Salko+1 máslo(250g)
Postup přípravy
Všechny přísady na těsto zpracujeme dohromady, necháme chvilku odpočinout v ledničce a ve formičkách upečeme rohlíčky, pečeme na 180°C jen lehce do růžova, jinak se lámou a nejdou…
ŽABÍ HUBY
Potřebné ingredience
Potřebujeme toho málo-na těsto jen 1 heru, 250 g hladké mouky, 5 lžic bílého vína, a povidla a vlašské ořechy na náplň.
Postup přípravy
Z mouky, hery a vína uhňácáme těsto, necháme v sáčku pořádně vychladit (aspoň přes noc). Rozválíme buď mezi fóliemi nebo kdo je zvyklý na vále posypaném moukou...vykrájíme malá…